מע"מ בשיעור אפס במכירת תוכנה לחברה בחו"ל

עו"ד שי ברגר

הקניית רשות לשימוש בתוכנה, בתמורה, בידי חברה הרשומה כעוסק בישראל לחברה המוגדרת "תושבת חוץ" לפי חוק מע"מ, כלומר חברה שנרשמה והתאגדה אך ורק בחו"ל ואשר אינה מקיימת פעילות או עסקים בישראל - נחשבת לעסקה של "מכירת נכס בלתי מוחשי" שעליה חל מס בשיעור אפס מכוח סעיף 30(א)(2) לחוק מע"מ.
עו"ד לילך דניאל |

שאלה: ---------------- חברת הייטק חדשה בארץ, בבעלותם ובשליטתם של תושבי ישראל ואזרחי ישראל בלבד, פיתחה תוכנה ייחודית בתחום חקר העדפות הצרכנים. החברה הישראלית הצליחה למכור לחברה בחו"ל את הרישיון לשימוש בתוכנה, בשלב הראשון למשך שנה. לפי הכוונה של רואה חשבון, לחשבונית שנשלחה לחו"ל ננקב מע"מ בשיעור 0%. למען החידוד אבקש להרחיב לעניין חוק מע"מ ושיעור 0%: ● האם ניתן לראות במכירה הנ"ל מכירת נכס בלתי מוחשי לפי סעיף 30(א)(2) לחוק מע"מ, שם נאמר כי "מכירת נכס בלתי מוחשי לתושב חוץ" חייבת במע"מ בשיעור אפס? הגדרת "נכס" בחוק מע"מ כוללת טובין ומקרקעין. סעיף 1 לחוק מע"מ מגדיר "טובין": "לרבות - (2) זכות, טובת הנאה ונכסים בלתי מוחשיים אחרים ובין השאר - ידע..." [יודגש כי השימוש בתוכנה נעשה אך ורק בחו"ל, על ידי צרכנים שנמצאים בחו"ל.] חידוד נוסף: ● האם גם רישיון לשימוש בתוכנה על ידי הלקוח בחו"ל נכלל בהגדרה זו? ● לחלופין, אם עסקינן בשירות, האם המע"מ בשיעור אפס יכול להיות מוחל על פי סעיף 30(א)(5) לחוק מע"מ, המתייחס למתן שירות לתושב חוץ, ועומד בסייג של תקנה 12א לתקנות מע"מ בדבר שירות לגבי נכס שלא מצוי בישראל? [כאמור, לשימוש בתוכנה אין כל קשר לתושבי ישראל או לנכסים ולשירותים בישראל.]

תשובה: ---------------

ראשית יובהר כי השאלה המפורטת והמנומקת שנשאלה לעיל כוללת בתוכה גם את התשובה המתבקשת. וביתר פירוט - הקניית רשות לשימוש בתוכנה, בתמורה, בידי חברה הרשומה כעוסק בישראל לחברה המוגדרת "תושבת חוץ" לפי סעיף 30(ג) לחוק מס ערך מוסף, התשל"ו-1975 (להלן: "חוק מע"מ"), כלומר חברה שנרשמה והתאגדה אך ורק בחו"ל ואשר אינה מקיימת פעילות או עסקים בישראל - נחשבת לעסקה של "מכירת נכס בלתי מוחשי" שעליה חל מס בשיעור אפס מכוח סעיף 30(א)(2) לחוק מע"מ. החלת הסעיף הנ"ל מותנית בקיומם של התנאים הקבועים בתקנה 12(א) לתקנות מס ערך מוסף, התשל"ו-1976 (להלן: "תקנות מע"מ"), כלומר קיומו של הסכם או מסמך אחר בכתב המאשר את פרטי העסקה, וכן רישום מחיר העסקה בספרי החשבונות של העוסק, לרבות דרך העברת התשלום וסוג המטבע. מאחר שאין לפנינו עסקה של "מתן שירותים", הרי התנאים הקבועים בסעיף 30(א)(5) לחוק מע"מ ובתקנה 12א לתקנות מע"מ אינם רלוונטיים.

המשיב - ממשרד מאיר מזרחי ושות', עורכי דין. שימש יועץ משפטי של רשות מס ערך מוסף

התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין המומחים המשיבים או המערכת אחראים לתוצאות השימוש בהן

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה