מיכאל שראל: "הכף עדיין נוטה להעלאת ריבית"; לגבי היואן - "נותרו סימני שאלה"

הכלכלן הראשי בקבוצת הראל בשיחה עם Bizportal. "לא צריכים לטעות ולהסתכל על אי-העלאת הריבית בארה"ב ובאירופה כהצדקה לשמירה על רמת ריבית נמוכה גם בישראל"
אריאל אטיאס |

ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל פיננסים לא ממהר לשנות את הערכותיו בצל הירידה החדה במדד מנהלי הרכש של בנק הפועלים וטוען כי הנתון מנבה את הצמיחה בייצור באופן לא מובהק ולכן לא בהכרח הוא ישפיע על החלטת הריבית של בנק ישראל.

"לא הייתי מייחס לנתון יותר מידי חשיבות", אומר ד"ר מיכאל שראל בשיחה עם Bizportal. "הנתון מנסה לשקף את הפעילות בייצור התעשייתי, אך הקורלציה לייצור בפועל או לצמיחה בכל המשק אינה גבוהה". עם זאת, שראל ממהר להסביר כי בלי קשר לנתון, ניתן לראות כי בחודשים האחרונים ישנה האטה במשק לעומת מה שהיה בתחילת השנה.

בנסיון להבין האם הנסיגה במדד מנהלי הרכש, ירידה המתווספת לרצף הנתונים האחרונים שפורסמו ומעידים על האטה בכלכלה המקומית, צפויה להשפיע על החלטת הריבית של בנק ישראל בשבוע הבא אומר שראל, כי "חלק מהנתונים כבר היו ידועים בהחלטת הריבית הקודמת והם ממשיכים לתמוך באי-העלאת הריבית". עם זאת, הוא מוסיף, כי במידה וטרם פרסום הנתון ההחלטה הייתה גבולית, סביר כי הנתון הזה יטה את הכף לכיוון שמירה על רמת הריבית הנוכחית.

מנגד, ממשיכים להתווסף ואולי אף ביתר שאת הגורמים התומכים בהעלאת ריבית: ריבית ראלית שלילית במשק, ציפיות גבוהות יחסית לאינפלציה גם לטווח של 3 שנים קדימה, שיפור המצב באירופה ובארה"ב ועוד.

"לא צריכים לטעות ולהסתכל על אי-העלאת הריבית בארה"ב ובאירופה כהצדקה לשמירה על רמת ריבית נמוכה בישראל. המצב באירופה ובארה"ב הרבה יותר קשה, ולראייה מדינות במצב כלכלי דומה יותר לזה של ישראל, כגון אוסטרליה, העלו ומעלות את הריבית. יש התנתקות בין המדינות בעולם, יש כאלה שלא מעלות ויש כאלו שמעלות והרבה", מסביר שראל.

כשנשאל על הערכותיו לגבי החלטת הריבית הקרובה מספק ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל תשובה דיפלומטית: "אם אתה שואל אותי מה אני חושב שצריכים לעשות אז התשובה היא שצריכים להעלות את הריבית וזאת בעיקר ברקע לאינפלציה ותנאי המשק הנוכחיים. אך אם אני מנסה לנחש מה יעשו אז זה גבולי - קצת יותר מ-50% להעלאת ריבית".

סין משחררת את הרצועה

בשבוע האחרון החלו השווקים הפיננסים להראות יציבות לאור התווספות הסימנים לכך שהמשבר באירופה נמצא תחת שליטה. הסיוע המסיבי למדינות הקטנות והצעדים בהם נוקטות המדינות הגדולות מחזקים את הערכות כי המדינות לא יקלעו למשבר פיסקלי.

חדשות חיוביות הגיעו בסוף השבוע האחרון גם מצידו האחר של הגלובוס. הסינים החליטו לאפשר למטבע להתחזק באופן יותר חופשי.

"ההכרזה שלהם עדיין לא הכי ברורה, יש עדיין הרבה סימני שאלה, אך בהנחה כי הם אכן יאפשרו למטבע להתחזק באופן משמעותי, מדובר בחדשות מאוד טובות", אומר שראל ומוסיף כי "התיסוף במטבע יאפשר לארה"ב ולאירופה להסתמך יותר על הייצוא ופחות על הביקושים המקומיים כדי לייצר צמיחה, ואז היכולות של הממשלות להקטין את הגירעונות תהיה טובה יותר, כיוון שהן יוכלו להקטין ביקושים מקומיים מבלי לגרור את המשק למיתון".

לדבריו של שראל, "זה גם ימנע את חוסר האיזון שיש בכלכלה העולמית, דבר כשלעצמו הינו מסוכן ויכול לגרום לבעיה עולמית".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה