אקזיט ענק לאפריקה ישראל: מוכרת את אחזקותיה בכביש 6 תמורת חצי מיליארד שקל
חברת אפריקה ישראל מדווחת היום (א') כי, התקשרה עם קרן תשתיות ישראל במזכר הבנות למכירת מלוא אחזקותיה (37.5%) בחברת דרך ארץ הייוויז, זכיינית כביש חוצה ישראל (כביש 6) בתמורה לכ- 475 מיליון שקל. לסכום זה יתווסף סך של כ- 25.6 מיליון שקל בגין הלוואות שונות שהועמדו על ידי החברה לטובת הזכיינית.
העסקה אינה כוללת את מכירת זכויות החברה בחברת דרך ארץ הייוויז מנג'מנט קורפורשיין (24.5%), מפעילת הכביש וכן, אינה כוללת את זכויות חברת הבת דניה סיבוס בשיעור של 33%, בדרך ארץ קונסטרקשן ג'וינט ונטשר (CJV). השותפות הקבלנית, המשמשת כקבלן העבודות הראשי של כביש 6, וכיום מבצעת עבודות הרחבה בכביש.
שיכון ובינוי מימשה את זכות הסירוב הראשונה ותגיע לאחזקה של 50% בפרויקט תמורת השקעה של כ- 150 מיליון שקל. במקביל לרכישת המניות מהשותפה הקנדית, תמכור שיכון ובינוי 12.5% ממניות דרך ארץ לקרן תשתיות ישראל, תמורת כ- 150 מיליון שקל. כך, לאחר השלמת העסקה תחזיק שיכון ובינוי ב-50% ממניות דרך ארץ, כאשר קרן תשתיות ישראל תהפוך לשותפה חדשה בכביש. בשלב ראשון שיכון ובינוי תממן את העסקה ממקורותיה העצמיים.
איזי כהן, מנכ"ל חברת אפריקה ישראל אמר כי "הסכם מכירת כביש 6 מהווה דוגמא לעסקה נוספת שביצעה קבוצת אפריקה ישראל בהשבחת נכס שבבעלותה ומימושו. וזאת, תוך יצירת תזרים מזומנים גבוה ורישום של רווח נאה. התזרים הגדול שיתקבל מהסכם מכירת כביש 6 יאפשר לחברת אפריקה ישראל לפרוע את החוב האג"חי הקצר מוקדם מהצפוי ויסייע לחברה בהמשך צמיחתה".
רוית ברניב, יו"ר קבוצת שיכון ובינוי, אמרה כי "קבוצת שיכון ובינוי המחישה בכביש 6 כיצד ניתן להקים פרויקט תשתית בעל חשיבות לאומית תוך מיקסום הערך לכל בעלי העניין- הציבור, הסביבה ובעלי המניות. סלילת הכביש חשובה לקרוב הפריפריה למרכז והוא נבנה תוך שיקום מתמיד של הסביבה בה הוא נמצא. כביש 6 מייצג בעיני את הדרך של שיכון ובינוי -התמקדות בתחומי ליבה תוך יצירת סביבת חיים בת קיימא למעננו ולמען הדורות הבאים. הגדלת האחזקות בכביש מראה את המחויבות שלנו לפרויקטים מסוג זה, כמו גם את הביטחון שלנו כי נוכל לייצר ממנו ערך רב בשנים הקרובות, לציבור הנוסעים ולציבור המשקיעים".
מנכ"ל קבוצת שיכון ובינוי, עפר קוטלר: "איתנותה הפיננסית של שיכון ובינוי מאפשרת לה לנצל הזדמנויות בשוק ולהגדיל אחזקות במחיר אטרקטיבי בדרך ארץ, נכס משמעותי הנמצא בליבת העסקים של הקבוצה. אנחנו מכירים היטב את כביש 6, היינו שם בהנחת אבן הפינה ואנו יודעים כיצד להפיק ממנו את המיטב. אנו מברכים את קרן תשתיות ישראל עם כניסתה לפרויקט כשותף אסטרטגי פיננסי- אני בטוח כי יחד נצעיד את הפרויקט לשיאים חדשים".
ירון קסטנבאום, שותף מנהל בקרן תשתיות ישראל אמר כי "ההשקעה בכביש 6 תואמת את הפעילות והאסטרטגיה של הקרן בהיותה שחקן מוביל בתחומי האנרגיה והתשתיות. כביש 6 הינו פרויקט ייחודי מסוגו ובעל פוטנציאל השבחה גבוה בשנים הקרובות. אנו שמחים לחבור לקבוצת שיכון ובינוי ומברכים אותה על הגדלת אחזקתם בכביש ומאמינים שנוכל יחד לממש את הפוטנציאל הגלום בנכס".
שי ליפמן, אנליסט הנדל"ן של IBI מוסר כי "הרווח מהעסקה צפוי להסתכם בכ- 200 מיליון שקל והתזרים הגדול הצפוי מהעסקה יאפשר פירעון מוקדם מהצפוי של סדרת האג"ח הקצרה, לפי התנאים של הסדרה הקצרה חייבים לפרוע חצי מהיקף העסקה (דהיינו כ- 250 מיליון שקל) בפרעון מוקדם, זה טוב מאוד לחוב של אפריקה שחייבת להמשיך ולהקטין את מצבת החובות שלה. במידה ויושלם גם המהלך של מכירת אפריקה מגורים ואולי גם מכירת חצי מהאחזקה במלונות, אזי הסדרה הקצרה תפדה מוקדם יותר, חיובי לאפריקה שכן יורד פה סעיף מימוני משמעותי וזה צפוי להשפיע לחיוב על על תשואת האגרות".
עוד מוסיף ליפמן כי "יש משמעות חשובה גם להגדלת האחזקה של קבוצת שיכון ובינוי. להערכתנו בשל עסקה זו תהיה עדיפות לסולל בונה (100% בבעלות שיכון ובינוי) בביצוע הקטעים החדשים בכביש, ובנוסף, יש פה מחיר שנקבע לנכס הזה, ובמידה ושיכון ובינוי תבצע רכישה גדולה בעתיד, כמו עסקת סולל שלבסוף לא יצאה לפועל, אזי יש לה נכס שאפשר לממש מהר ובמחיר ידוע וכך היא יכולה לממן את הרכישה עוד יותר בקלות".
לסיכום, אומר ליפמן כי "העסקה מעניינת וחשובה לשני הצדדים והקונה קרן תשתיות ישראל, בהובלת הראל ביטוח, מבצעת דריסת רגל ראשונה בתחום אך משמעותית מאוד".
אלון גלזר, סמנכ"ל מחקר בלידר שוקי הון, אומר כי לאפריקה אין למעשה כל אופציה מלבד תשלום האג"ח הקצר (לא ניתן לחשוב על מצב שהחברה תפנה להסדר נוסף בזמן שנותר עד פירעון האג"ח במאי 2012, וגם הסבירות שבעלי חוב אחרים יבצעו מהלכים שימנעו התשלום נמוכה), וביחד עם המהלכים שהחברה מבצעת למימוש שני הנכסים המרכזיים שמיועדים לתשלום החוב הביטחון בתשלום החוב הקצר ממשיך לעלות". גלזר מוסיף כי "לאחר העליות של הבוקר האג"ח הקצר נסחר בתשואה של כ- 7% צמוד למדד", אך מציין כי "לגבי החוב הארוך אין הרבה השפעה והוא עדיין תלוי בהתפתחויות העתידיות בחברה בעיקר ברוסיה ובארצות הברית, כאשר ברור שהיכולת לממש את כביש 6 במחירים גבוהים מהצפוי תורמת לחברה, וגם לאג"ח הארוך כפועל יוצא מכך, אולם עדיין מדובר בסכומים לא משמעותיים ביחס לסך החוב הארוך שהינו מעל 3 מיליארד שקל".