חזקיהו מוטרד: "היציבות בשוק הנדל"ן בישראל יכולה להתערער במהירות"
בנר ישראל פרסם היום את סקריתו השנתית לעניין מערכת הבנקאות בישראל. חלק ניכר מהסקירה מתייחס כמובן לסוגיית עליית מחירי הבתים בישראל וההשפעה של העניין על מצבה של המערכת הבנקאית.
"כתוצאה מעליית מחירי הנכסים גדל סכום ההלוואה הממוצעת מ-332 אלף שקל בשנת 2008 ל-370 אלף שקל בשנת 2009", כתב רוני חזקיהו, המפקח על הבנקים, ובכך הדגיש את הבעיה שנוצרה אך גם הסביר כי "עקב ירידת הריביות, בעיקר הריביות המשתנות, גובה התשלום החודשי בגין משכנתה חדשה ממוצעת שנלקחה ב-2009 היה דווקא נמוך ביחס להלוואה שנלקחה ב-2008".
בתוך כך, חזקיהו הבהיר את החשש הגדול שלו כאשר אמר כי "יש לזכור שהיציבות היחסית של מדדי סיכון אלה יכולה להתערער במהירות - במקרה של ירידת מחירי הדירות או עליית הריבית." חזקיהו כמובן מודאג יותר מאפשרות של עליית ריבית מהירה, דבר שייצור לחץ גדול מאוד על נוטלי המשכנתאות.
חזקיהו כמובן לא הסתפק בלהבהיר בלבד את חששותיו וכבר הנחה את הבנקים לפעול בזהירות יתר במגזר זה (אשראי קמעונאי לנדל"ן למגורים), זאת לדבריו "בגלל סיכון האשראי, הנובע בעיקר מהכבדת נטל ההחזר החודשי על נוטלי המשכנתאות עם עליית שיעור הריבית המשתנה"
עוד לפני שהתייחס חזקיהו לחששותיו, הוא מבהיר על מה דבריו מבוססים. "שוק הדיור התאפיין בשנת 2009 בביקושים גדולים יחסית, שהביאו לעליית מחירים תלולה, כ-14% בממוצע ארצי וכ-30% באזורי הביקוש כגון ת"א." אחת הסיבות לדבריו של חזקיהו לעלייה החדה במחירי הבתים היא הירידות שנרשומ בשוק ההון, ירידות שהביאו להסטת כספים מצד הציבור לכויון שוק הנדל"ן.
מי הם רוכשי הדירות? ניתוח מאפייניהם של רוכשי הדירות מעלה כי משקלם של השכירים ממעמד הביניים בקרב המשקיעים בנדל"ן גדל, והגיע במחצית הראשונה של 2009 ל-61% . השכר החציוני החודשי בקרב קבוצה זו הסתכם בכ-11,000 שקל בלבד. ולשם השוואה: השכר הממוצע במשק עמד בתקופה זו על כ 8,000 שקל לחודש.