ההר הוליד עכבר: הסקטור הפיננסי מברך על התקנות של באזל III

ועידת באזל נחשבה לאורך תקופה לאימת הבנקים בעולם. היום פרסמה הועידה דרישות "רכות" שמתדלקות את מניות הבנקים בעולם. חלק מן ההגבלות יכנסו לתוקף רק ב-2019
לירוי פרי |

ועידת באזל III אשר הייתה עד לא מזמן הסיוט של הסקטור הפיננסי העולמי, הפכה בין רגע ל"פיה הטובה" שמתדלקת את העליות בשוק. הלילה פרסמה הועידה את התקנות להן יהיו כפופים הבנקים בעולם. אך החדשה המרכזית הינה מסגרת הזמן הרחבה שסיפקה הועידה לבנקים, זאת מחשש שהידוק מוקדם מידי עשוי להכביד על תהליך ההתאוששות העולמי.

התקנה המרכזית מועידת באזל מדברת על יחס הלימות הון ליבה של 7% וזאת בסוף תקופת מעבר ארוכה ביותר של כ-8 שנים (עד 2019). יחס זה מורכב מיחס מינימאלי של 4.5% בתוספת מרווח ביטחון של 2.5%, ממנו יורשו הבנקים לרדת בתקופות שיוגדרו כקשות מבחינה כלכלית. יש לציין כי אם יירדו הבנקים מתחת לרף ה-4.5%, הם לא יורשו לשלם דיבידנדים ובונוסים גדולים.

עד היום הדרישה המינימאלית של הון ראשוני ליבה עמדה על 2% בלבד, כך שיש הרבה בנקים בעולם ובמיוחד באירופה שיצטרכו להגדיל את הון המניות. יחד עם זאת, הדרישה אינה כה נוקשה והבנקים הגדולים באסיה שמחו למשמע הבשורה, שכן כבר עכשיו מרביתם עומדים בדרישה זו.

עוד קבעה ועידת באזל כי תחול הקשחה בדרישות ההון בגין מכשירים סינטטיים כגון איגו"חים. הדבר עשוי להביא להורדת יחס הלימות הנוכחי של חלק מהבנקים. לראייה, הזהיר ענק הבנקאות ג'י.פי.מורגן (נאסד"ק: JPM) כי יחס הלימות ההון שלו עשוי לרדת בכ-2%.

במיטב בית השקעות ציינו היום כי "כל הבנקים הישראלים כבר עומדים מעל 7% ותיק הנכסים שלהם מורכב בעיקר מאשראי רגיל ואג"ח ממשלתי, כך שלא צפויה השפעה משמעותית על המערכת בישראל."

תקנות נוספות

בנוסף לדרישה של הלימות הון ליבה בבאזל III, קיימת צפי שהרגולטורים יוסיפו עוד דרישה של 2.5% בתקופה שבה האשראי במערכת הבנקאית צומח בצורה ניכרת מעבר לצמיחה בתמ"ג. המיטב צייונו כי "לא ברור כרגע איך כלל זה ייושם ברחבי תבל, אבל ראוי לציין שהצמיחה באשראי בנקאי בארץ אינה גבוהה לעומת הצמיחה בתמ"ג, חוץ מתחום המשכנתאות שזכה כבר לטיפול נקודתי ע"י בנק ישראל."

מבחינת הנזילות, ישום מודלי הנזילות לטווח קצר (עד 30 יום) ולטווח בינוני (עד שנה) נדחו לפחות עד 2015. "בעקבות ההשלכות של מודלי הנזילות אנחנו מצפים שהבנקים הישראלים יעשו שימוש הולך וגובר בגיוס חוב בכיר בשוק ההון", כך נכתב בדו"ח של מיטב.

לסיכום, סבורים כלכלי מיטב כי הבנקים הישראלים בולטים לטובה בעיקר מול בנקים אירופיים, אך גם מול בנקים גדולים ביפן וארה"ב, ביכולת שלהם לשלם דיבידנדים בשנים הקרובות מבלי שיצטרכו לגייס הון מניות נוסף.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה