בלי בועת הנדל"ן, בלי קוטג': האירועים הכלכליים נדחקו החוצה
האירוע שקיבל את מירב תשומת הלב בסדר היום התקשורתי ברבעון השני של שנת 2018 הינו סקירת העימותים בעזה, יותר מהמונדיאל. כך עולה מסקירה שערכה חברת יפעת מחקרי מדיה ופורסמה היום (ד'). נתון זה עשוי להסביר גם את כמות החשיפות הגבוהה שקיבלו ראש הממשלה ושר הביטחון בתקשורת ביחס לפוליטיקאים אחרים במהלך המחצית הראשונה של השנה.
פחות עניין בכלכלה בשנים האחרונות אנו עדים לעלייה בסיקור התקשורתי בנושאי צרכנות, דיור ויוקר המחייה. מחאת הקוטג' שהחלה את דרכה באוהל בשדרות רוטשילד בתל אביב, הגיעה לכותרות של כל מהדורות החדשות ושינתה את לוח השידורים של ערוצי הטלוויזיה, תחנות הרדיו, העיתונים ואתרי האינטרנט גרמו להתעוררות של דור ה-Y ועוד רבים אחרים שמודאגים מעתידם הכלכלי.
על פי הנתונים, נושא יוקר המחייה ממשיך לרדת על אף כמה העלאות מחירים שזכו לסיקור שולי, וגם נושא הדיור שהוביל את סדר היום הכלכלי נחלש משמעותית בחודשים האחרונים. למעשה, על פי יפעת, הרבעון השני של שנת 2018 הינו הרבעון הראשון בשלוש השנים האחרונות בו אף אירוע או נושא כלכלי לא התברג לרשימת 20 האירועים המובילים בסיקור התקשורתי.
כתבי צרכנות הפכו ללהיט התורן ולדבר החם של מהדורות החדשות ומפינות מנומנמות בתוכניות הבוקר הם הפכו לכתבים בכירים בכל דסק חדשות וניתן היה לחשוב שהנושאים שעל סדר היום הציבורי יזכו לחשיפה ראוייה באמצעי התקשורת. אולם הדירוג של 20 הנושאים המסוקרים ביותר במדיה ברבעון השני של השנה מראה תמונת מצב שונה לחלוטין.
- רפורמה מרוככת בדרך? לוין חותר לפשרה וזה יכול לעשות רק טוב לשווקים
- ח"כ אמסלם: "הממשלה אינה מתפקדת, נביא 65 מנדטים ונשלוט כראוי"
לא קונים דירה במחיר בועה? במציאות שבה מחירי הדירות הינם כלוט בערפל ושר האוצר, משה כחלון מנסה לכל הפחות לעצור את עליית מחירי הדירות, עלול להיווצר הרושם שזה הנושא החם ביותר ולכן גם המסוקר ביותר, אם גם אתם שותפים למחשבה זו, הרי שצפויה לכם הפתעה.
בדירוג של 20 האירועים הבולטים בתקשורת ברבעון השני של השנה אין כל אזכור לבועת הנדל"ן. לפי הרשימה הנושא המדובר ביותר באמצעי התקשורת הוא העימותים בעזה.

אם נמשיך לסקור את האירועים הבולטים נראה שהאירוע השני המוזכר ביותר הוא כמובן אחד משני האירועים הגלובליים הגדולים ביותר בעולם, גביע העולם בכדורגל, המונדיאל. במציאות שבה מערכת ה-VAR שנכנסה לשימוש לראשונה ברוסיה והורידה כמעט לאפס את טעויות השיפוט המשמעותיות, הפך הסיקור של המשחקים לעסוק בכדורגל עצמו כמעט לחלוטין. אולם גם ובעיקר במהלך אירוע גלובלי כמו המונדיאל יש מקום לדבר על עלויות של טיסות, מלונות וכמובן על מחירם של הכרטיסים לצד ההשפעה הצרכנית.
- בנק ישראל מבהיר - "שטר ה-200 ש"ח לא יבוטל"
- בנק עם שורשים אפלים: הבנקאות הנאצית בשואה
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
לא גלובליים כמו שחשבנו אם נעבור מרמת המיקרו, בחינה של אירוע בודד, אל המאקרו, בהסתכלות על כל הרשימה, נוכל לראות כי רק 14 מתוך 20 האירועים עוסקים בישראל באופן ישיר. בנוסף, אם נכליל את פרישת ארה"ב מהסכם הגרעין עם איראן ואת המלחמה בסוריה המספר יעלה ל-16 אירועים.
בנוסף, 4 אירועים מתוך הרשימה קשורים לתרבות וספורט ושלושה מהם עוסקים בזווית הישראלית: אירועי יום העצמאות של המדינה, האירוויזיון והזכיה של נטע ברזילי, ההגעה / אי הגעה של נבחרת ארגנטינה לישראל, והאירוע הרביעי הוא המונידאל.
אופוזיציה שקטה מדי ביפעת בדקו גם את מספר ההופעות של 20 הפוליטיקאים המובילים במדיה המשודרת במהלך המחצית הראשונה של השנה. נוכח העניין הרב שעוררו העימותים בעזה ברבעון החולף, ניתן להבין מדוע חברי הכנסת שבלטו במספר ההופעות שלהם (ראיונות וקטעי וידאו) במדייה המשודרת (לא כולל אזכורים) הם ראש הממשלה, בנימין נתניהו עם 2,950 הופעות במחצית הראשונה של השנה ושני אחריו בפער ניכר מגיע אביגדור ליברמן עם 1,050 הופעות בלבד, יחס של כמעט 3 ל-1 לטובת ראש הממשלה.
על פי הנתונים, העשירייה הראשונה נשלטת על ידי 8 פוליטיקאים מהימין, אחת מהשמאל (תמר זנדברג) ויאיר לפיד מהמרכז.
סכימה של מספר ההופעות בתקשורת מעידה שהנתח התקשורתי של הקואליציה עומד במחצית הראשונה של השנה על 78% אל מול 22% בלבד של חברי האופוזיציה. ניתן לראות את הנחיתות התקשורתית של האופוזיציה בכך שרק ארבעה מנציגיה התברגו לצמרת 20 המובילים במדד החציוני.
"לפני הבחירות האחרונות לכנסת נעזרנו בכלי הזה של מספר ההופעות בתקשורת המשודרת על מנת לנסות לחזות את תוצאות הבחירות וזה עבד בצורה טובה", אמר מנכ"ל יפעת, שחר גור.