מי מאיתנו לא היה רוצה שמס הכנסה ישלם לו כסף?

ירון שמיר, המומחה הפנסיוני של Bizportal, על סוף שנת המס שנותנת לנו הזדמנות נדירה להשקיע כספים בחסכון פנסיוני בהשתתפות נדיבה של מס ההכנסה
ירון שמיר |

במה דברים אמורים?

סעיפי המס העוסקים בהפקדות למכשירים הפנסיונים: קופות גמל, ביטוחי חיים וקרנות פנסיה עברו שינוים גדולים בשנים האחרונות.

עיקרי השינויים מתבטאים בעיקר בעובדה שהוגדלה התקרה להפקדה וכמובן השתתפות מס ההכנסה בהפקדה בהתאם, בנוסף סעיף הזיכוי ממס על הפקדה לכל קופה פנסיונית שונה והוגדל מ-25% ל-35% (בעבר רק קרן פנסיה מקיפה היתה נהנית מזיכוי של 35%).

אם בעבר לקוח עצמאי היה יכול להפקיד לקופת גמל עד כ-1,200 שקלים לחודש ובחישוב שנתי כ-14,000 שקלים כיום יכול אותו עצמאי להפקיד עד למעלה מ-2,500 שקלים לחודש ובחישוב שנתי כ-31,000 שקלים, כלומר יותר מפי 2! גם מס הכנסה משתתף איתנו הרבה יותר. אם מההפקדות בעבר השתתף מס ההכנסה בכ-4,200 שקלים (כ-30% מההפקדה) היום ישתתף מס ההכנסה בכ-10,890 שקלים (כ-35% מההפקדה).

"במונחי תשואה" מדובר על תשואה פנומנלית מידית של 35%!

בנוסף כמובן שהפקדה זו נצברת לנו כחסכון לזמן הפנסיה ועל חשיבות חסכון זה וכיצד למקסם אותו כבר דיברנו רבות.

ומה עם השכירים?

רבים אינם יודעים אך גם שכירים יכולים להנות מהשתתפות מס ההכנסה להפקדות שיבצעו למכשירים פנסיונים. כמעט לכל שכיר יש במשכורתו רכיבים אשר אין עליהם הפקדות לתנאים סוציאלים: עמלות, שעות נוספות, פרמיות ועוד. במידה ויפריש על רכיבים אלו באופן עצמאי הוא זכאי להטבות. בעבר היכולת של שכיר להפקיד באופן עצמאי להטבות מס היתה מצומצת והתבטאה בדרך כלל בלא יותר מכ-5,000 שקלים לשנה. שינוי סעיפי המס היטיב גם עם השכירים וכיום יכולים שכירים להפקיד לעיתים עד ל-15,000 שקלים לשנה ולהנות מהחזר בגובה של כ-5,400 שקלים, גם כאן יהנה השכיר בהחזר של כ-35% על ההפקדה.

מכיון שמדובר על תקרות למס המשתנות מאחד לאחד, בכדי לבדוק את הזכאות להטבות ואת גובה ההפקדה המקסימלית רצוי להתיעץ עם איש מקצוע כמו היועץ הפנסיוני בבנק, סוכן הביטוח או באמצעות שרות הלקוחות של החברות המנהלות.

חשוב לזכור כי ההפקדה חייבת להיות עד לסוף השנה ומכיון שמדובר על סכומים לא נמוכים ולעיתים קיים לחץ בימים האחרונים של השנה מומלץ לטפל בהפקדות כבר היום. אנו מזכירים כי לצורך גיוס הסכום ניתן לעיתים לקבל הלואה מקופת הגמל הקיימת לצורך ההפקדה כל זאת כפוף כמובן לתקנות מס ההכנסה.

לסיכום:

למי שעוד לא טיפל מומלץ להנות מההטבה, חשוב לבדוק את הזכאות הפרטנית ולהתיעץ עם איש מקצוע. לעיתים נוטים לותר על הטבה זו מכיון שהכסף מושקע לטווח ארוך, כפי שכבר הזכרנו קודם לכן מדובר על החלטה כלכלית המוותרת במודע על תשואה מידית על הכסף של כ-35%.

הערות:

הדוגמאות הן לעמית מוטב. הדוגמאות לעצמאים על פי מקסימום הטבות המס להפקדה של 16% מפעמיים השכר הממוצע במשק. הדוגמאות לשכירים על פי הפקדה של 16% משכר ממוצע במשק. לצורך מקסום הטבות המס יש צורך בהתיעצות עם מומחה ולבדוק בין היתר את גובה השכר, השכר המבוטח ואת הפרש השכר מול התקרות. גובה הטבת המס לניכוי 35%.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה