נמכור גז לירדנים? השכנה ממזרח סובלת מתקלות באספקה ממצרים, מפסידה מיליוני ד' בשנה

חברת החשמל הלאומית הירדנית, הצורכת כ-3.1 BCM בשנה, סובלת מבעיות באספקת גז טבעי ממצרים ובוחנת חלופות
אריאל אטיאס |

האם שוק האנרגיה הירדני עשוי להוות בעתיד הלא רחוק שוק יעד לייצוא גז טבעי עבור מדינת ישראל? אם ללמוד מבעיות האספקה ממנה סובלת המדינה כתוצאה מבעיות המשלוחים ממצרים והמרחק הגיאוגרפי בין המדינות, לא ניתן לפסול אפשרות זו.

חברת החשמל הלאומית הירדנית הידועה בשם NEPCO, הפסידה כ-40 מיליון דינר (כ-56 מיליון דולר) רק השנה, בשל שימוש בדלק שנועד לפצות על המחסור באספקת גז מצרי, כך אמר מנכ"ל החברה השבוע. ירדן קיבלה רק בין 60% לבין 70% מהגז המצרי אותו הייתה אמורה לקבל, בשל בעיות טכניות באספקה.

ירדן החלה לייבא גז ממצרים בשנת 2003 וצורכת בממוצע ליום כ-300 מיליון רגל מעוקב (שווה ערך ל-3.1 BCM בשנה) באמצעות צינור העובר ממפרץ אילת והמגיע עד לסוריה ולבנון. תחנות כוח בירדן, אשר מייבאות כמעט את כל צורכי האנרגיה שלהן, נאלצו להשתמש בדלק מזוט כבד, אשר ספג עליות מחירים והינו יקר יותר מגז טבעי. במדינה מעריכים כי צריכת החשמל במדינה עשויה להכפיל את עצמה תוך 10 שנים.

בתחילת חודש יוני נודע כי ישראל עשויה להפוך למעצמת גז טבעי במידה ואכן יוכרזו תגליות ענק במאגר 'לווייתן'. השותפה האמריקנית בקידוחים, נובל אנרג'י, הודיענ כי הסקרים הסיסמיים תלת מימד שבוצעו מול חופי המדינה מצביעים על פוטנציאל למציאת 30 טריליון רגל רבוע (TCF) של גז טבעי.

כל זאת מתרחש בעת שישראל סובלת מתהודה שלילית ברקע לאירועי ההשתלטות על המשט לעזה והסגר על עזה. בעתיד הלא רחוק, אם וכאשר יוכרזו עוד תגליות גז בסדרי גודל של 'תמר', למדינת ישראל עשויה להיות הזדמנות להפוך את משאב הגז שלה למרכיב חשוב בהידוק היחסים הכלכליים עם מדינות ערב השוכנות בגבולה.

בזכויות של תגליות הגז 'תמר' ו'דלית' מחזיקות החברות מקבוצת דלק, אבנר יהש, דלק קידוחים יהש ודלק אנרגיה, ביחד עם ישראמקו יהש ואלון גז. ברשיונות 'רציו ים' מחזיקות השותפות מקבוצת דלק יחד עם שותפות חיפושי הגז והנפט רציו יהש.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה