קיזוז מס שנוכה בחו"ל על פיקדון בחו"ל

עו"ד ורו"ח אלכס שפירא

כיצד ניתן לקזז מס שנוכה בחו"ל על פיקדון שנסגר והועבר לישראל
עו"ד לילך דניאל |

שאלה: --------------- ליחיד תושב ישראל פיקדון בחו"ל המניב ריבית שנתית המצטרפת לקרן. מהריבית המשולמת לא מנוכה מס במקור, והנישום משלם בישראל מדי שנה מס בשיעור 15%. עם סגירת הפיקדון והעברתו לארץ נוכה בחו"ל מס במקור בשיעור 10% על כל הרווחים.

האם וכיצד ניתן לקזז את המס שנוכה השנה בחו"ל על כל הרווחים מסכומי המס ששולמו בישראל בשנים הקודמות, שאם לא כן - אזי יש כאן כפל מס?

תשובה: -------------- נקדים ונציין כי אין זה ברור כלל ועיקר מדוע היחיד שבו עסקינן משלם מס בישראל בשיעור 15% על הריבית, שכן שיעור המס שבו חייב יחיד על ריבית שמקורה בפיקדון במט"ח (ובכזה, כך נראה, עסקינן) הוא 20% (החל מיום 1.1.2006 ואילך). באשר לקיזוז המס שנוכה במקור בחו"ל בתום תקופת הפיקדון כנגד המס הישראלי שבו חויב הנישום במהלך תקופת הפיקדון: לכאורה נוצרה כאן "תאונת מס", שכן המס הזר נוכה לאחר שנות המס שבהן חויב הנישום במס ישראלי. זאת, ככל הנראה, עקב השוני בין מועד החבות במס על פי הדין הישראלי ובין מועד הניכוי במקור על פי הדין הזר (מומלץ לבדוק כי אכן אלו הם מועדי החבות על פי הדין הישראלי והזר, בנסיבות שבהן עסקינן). עם זאת, ולמרות הקושי המשפטי (כמו גם הקושי הטכני), אנו סבורים כי ניתן לפרש את הוראות הפרק השלישי לחלק י' לפקודת מס הכנסה (נוסח חדש), התשכ"א-1961 (להלן: "הפקודה") בכלל, שעניינו "הקלה ממסי-כפל", ואת הוראות סעיף 207ב לפקודה בפרט, באופן תכליתי, שיאפשר את קבלת הזיכוי כמבוקש בשאלה דנא. לא למותר לציין כי יישום האמור כרוך בהגשת דוחות מתקנים (ככל שהנישום הגיש דוחות), או בהגשת דוחות לשנות המס הרלוונטיות (ככל שלא הוגשו דוחות). המשיב - בעלים של משרד עורכי דין המתמחה במיסוי, מחבר הספר "מיסוי שוק ההון" (2006) ומקים ועורך אתר האינטרנט "מיסים", הכולל מידע מקיף ועדכני בתחומי המיסוי השונים (www.capitax.co.il)

התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין המומחים המשיבים או המערכת אחראים לתוצאות השימוש בהן.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה