שימו לב - הטרנד שעושה קאמבק אצל מנהלי ההשקעות בארץ

כן מקובל, לא מקובל זה כבר ויכוח אחר, אבל בעידן הנוכחי של השווקים הפיננסים, רמות התשואות ורמות המכפילים, תמה תקופת הזוהר של ריווחי הון באגרות החוב ואם יש איזה חלום הוא קיים במניות
תמי זנד |

הטרנד האחרון בעולם ההשקעות הוא אסטרטגיות השקעה משולבות, קומבינציות שונות בין אגרות חוב ומניות, כל אחד לפי טעמו האישי. אחרי העליות החדות של המניות בחודש ספטמבר, השיא של אתמול ולמרות הכל, הציבור רוצה עוד ועוד מניות בתיק ההשקעות שלו, ומרגיש איתן יותר בנוח מאשר עם אגרות החוב הקונצרניות.

ממש לקרוא ולא להאמין אבל המציאות האחרונה של שיחות ההשקעה השונות, החל מהשיחות המקצועיות האנליסטים ומנהלי ההשקעות ועד לשיחות החבריות של ארוחת שישי, מדברת על העדפה ברורה למדי שמלווה בתחושה של סיכון נמוך יותר בהשקעה במניות.

כן מקובל, לא מקובל זה כבר ויכוח אחר, אבל בעידן הנוכחי של השווקים הפיננסים, רמות התשואות ורמות המכפילים, תמה תקופת הזוהר של ריווחי הון באגרות החוב ואם יש איזה חלום הוא קיים במניות.

אז מה, כולם הפכו לספקולנטים?

לא , ברור שלא אבל בעידן של ריבית עולה, כשרמת התשואות באגרות החוב נמוכה יחסית ומאחורי מרבית האג"ח יושבים רווחי הון שכבר מומשו והושגו, תחושת חוסר הנוחות עולה ויחד איתה עולה ומתעוררת מחדש המטרה העיקרית של ההשקעה באיגרות חוב, שהיא עוגן תשואה לטווח ארוך.

כן כן, אחרי רווחי ההון והמימושים המהירים באגרות החוב הקונצרניות, שכל כך איפיינו את שנת 2009, כולנו שכחנו שאג"ח הוא בעצם מכשיר השקעה נושא ריבית המיועד לתקופה ארוכה.

אז בואו ננתח את טרנד ההשקעות הנוכחי. אמרנו שהאסטרטגיה הפופולארית ביותר היא השקעה משולבת בפרופורציות שונות, כמו לדוגמא אסטרטגיית 80/20.

מה אומרת האסטרטגיה הזו?

היא אומרת בואו ונשקיע 80% מתיק ההשקעות שלנו באגרות חוב לסוגיהן ואת היתרה של 20% נשקיע במניות. הרכיב האג"חי צריך לספק לנו את התשואה היציבה של התיק ונחפש להשקיע באגרות חוב ממשלתיות שקליות ואגרות חוב קונצרניות צמודות למדד, שיש להן דרוג טוב ותוספת התשואה מעל אג"ח ממשלתית דומה תואמת את רמת הסיכון.

הרכיב המנייתי צריך לספק לנו את התשואה העודפת של תיק ההשקעות. ההערכות הן כי גל העליות במניות יימשך ברבעון האחרון של שנת 2010, גם אחרי הראלי של ספטמבר. עליית הריבית הינה הדרגתית והסביבה המקומית והעולמית הינה עדין של ריביות נמוכות שלא פוגעות בקצב זרימת הכספים לשוק ההון.

בצד החיובי של ההשקעה במניות עומדת ההערכה שהכסף שיזרום לשוק ההון עוד ילך ויגדל עם הגידול בהזרמות הציבור לקופות הגמל לקראת סוף השנה, לצד הפרמטרים המאקרו כלכליים החיוביים בארץ. בצד השלילי של ההשקעה במניות קיים האיום בדמותו של המשק האמריקאי והכלכלות האירופאיות החבותות.

שאלו אותי איך הכי כדאי להשקיע באסטרטגיית 80/20, האם דרך קרן נאמנות, תעודת סל או להרכיב ולבנות לבד? התשובה שלי תלויה בגודל התיק, ברמת הידע והפנאי להשקעות ובחוסן הנפשי שלנו.

גודל התיק, כי תיק קטן ואפילו בינוני יכול להיות בעייתי מבחינת פיזור בין הנכסים, עמלות קנייה ומכירה וגמישות הפעולה במהלך היום. רמת הידע ותשומת הלב השוטפת, כי צריך הרבה הבנה, אנרגיות וזמן להשקעה שכזו.

חוסן נפשי כי כשבונים לבד כל נכס מתנהג בתנודתיות האופיינית לו, עולה ויורד על בסיס יומי. בנכס משולב יש קיזוז של התנודתיות בין הנכסים ובמרבית המקרים השינויים בתשואה היומית הם קלים ומינורים. בשורה התחתונה אולי באמת יותר נוח ופשוט להשקיע בקרן נאמנות או בתעודת סל מורכבת, תבדקו טוב טוב את דמי הניהול, גודל הקרן, סחירות התעודה, סטיית תקן וביצועים מתחילת השנה.

הכותבת היא תמי זנד, מנהלת מחלקת ניירות ערך בבנק ירושלים

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה