אירוע מס בהעברת נכס שהתקבל בירושה ללא תמורה לקרוב

עו"ד יוני כהן

על פי סעיף 1 לחוק מיסוי מקרקעין העברת זכויות במקרקעין ללא תמורה היא בבחינת אירוע מס אשר בגינו יוטלו מס שבח ומס רכישה. ברם, כאשר עסקינן בהעברה ללא תמורה בין קרובים אפשר לבקש פטור ממס שבח. אם הנכס המועבר הוא דירת מגורים, אזי יוכל מקבל הדירה למכור אותה רק בתום תקופת צינון הקבועה בסעיף 49ו לחוק. העברת דירה בין אחים מגבילה את נותן המתנה מלהשתמש בפטור במכירת דירת מגורים אחת לארבע שנים, מפני שההעברה במתנה נחשבת למימוש הפטור.
עו"ד לילך דניאל |

שאלה: --------------

בשנת 1930 נרכש נכס ובשנת 1950 הועבר בירושה. בשנת 1973 העבירה הבעלים את הנכס לשני ילדיה ללא תמורה (ההעברה התרחשה בהיותה בחיים). כיום מעוניין אחד הילדים להעביר את חלקו בנכס לאחיו ללא תמורה. השאלה: האם מתרחש אירוע מס במקרה זה?

תשובה: -------------- על פי סעיף 1 לחוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), התשכ"ג-1963 (להלן: "החוק"), העברת זכויות במקרקעין ללא תמורה היא בבחינת אירוע מס אשר בגינו יוטלו מס שבח ומס רכישה. ברם, כאשר עסקינן בהעברה ללא תמורה בין קרובים אפשר לבקש פטור ממס שבח, וזאת על פי סעיף 62(א) לחוק הקובע כי "מכירת זכות במקרקעין והקניית זכות באיגוד ללא תמורה מיחיד לקרובו - שאינו איגוד בשליטתו - יהיו פטורים ממס". לפיכך, העברה בין קרובים היא אירוע מס אולם אפשר לקבל בגינה פטור ממס שבח על פי סעיף 62 לחוק. כמו כן אפשר לקבל פטור חלקי ממס רכישה, קרי תשלום 1/3 מס רכישה, וזאת על פי תקנה 20 לתקנות מיסוי מקרקעין (שבח, מכירה ורכישה) (מס רכישה), התשל"ה-1974. במקרה דנן האחים הם בגדר קרובים כהגדרתם בחוק, ולפיכך הם יכולים להעביר את הנכס לפי סעיף 62(א) לחוק, וכאמור לקבל פטור ממס שבח ולשלם 1/3 מס רכישה. אם הנכס המועבר הוא דירת מגורים, אזי יוכל מקבל הדירה למכור אותה רק בתום תקופת צינון הקבועה בסעיף 49ו לחוק. כמו כן, יש לתת תשומת לב לכך שהעברת דירה בין אחים מגבילה את נותן המתנה מלהשתמש בפטור במכירת דירת מגורים אחת לארבע שנים, מפני שההעברה במתנה נחשבת למימוש הפטור. העברה על פי סעיף 62(א) לחוק היא בבחינת דחיית אירוע המס ולא פטור מוחלט. לפיכך בעת מכירת הנכס, יום הרכישה ושווי הרכישה ייקבעו על פי הקבוע בסעיפים 29 ו-37(1)(א) לחוק, קרי יש להיכנס לנעלי נותן המתנה. ואולם, כיוון שבמקרה הנדון נותן המתנה לא רכש את הנכס אלא קיבל אותו בירושה, יש לבדוק את יום הרכישה ושווי הרכישה שלו על פי סעיף 26 לחוק שלפיו במקרה של פטירה עד ליום 31.3.1981 חל מס עיזבון, ולכן ההתייחסות לירושה היא כמו לעסקה ששולם מס בגינה. לפיכך, אדם המוכר נכס שקיבל בירושה לפני מועד זה - יום הרכישה ייקבע לפי יום הפטירה ושווי הרכישה ייקבע לפי מועד הפטירה. במקרה של ירושה שבה יום הפטירה מאוחר למועד זה, ייקבע יום הרכישה כיום רכישת הנכס על ידי המוריש ושווי הרכישה יהיה שווי הרכישה של הזכות כפי שנרכשה על ידי המוריש, כך שהמוכר נכנס בעצם לנעלי המוריש. לאור האמור לעיל, במקרה הנדון יום הרכישה ושווי הרכישה יהיו לשנת 1950.

המשיב - ממשרד מאיר מזרחי ושות', עורכי דין

התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין המומחים המשיבים או המערכת אחראים לתוצאות השימוש בהן.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה