אמיר איל: "כשלקוח רוצה להשקיע בחיפושי נפט, אנחנו אומרים לו שזה מפעל הפיס"
שבוע המסחר החולף היה מהשבועות היותר סוערים שידעה הבורסה בתקופה האחרונה. זו סערה שהייתה ממוקדת בתחום הגז ונפט, כלומר החיפושים הימיים והיבשתיים. מניות כגון ספן, איזי אנרגיה, שמיר השקעות ואפילו רציו נסחרו ועדיין נסחרות בתנודתיות של עשרות אחוזים ובתוך כך מרכזות מחזורי מסחר עצומים, הגבוהים בבורסה.
היום (יום א') ממשיכות מניות הסקטור לרכז עניין כאשר רציו יהש ממשיכה לתקן כלפי מעלה ומטפסת 8%, ספן שקרסה ביום המסחר האחרון בעשרות אחוזים עולה כעת בלא פחות מ-40% ושמיר השקעות עולה 3%.
לגבי חיפושי הנפט היבשתיים, לא מעט אנשים דיברו בשבוע החולף על בועה ונזכרו בבועות של השנים האחרונות - בועת הנדל"ן של 2006 ובועת הטכנולוגיה של 2000.
בשיחה עם Bizportal, אומר היום אמיר איל, יו"ר אינפיניטי, כי "ההבדל הגדול בין תחום חיפושי הגז והנפט שאני מקווה ומאמין שלא כולו בועה (ראה ערך תגלית 'תמר') לבין הטירוף שהיה פה בימים של בועת הנדל"ן במזרח אירופה או בועת הדוט.קום ב-2000 הוא שפוטנציאל הנזק הוא כיום הרבה יותר קטן. אז הייתה התנפלות של גופים מוסדיים ובתי השקעות על אותן מניות בועתיות, היום ההתנפלות היא של קבוצה קטנה שמתעסקת בזה. אולי הקבוצה הזו התרחבה בשבועות האחרונים אבל עדיין מדובר בקבוצה קטנה והנזק הפוטנציאלי בהתאם".
לדבריו של איל, לא בטוח שחוסר הרצון של המוסדיים לרוץ לתוך תחום האנרגיה קשור לטראומה מהבועות הקודמות אלא בעיקר קשור לעובדה שהרבה יותר קשה להסביר ללקוחות או למנהלי השקעות בארץ את הרציונאל של השקעה בגז או בנפט בישראל, פה אנחנו מכירים את ההשקעה בנדל"ן ואפילו בטכנולוגיה, חיפושי גז ונפט זה משהו חדש ולא מוכר.
לעצם העניין אומר איל כי כמשקיע מוסדי הוא מעדיף להשקיע בקבוצת דלק על פני רציו. "בקבוצת דלק יש פיזור וסטיית תקן נמוכה יותר, אם לוויתן יהיה סיפור הצלחה, מנית קבוצת דלק תיהנה מכך. כמשקיע מוסדי גם אם אני אעשה "רק" 10% ללקוחות שלי זה מעולה, לא צריך 20% במצב של סיכון גבוה יותר".
בעניין המרוץ שראינו בשבועות האחרונות אחר השגת נתחים ברישיונות השונים, אומר איל כי "צריך לקחת את הדברים בפרופורציות, בשביל יולי עופר לשים כמה מאות אלפי דולרים זה שום דבר, בשביל העיתונים זה כותרות ענקיות. אם לקוח שלנו רוצה לשים את הכסף בהרפתקאה שכזו, אנחנו מסבירים לו שזה מפעל הפיס".