האם המהלך של בנק ישראל יביא לירידה במחירי הדיור? זה נגמר ברוב דחוק
האם הצעד של בנק ישראל להקשחת תנאי המשכנתא יביא להתמתנות בזינוק מחירי הדיור? מיד לאחר ההודעה של הפיקוח על הבנקים, גופים רבים, שרובם בעלי אינטרס בתחום, הגיבו למהלך בנחרצות. על כן, החלטנו לשאול אתכם הגולשים, האם לדעתכם למהלך אכן תהיה השפעה על מחירי הדיור?
לפני פחות משבועיים הודיע בנק ישראל כי המפקח על הבנקים הוציא טיוטת הנחיות לפיה נוטלי משכנתאות ידרשו לספק הון עצמי של 40%, כאשר שיעור נמוך מכך תיחשב מכנתא מסוכנת, אשר תגרור עלויות נוספות.
עם זאת, נראה כי אצל ציבור הגולשים התמונה מעט שונה והיא מעורפלת ולא חד משמעית - בהתאם למגמה הכללית בשוק הנדל"ן למגורים בימים אלו. מעל ל-1,500 משתתפי הסקר השבועי של Bizportal לא הצליחו להגיע להסכמה בנושא, ונראה כי, הנבואות להמשך עלייה במחירים מצד אחד והנסיונות לרסן את הזינוקים רק מגבירים את הבלבול ואי-הודאות.
השאלה השבועית הייתה: האם הצעד של פישר יביא לירידה במחירי הדירות?
התשובות האפשריות: 1. כן, הקשחת תנאי המשכנתא תביא לירידה בביקושים.
2. לא, למרות הצעד מחירי הדירות ימשיכו לעלות.
3. מחירי הדירות ישארו יציבים בתקופה הקרובה.
רוב דחוק ביותר של 34.8%, מאמין כי מהלך זה של בנק ישראל אכן יצליח להביא לירידה בביקושים לרכישת דירה וכפועל יוצא מכך לירידה במחירי הדיור.
עם זאת, כ-31% מעריכים כי האפשרות השניה הינה הסבירה, שמחירי הדירות לא יירדו בתגובה להקשחת התנאים על ידי הפיקוח על הבנקים וכי מדובר בעוד כוסות רוח למת.
בין לבין, עומדים 34.2% מהמשתתפים בסקר, אשר מעריכים כי צעד זה של בנק ישראל, כמו גם אולי גורמים נוספים, יביא ליציבות מחירים בשוק הדיור במהלך החודשים הקרובים.
כנראה שרק הזמן יראה עד כמה תשפיע ההתערבות האחרונה של הפיקוח על הבנקים בשוק הדיור.