גדעון תדמור: "כל הרשיונות מוחזקים על ידנו כדין ובאישור משרד התשתיות"
"כל הרשיונות מוחזקים על ידנו כדין ובאישור משרד התשתיות", כך אומר הבוקר (ב') בשיחה עם Bizportal גדעון תדמור, מנכ"ל דלק אנרגיה, זרוע ההשקעות באנרגיה של קבוצת דלק."כשנסיים את הסקרים והניתוחים שנמצאים בתוכנית העבודה שלנו אנו נחליט באיזה מהשטחים להתמקד".
בשעה זו מארח שר התשתיות הלאומיות, ד"ר עוזי לנדאו, והממונה על תחום הנפט והגז במשרד התשתיות ד"ר יעקב מימרן את בכירי קבוצת דלק ונובל אנרג'י להרמת כוסית לאור הממצאים האחרונים בתחום הגז הטבעי בישראל.
ברקע לפגישה בין הצדדים ממשיך לעמוד ה'עליהום' סביב תמלוגי הגז וידיעה אחרונה כי המדינה כביכול דורשת מדלק ומנובל להחזיר חלק ניכר מרישיונות חיפושי הגז והנפט שברשותן לאחר שמספר הרישיונות שברשות החברות חרג מהמותר בחוק.
מבדיקות שערך Bizportal עולה, כי בין הצדדים מתנהלים מגעים שוטפים וכי לא הייתה שום דרישה חדשה להחזיר את הרשיונות אשר ניתנו לקבוצות באישור מועצת הנפט. יתרה מכך, בדוחות השנתיים של דלק אנרגיה ציינה החברה כי היא מתכוונת להתמקד בשטחי זכויות הנפט של השותפויות בים בעלי הפוטנציאל הגדול ביותר.
חוק הנפט (1952) קובע כי "לא יהיה לאדם אחד יותר מ-12 רישיונות, ולא יהיו לו רישיונות על שטח כולל העולה על 4 מיליון דונם, אלא באישורה המוקדם של מועצת הנפט". נובל אנרג'י והשותפות מקבוצת דלק מחזיקות כ"א בכ-22 רשיונות שקיבלו באישור מועצת הנפט, לאחר שזאת דנה בעניין יותר מפעמים ואישרה את הדברים.
למרות שקיבלו באישור את הרשיונות, בקבוצות מודעים ל"חריגה" כביכול ומוסרים, כי "השותפות ימשיכו בתהליך עיבוד ופיענוח הסקר התלת מימדי, בשטחי הרישיונות המוחזקים עלידם. לצד התקדמות התהליך, תחלטנה השותפויות על סדרי עדיפויות ותוכניות עבודה בשטחי הרישיונות. תהליך זה ייעשה, כמו תמיד, בשיתוף פעולה ובתאום מלא עם משרד התשתיות".
חלק מהרשיונות שההחזקה בהן עשויה לרדת הם 'אלון' ו'תמר', שחלק קטן מהסקר תלת מימד האחרון שביצעה נובל עסק בהם (באלון). בידי השותפות אופציה לרדת לשיעור החזקה של פחות מ-25% כך שלא תיחשב על-פי הגדרה לבעלת זכות נפט.
בשותפות מתכננים לתת עדיפות ל'לווייתן' לאור הסקרים הססמיים שבוצעו שהתוצאות המלאות שלהם אמורים להתפרסם בתקופה הקרובה. בסופו של התהליך תיערך עבודה ובשותפות יחליטו באיזה שטחים להתמקד.
ממשרד התשתיות הלאומיות נמסר: "מדיניות הענקת זכויות הנפט כוללת תוכניות עבודה המפורטות לשלבים שונים, וביניהם כאלו המחייבים החזרת שטחים למדינה לאחר השלמת ההערכה הראשונית בהם. במקרים של הרישיונות המכונים "רות" ו"אלון", מדובר בשטחים שלא הוגשה בקשה אחרת לביצוע השקעות או בקשה לזכויות. מכיוון שלמדינה יש עניין בביצוע סקרים גם בשטחים אלו על מנת לאמוד את הפוטנציאל שלהם, אישרה מועצת הנפט את הבקשה תוך דרישה שחלקם יוחזרו למדינה בסופו של הליך הבדיקה המוגדר בתוכנית העבודה".