הסוחרים עושים התאמות בתיקים: מניות חיפושי הגז והנפט ירדו
יחידות ההשתתפות של שותפויות הגז והנפט בבורסה, אחד הנכסים המניבים ביותר בשנת 2009 באחד העם, החלו ברובן רושמות ירידות שערים חדות בימים האחרונים, במה שנתפס בהתאמות שמבצעים הסוחרים במקביל לעלייה בתנודתיות בבורסה.
למעשה מתחילת 2010 רשמו יחידות ההשתתפות יותר ימי ירידות מאשר ימי עליות, זאת בניגוד למגמה הכללית בשוק. הדבר בולט עוד יותר כאשר מחלקים את מניות הסקטור לאלה הקשורות לתגליות הגז "תמר" ו"דלית" ולאלה העוסקות כיום בחיפושים אחרי נפט וגז. ניתן לראות כי המימושים החדים ביותר נרשמו במניות הנתפסות כספקולטיביות יותר, הנמצאות כיום בחיפוש אחרי תגליות ולא בשלב שאחרי התגלית.
החשש מירידות גדל - מניות חיפושי הנפט חוטפות
ב-10 בינואר פורסם ב-Bizportal, כי שוק המניות המקומי פתח את שנת 2010 בתנופה של ממש עם גידול חד במחזורי המסחר. מנגד, המגמה בשוק הנגזרים בכלל ובאופציות על מדד המעו"ף בפרט המשיכה להיות של דעיכה עם קיטון בסטיות התקן וירידה בפעילות הסוחרים. באותם ימים סטיות התקן בתוך הכסף ירדו לרמה של כ-15 ולרמה של 14 מחוץ לכסף - רמות שלא נרשמו מאז טרם תחילת המפולת ומחזורי המסחר המשיכו לרדת לכיוון ה-170-150 אלף אופציות ביום.
אחת הסיבות הבולטות לירידה בפעילות נבע מהגידול באלטרנטיביות לשוק הנגזרים, שכן בשנת 2009 הסוחרים מצאו תנודתיות במניות הקטנות ובאגרות החוב הקונצרניות והעבירו לשם נפח גדול מהפעילות שלהם.
אך, שבוע לאחר מכן, התנודתיות בבורסה החלה חוזרת והמדדים המובילים באחד העם החלו רושמים ירידות שערים. כתוצאה מכך סטיות התקן טיפסו לרמה של 17, בה הן נמצאות כיום.
כאמור, במקביל לעלייה בתנודתיות בבורסה החלו מימושים מגיעים לשותפויות הנפט והגז. כך לדוגמא מניות גבעות יהש איבדו גובה ב-6 מתוך 12 ימי המסחר מתחילת השנה, אשר באותה התקופה נפלה בכ-6%. יתרה מכך, מניות השותפות נמצאות היום כ-25% נמוך יותר מהמחיר בו סגרו ביום בו הודיעה השותפות (24 בדצמבר) כי במהלך קידוח שביצעה ב'מגד 5' נמצאו סימנים של גז ביחד עם כמויות משמעותיות של נפט - חדשות שהטיסו את המנייה ביותר מ-220%.
נציין, כי בעת פרסום הכתבה פרסמה גבעות יהש ממצאים ראשוניים של הלוגים החשמליים - הודעה זאת העבירה את מניית החברה לזינוק.
המשקיעים בשותפות חיפושי הנפט זרח יהש גם נמצאים במוקד הזירה ברקע לקידוחים אותם היא מבצעת בצוק תמרור 4 בים המלח. מניות היחידות איבדו גובה ב-8 מתוך 12 ימי המסחר מתחילת השנה ורשמו בסה"כ ירידה בשיעור של ב-16% כאשר הן חוזרות לרמתן מה-11 בנובמבר 2009.
סיפור המימושים ברציו יהש בולט עוד יותר לאור התנודתיות הגדולה במנייה. השותפות נפלה בכ-23% מאז ה-28 בדצמבר 2009. כזכור למחרת אותו היום, ב-29 לחודש, ניצלו בעלי עניין בשותפות, בהם הגיאולוג איתן אייזנברג, את העלייה החדה במניה ומכרו החלקות - דבר שגרר בתגובה צניחה של 40% במניה. אומנם, לאחר שלושה ימי מסחר, ב-3 בינואר, חזרה רציו להיסחר בשווי שבו נסחרה לפני מכירות בעלי העניין. אך מאז ועד היום ירדו המניות בכ-24% שגם הן רושמות ירידות ב-8 מתוך 12 ימי המסחר.
כאשר בוחנים את סקטור הגז בבורסה בתל אביב, זה שכבר נמצא ברקורד שלו תגליות כגון "תמר", "דלית" ו"ים תטיס" גם ניתן להרגיש בהתחזקות בתנודתיות ובמימושים בשלושת ימי המסחר האחרונים. מניות אבנר יהש נפלו ביותר מ-7% וחזרו לרמתן ב-3 בינואר (זינוק של 7.7% ביחס לסוף 2009). מניית דלק קידוחים יהש אומנם הוסיפה 3.8% אך גם היא רחוקה בכ-11.5% מרמת השיא שרשמה ב-10 בינואר.