הספקולנטים נוטשים? "השקל לא צפוי לחזור להיות מועדף בקרב הזרים"

ענק הבנקאות סיטי טוען כי נתוני מאזן המסחר האחרונים לא מעודדים עבור השקל. בבנק חוזרים על תחזית צמיחה של 3.2% לישראל
אריאל אטיאס |

בסקירה היומית של סיטי על שוקי CEEMEA, מדינות מרכז-מזרח אירופה, המזרח-התיכון ואפריקה, מקצים כלכלני הבנק חלק גדול יחסית למטבע הישראלי תחת הכותרת "האם הסחר יעיב על השקל?" וקובעים השקל לא צפוי לזכות מחדש למעמד של "מטבע מועדף" - מדובר בחדשות טובות לבנק ישראל.

בסיטי מתבססים בעיקר על נתוני מאזן מסחר שפורסמו בתחילת השבוע. "גוברות הראיות כי המאזן המסחרי של ישראל עלול להיות פחות תומך שקל. הנתונים למאי מעידים על גרעון כולל של 626 מיליון דולר בעיקר בצל הירידה החדה בצמיחת הייצוא בשילוב שיעור גבוה של צמיחה בייבוא".

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה הודיעה בתחילת השבוע כי הגרעון ב-12 החודשים האחרונים במאזן המסחרי עלה ל-5.4 מיליארד דולר, בפעם הראשונה מאז אוקטובר 2008, עלייה מ-4.7 מיליארד דולר באפריל.

"האופטימיים יכולים לציין את העובדה שמאי היה החודש הראשון בשנת 2010 בו שיעור הגידול בייצוא ירד מתחת לצמיחה בייבוא. בנוסף לכך, הגרעון של ישראל בחודשים האחרונים הושפע לרעה ע"י העלייה במחירי הנפט בתחילת 2010", כותבים הכלכלנים ומציינים כי לישראל היה גרעון גדול בחשבון הנפט שמגיע לכ-2.5% מהתוצר המקומי הגולמי בשנת 2007 זאת לעומת ממוצע של 1% במדינות ה-OECD. לכן אומרים בסיטי, כי האופטימיים יכולים לטעון כי הירידה האחרונה במחירי הנפט עשויה לשמור על גרעון נמוך במאזן בחודשים הקרובים.

מנגד, מגמת הצמיחה בתמ"ג מחזקת את הצפייה שגרעון במאזן המסחרי יתרחב בחודשים הקרובים, הם אומרים. "נתוני החשבונאות הלאומיים לרבעון הראשון מצביעים על כך שההוצאה המקומית היא זו שעכשיו מניעה את הצמיחה בתמ"ג, מאשר הייצוא נטו, וזה תואם את הציפיות שלנו שנתוני מאזן הסחר העומדים לבוא ילכו ויהיו יותר ויותר מאכזבים עבור השוק".

בסיטי חזרו על התחזית שלהם כי הצמיחה בתוצר השנה תעמוד על 3.2% וכי בנק ישראל הינו אופטימי מידי בתחזית שלו ל-3.7%.

בשורה התחתונה, כותבים הכלכלנים, כי לא מדובר באסון עבור השקל, אך עדיין הם לא צופיים כי הוא יזכה מחדש למעמד של מטבע "מועדף למסחר" בקרב המשקיעים המוסדיים - מתי שהוא בקרוב. כמו כן, הם מציינים, כי מדובר בחדשות טובות לבנק ישראל, אשר כתוצאה מכך, ההתערבויות שלו בשוק יהיו פחות נחוצים בחודשים הקרובים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה