לנדאו משחרר מכסות: ברחבי המדינה יוכלו להתקין מתקנים סולאריים קטנים

התקנה מסחרית - ללא הגבלה באזורי עדיפות לאומית. כמו כן, אושרה מכסה מיוחדת בהיקף של 30 מגה-ואט למתקנים על גגות מבני ציבור
אריאל אטיאס |

בתום חודשיים של אי-ודאות וקיפאון של ממש בשוק הגגות הסולאריים, אישר בסוף השבוע שר התשתיות הלאומיות, עוזי לנדאו, מכסות חדשות להתקנת מערכות סולאריות קטנות (עד 50 קילו-ואט) על גגות מבני עסקים ובתים פרטיים.

הציבור בכל המדינה יוכל להתקין מתקנים סולאריים קטנים (עד 4 קילו-ואט), שהכנסות החשמל ממנה פטורות ממס, ללא הגבלת מכסה עד דצמבר 2014. כמו כן, אושרה מכסה מיוחדת בהיקף של 30 מגה-ואט למתקנים על גגות מבני ציבור, בדגש על מוסדות חינוך. התקנה מסחרית (עד 50 קילו-ואט) באזורי עדיפות לאומית תותר אף היא ללא הגבלה בשנים הקרובות - בעוד שבשאר המדינה תוגבל התקנתן של מערכות מסחריות למכסה של 50 מגה-ואט (1,000-1,200 מערכות).

אזורי עדיפות לאומית הינם יישובים שהוגדרו בתחום אזורי העדיפות הלאומית בהתאם להחלטת הממשלה מדצמבר 2009, ובהם צפת, עכו, נצרת, באר שבע, אופקים, קיבוצי הנגב והערבה, אילת, אריאל, בית שאן, קיבוצי הכנרת, טבריה, יקנעם, עפולה, ערד ורמת חובב.

משרד התשתיות החליט גם להקצות מכסה מיוחדת לתושבי יהודה ושומרון, של 2 מגה-ואט בתעריף הקודם שעומד כיום, אחרי עדכון המדד, על 2.04 שקלים לקילו-ואט שעה (קוט"ש), שנועדה לפצות את התושבים שעד כה נמנעה מהם האפשרות לקחת חלק בפעילות השוק הסולארי מפני שהמינהל האזרחי לא נתן אישור לכך.

"המתווה החדש מקדם את מימוש חזון הגגות הירוקים", אמר לנדאו. "ההטבות לאזורי העדיפות הלאומית נובעות מתוך מדיניות כוללת לפיתוח הפריפריה, ונועדו לעודד העסקת כוח אדם מקומי".

התוכנית נוגעת למתקנים סולאריים קטנים בטכנולוגיה פוטו-וולטאית (P.V). במהלך כנס אילת-אילות לאנרגיות מתחדשות, שייערך השבוע, יפורסמו המכסות החדשות למתקני P.V בינוניים וגדולים, למתקנים בטכנולוגיה תרמו-סולארית ולמערכות ייצור חשמל באנרגיית רוח וביו-מאסה. זאת במסמך המדיניות לשילוב אנרגיות מתחדשות במשק החשמל בישראל.

בחודשיים האחרונים החברות הסולאריות האשימו את לנדאו בהקפאת השוק בשל העיכוב בפרסום מכסות חדשות. כעת הכדור עובר לרשות החשמל אשר תצטרך לקבוע את התעריפים למכסות החדשות. רשות החשמל המליצה ללנדאו לשחרר מכסה למגזר העסקי בהיקף של 50 מגה-ואט בתעריף של 1.61 שקלים לקוט"ש, כ-43 אג' פחות מהתעריף הקודם.

נציין, כי לאחרונה חברת החשמל הטמיעה מערכת חדשה לניהול מכסות, אשר תאפשר הצגה שקופה של מספר הבקשות לחיבורים בזמן אמת. זאת במטרה למנוע את חוסר הוודאות שאיפיין את סיום המכסה הראשונה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה