תאונת עבודה של עובד המועסק אצל שני מעסיקים

עובד המועסק אצל שני מעבידים שונים. העובד נפגע במהלך עבודתו אצל אחד המעבידים ורותק לביתו למשך חודש ימים. המוסד לביטוח לאומי (להלן: "המל"ל") הכיר בפגיעה כתאונת עבודה ופנה בדרישה לשני המעבידים להחזר 12 ימי הפגיעה הראשונים. אחד המעבידים סרב להיענות לדרישה זו בטענה שהתאונה לא ארעה אצלו ולכן אין הוא חייב לעשות כן. האם המעביד צודק? תשובה מאת: המחלקה המשפטית
עו"ד לילך דניאל |

המחלקה המשפטית משיבה: --------------------------- סעיף 94 (ב)(1) לחוק הביטוח הלאומי קובע, כי אם היה הנפגע עובד אצל שני מעבידים שונים, יחזיר כל אחד מהם למל"ל, חלק יחסי מהסכום ששילם המל"ל בעד תקופת הזכאות הראשונה. כמו כן, נקבע, כי התשלום יקבע בהתאם לחלקו היחסי של סכום שכר העבודה הרגיל של העובד אצל אותו מעביד, לעומת הסכום הכולל של שכר העבודה הרגיל של העובד אצל כל מעבידיו. לפיכך, מהוראות החוק עולה, כי כאשר עובד מועסק במקומות עבודה שונים, אין חשיבות למקום העבודה בו ארעה הפגיעה, לעניין החובה להחזיר למל"ל את דמי הפגיעה בגין 12 הימים הראשונים*, וכל אחד מהמעבידים יהיה חייב בהחזר דמי הפגיעה הללו למל"ל, בהתאם לחלקו היחסי מהשתכרותו הכוללת של העובד מכל המעבידים. עם זאת, מבירור שערכנו מול המוסד לביטוח לאומי עלה, כי ביטוח לאומי משלם ישירות לחשבון הבנק של העובד את דמי הפגיעה בגין שכרו אצל שני מעבידיו, קרי גם בגין הכנסתו אצל המעביד שלא אצלו קרתה תאונת העבודה. לפיכך, מעביד זה אינו חייב בתשלום לעובד או בהחזר לביטוח לאומי (למעט חובת המעביד בתשלום שכר עבור יום הפגיעה).

*חל על תאונות עבודה שאירעו ב- 1.4.05 ואילך. עד למועד זה חייב המעביד בהחזר בגין תשעת הימים הראשונים. (*) המידע באדיבות "כל עובד" - מרכז המידע בדיני עבודה של "חשבים-HPS"

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה