250% תוך פחות משבוע: שוויה של לפידות-חלץ זינק בכ-200 מיליון שקלים
אם בתחילת שנת 2009 הייתה זאת השותפות ישראמקו שכבשה את המקום הראשון בתשומת לב המשקיעים, השבוע, ללא ספק, ניתן כבר להכתיר את הכוכבת הראשונה של 2010: השותפות המוגבלת מבית לפידות - לפידות חלץ יהש.
יחידות ההשתתפות של לפידות-חלץ זינקו בשבוע החולף, נכון לשעה זו, בלא פחות מ250%. המנייה החלה לזנק ב-19 בינואר לאחר שדיווחה ערב קודם, כי תפעל להגשת בקשה לקבלת רישיון לקידוחי נפט וגז בתחום המים הטריטוריאליים של מדינת ישראל בבלוק הידוע כ"רישיון מד- אשדוד", הממוקם כ-16 ק"מ מול חופי אשדוד.
לא השתתפו בחגיגה של 2009
בהודעה, אמרה לפידות-חלץ כי תפעל ביחד עם מודיעין יהש ושותף שלישי שזהותו לא ידועה. חלקה של לפידות חלץ בשותפות עומד על 30%, כאשר מודיעין מחזיקה 45%. נציין, כי גם השותפה הטרייה, מודיעין יהש, גם מככבת ברשימת התשואות עם עלייה מטורפת בשיעור של כ-678% מתחילת ינואר בלבד (מתוכה כ-111% השבוע).
כמובן, שהעלייה במודיעין לא מיוחסת רק לשותפות החדשה אלא גם להודעה המפתיעה כי קבוצת אידיבי של נוחי דנקנר רכשה במחצית מאחזקותיו של צחי סולטן בנויה חיפושי נפט וגז, המחזיקה ב-75% ממניות השותף הכללי בשותפות מודיעין יהש. הודעה שפורסמה ב-16 בינואר.
נחזור ללפידות-חלץ. השותפות הוקמה בשנת 2004 ע"י חברת לפידות, הנשלטת על ידי יעקב לוכסנבורג (79.85%) המשמש גם כיו"ר החברה. החברה הבורסאית עוסקת כבר עשרות שנים בביצוע קידוחי נפט ומים ובמתן שירותים לקידוחים. לפידות מחזיקה כיום בכ-61.6% מלפידות-חלץ, כאשר ללוקסנבורג יש גם החזקה ישירה בשותפות בשיעור של 8.45%.
לאחר שראה את תשומת הלב הרבה שריכזו שותפויות חיפושי הגז הנפט ב-2009, החליט לוכסנבורג שגם לפידות צריכה להשתתף בחגיגה. לשם כך, לוכסנבורג מכר בסוף השנה כ-6.3% ממניות לפידות למשקיעים מוסדיים כדי להגדיל את שיעור אחזקות הציבור בחברה על מנת להיכלל במדד היתר 50 בעדכון החצי שנתי שנערך ב-1 בינואר.
וכך קרה, שמניית לפידות שעלתה רק בכ-126% מתחילת 2009 ועד נובמבר השלימה זינוק של עוד כ-50% בנובמבר-דצמבר. זינוק נמוך יחסית בהשוואה לעליות שנרשמו בשותפויות הגז והנפט באחד העם.
כולם רצים אחרי מד-אשדוד
אז מה גרם למשקיעים לעלות את התמחור של שותפות חלץ בלא פחות מ-200 מיליון שקלים תוך פחות משבוע?
בראש הרשימה עומדת כאמור הודעת החברה על שיתוף הפעולה עם מודיעין והבקשה לקבלת רשיון "מד-אשדוד". בנוסף לכך החברה דיווחה השבוע מספר פעמים על כוונתה להגיש בקשה לקבלת היתר מוקדם להפקת נפט מפצלי שמן בישראל. וזהו - לא היו עוד הודעות מהותיות.
אז הסיפור הגדול הוא כנראה "מד-אשדוד". רישיון מד אשדוד נמצא מול חופי פלמחים. הרשיון הוחזק עד לפני שנתיים בידי חברות מקבוצת קובי מימון, כגון ישראמקו, ושותפות גרנית-סונול ודלק קידוחים מבית קבוצת דלק. בעבר בוצעו בשטח הרישיון שני קידוחים (ניר 1 ו-2) שהסתיימו בכישלון. באזור היו אמורים לבצע את קידוח ים 3, הנמצא 16 ק"מ מערבית לחוף פלמחים, כבר לפני 5 שנים אך הפרויקט נדחה לבסוף עקב קשיים לא צפויים וב-25 באוקטובר 2007 פקע הרשיון.
חשוב להבין שלפידות-חלץ לא לבד בכל מה שקשור ל"מד-אשדוד". אתמול - היום האחרון להגשת ההצעות - הגישו לפחות עוד ארבע מתמודדות את הצעותיהן לקבלת רישיון "מד אשדוד": קבוצה משותפת לזרח יהש ולגינקו, קבוצת רציו יהש שבבעלות משפחות רוטלוי ולנדאו, קבוצת ישראמקו יהש (אם אופציה להכנסת דלק קבוצה) וכמו כן קבוצת ACC group של איש העסקים החרדי חיים ליבוביץ'.
בעלייה של לפידות-חלץ יש גם עיוות מעניין. מניית לפידות חלץ יהש עלתה ב-2009 בשיעור של 67.4% ותמחרה בסוף השנה שווי של 77 מיליון שקלים. באותו הזמן, מניית לפידות עלתה, כאמור, ב-240% לשווי של 383 מיליון שקלים ברקע לגידול בפעילות.
השנה עלה כאמור שוויה של לפידות-חלץ ב-200 מיליון שקלים. באותו הזמן, שוויה של לפידות עצמה, המחזיקה בכ-61.6% מהשותפות, עלה רק ב-62 מיליון שקלים - כמעט 50% פחות מהשווי שהיה אמור להתווסף לחברה. בשורה התחתונה, או שהסוחרים שכחו לתמחר עוד 61 מיליון שקלים בלפידות עצמה או שלפידות-חלץ מתומחרת יתר על המידה.