העברת נכס מבעל מניות בחברה לחברה

עו"ד מאיה כרמי

לבעל מניות בחברה יש נכס ובו מבוצעת פעילות החברה שבבעלותו. החברה משלמת לבעל המניות דמי שכירות על השכרת הנכס. בשל יתרת חובה בחברה מעוניין בעל המניות להעביר את הנכס על שם החברה. האם יחול פטור ממס שבח או ממס רכישה בעת העברת הנכס לחברה? האם יהיו תוצאות מס עתידיות על בעל המניות בשל המכירה?
עו"ד לילך דניאל |

שאלה: ------------------------ לבעל מניות בחברה יש נכס ובו מבוצעת פעילות החברה שבבעלותו. החברה משלמת לבעל המניות דמי שכירות על השכרת הנכס. בשל יתרת חובה בחברה מעוניין בעל המניות להעביר את הנכס על שם החברה. השאלות: 1. האם יחול פטור ממס שבח או ממס רכישה בעת העברת הנכס לחברה? 2. האם יהיו תוצאות מס עתידיות על בעל המניות בשל המכירה? 3. מה יהיו השלכות המס של ההעברה?

תשובה: --------------- העברה ללא תמורה של נכס לחברה יכולה להתבצע בשני אופנים: א. במקרה שבו לאחר העברת הנכס לחברה יהיה המעביר בעל זכויות בשיעור הנמוך מ-90% מכלל הזכויות בחברה, יש לבחון אפשרות לקבלת פטור ממס שבח לפי סעיף 70(א) לחוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), התשכ"ג-1963 (להלן: "החוק"), המקנה פטור ממס במכירת זכות במקרקעין לאיגוד על ידי בעל זכויות באותו איגוד בהתקיים התנאים להלן: 1. מדובר באיגוד מקרקעין או באיגוד שהפך בעקבות המכירה לאיגוד מקרקעין (איגוד מקרקעין מוגדר בסעיף 1 לחוק כאיגוד שכל נכסיו הם זכויות במקרקעין). 2. למוכר מוקנות זכויות באיגוד באותו שיעור שבו היו לו זכויות במקרקעין. 3. ייעוד הזכות במקרקעין לא שונה למלאי עסקי. 4. היחס בין שווי הזכויות באיגוד שהוקצו למוכר לבין שווי כלל הזכויות באיגוד לאחר ההקצאה, הוא כיחס שבין השווי של הזכות במקרקעין שנמכרו לבין שווי האיגוד מיד לאחר המכירה. במקרה זה מס הרכישה שיחול על החברה יהיה 5% משווי הזכות הנמכרת, בהתאם לקבוע בתקנה 2(1) לתקנות מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה) (מס רכישה), התשל"ה-1974. ב. אפשרות נוספת היא העברה מכוח סעיף 104א לפקודת מס הכנסה (נוסח חדש), התשכ"א-1961, העוסק בהעברת נכסים לחברה שבשליטת המעביר, כאשר מדובר בנכס שאינו מהווה מלאי עסקי. סעיף זה קובע כי אדם המעביר את כל זכויותיו בנכס לחברה תמורת קבלת הזכויות באותה חברה, לא יחויב במס הכנסה או במס שבח, בהתקיים התנאים להלן: 1. המעביר מחזיק במשך שנתיים לפחות מיום ההעברה זכויות שמקנות לו לפחות 90% בכל זכויות החברה. 2. החברה מחזיקה בנכס שהועבר אליה במשך שנתיים לפחות מיום ההעברה. 3. היחס בין שווי השוק של הזכויות שהוקצו למעביר לבין שווי השוק של כל הזכויות בחברה לאחר ההקצאה, הוא כיחס שבין שווי השוק של הנכס המועבר לבין שווי השוק של החברה מיד לאחר ההעברה. במקרה זה תחויב המכירה במס רכישה בשיעור 0.5% משוויה. ואולם, במקרה הנדון ההעברה נעשית בשל יתרת חובה הקיימת בחברה, ולכן יש לראות את ההעברה כהעברה בתמורה, החייבת במס שבח ובמס רכישה מלאים. כמובן במכירה עתידית יחושב המס לפי שווי הרכישה החדש בחברה.

המשיבה - ממשרד מאיר מזרחי ושות', עורכי דין

התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין המומחים המשיבים או המערכת אחראים לתוצאות השימוש בהן.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה