מניות הגז והידיים החלשות - שימו לב מי שוב עלול לחטוף פה

יוסי פינק |

בדיקה שערך אתר Bizportal ביום חמישי האחרון העלתה נתון מפתיע שאני בספק גדול אם מישהו מהגולשים יכול היה לנחש אותו. "מניות הגז השתלטו על מדד המעו"ף ועל מדד ת"א-75" צעקו כותרות האתרים, זאת לאחר שבעדכון האחרון של המדדים ראינו את מניות הגז נכנסות בזו אחר זו למדדים השונים בבורסה בת"א.

עם זאת, בדיקה זריזה שביצע אתר Bizportal גילה כי משקל מניות הגז במדד המעו"ף עומד על 2.57% בלבד. אם נוסיף לזה שליש ממשקלה של מניית קבוצת דלק (שתחום הגז מהווה כ-30% ממשקלה), נקבל כי המשקל של מניות הגז במדד המעו"ף מגיע ל-3.2%. לא ממש משקל משמעותי, בטח לא בהתייחס למשקלן של מניות כגון בזק, טבע, כיל, לאומי או פועלים אשר לכל אחת ממניות אלו יש משקל אדיר של 9.5% במדד וביחד הן מהוות כמעט 50% מהמדד המוביל במדינה.

לגבי מדד ת"א-75 המשקל של מניות הגז הוא גבוה יותר ועומד על 10.77%. כנראה שטוב קרה כאשר מניות כבדות כגון אבנר ודלק קידוחים לא נותרו במדד ת"א-75. עדיף שאלו יהיו בעלות השפעה זניחה במדד המעו"ף מאשר השפעה כבירה על מדד מניות השורה השנייה. לישראמקו שנסחרת בת"א-75 יש משקל של 7.13%, עוד שתי מניות במשקל שכזה והשפעת סקטור הגז הייתה עלולה להיות דרמטית, ככה המשקל פוזר ואני אומר - עדיף.

כאן עולה השאלה, מה רע כ"כ במשקל של מניות הגז ולמה טוב קרה כאשר משקלן פוזר על פני המדדים השונים? ראשית, אין זו הפעם הראשונה בה סקטורים ספציפיים משתלטים על המדדים והופכים אותם למוטים מאוד ורגישים. זה קרה ב-1999 כאשר מניות הטכנולוגיה השתלטו על המדדים במהלך בועת הדוט.קום וזה קרה ב-2007 כאשר מניות הנדל"ן נכנסו בהמוניהן למדד ת"א-75 בבועת רומניה-מוסקבה-מנהטן.

בפעמיים הקודמות זה נגמר רע, רע מאוד. באותה מהירות שהמניות נכנסו למדדים, ככה הן יצאו מהן. מי היו אלו שבעיקר נדפקו מהעניין? מחזיקי תעודות הסל כמובן (ב-2000 לא היו פה תעודות אז לעצם העניין נתייחס ל-2007 בלבד). מחזיקי התעודות ב-2007 קיבלו את מניות הנדל"ן לאחר שכבר עשו מהלך אדיר וליוו אותן את מרבית הדרך מטה וזאת מבלי שבכלל רצו בכך, ככה זה להיות פאסיבי.

מנהלי הקרנות הסתכלו כמובן בסיפוק על מחזיקי התעודות שנופלים יחד עם מניות הנדל"ן, האם הפעם מניות הגז יהיו אלו אשר יעשו עבורם את העבודה ויעזרו להם להכות את המדדים? לפי בדיקת בית ההשקעות מיטב, ב-2009 רשמו הקרנות המנייתיות המתמחות בישראל תשואה ממוצעת של 106%!!! הרבה מעבר לתשואת מדד המעו"ף שהסתכמה ב-75% או תשואת מדד ת"א-100 שהסתכמה ב-88%.

ניתן כמובן להגיד שמניות הגז לא דומות למניות הנדל"ן של 2007 או למניות הטכנולוגיה של 1999 ויש בזה גם לא מעט אמת. בסופו של יום מצאו פה גז וחברות כגון ישראמקו יהש, אבנר יהש או דלק קידוחים יהש יהיו חברות יציבות מבחינת ביזנס עם תזרים חזק. אז מחזיקי התעודות יכולים להירגע? ממש לא.

מניות הגז אומנם שונות ממניות הנדל"ן או הטכנולוגיה בהיבט של הביזנס אבל הן דומות עד מאוד מבחינת הסוחרים בבורסה. ב-2007 מניות הנדל"ן זינקו, ריכזו מחזורים גדולים והיו מוצפות בסוחרי יום. בשפת קרנות הנאמנות קוראים לזה 'ידיים חלשות', יש קרנות בהן מרבית הכסף שייך ל"ידיים חלשות" (כלומר משקיעים שמכניסים ומוציאים את כספם וברור שלרוב בתיזמון הלא נכון) ויש קרנות שמרבית הכסף הוא של 'ידיים ותיקות', דבר שמאפשר למנהל הקרן לנהל אותה ולא כל הזמן להתעסק בפדיונות ויצירות.

ההערכה שלי היא שבאופן יחסי למניות אחרות, במניות הגז יש כיום הרבה יותר "ידיים חלשות", כלומר משקיעים שהתרגלו למצב של עליות בלתי פוסקות. אותם משקיעים עלולים שלא להיות מסוגלים לקבל תיקון משמעותי במחירים ולכן תיקון, אם יבוא, עלול להיות חריף יותר במניות אלו ביחס למניות אחרות.

מי יסבול ממצב שכזה, אם יקרה? מחזיקי התעודות, אלו שלא נהנו מהזינוקים במניות הגז יהיו אלו שילוו אותן בדרכן מטה.

לסיכום, ההשפעה של מניות הגז על המדדים השונים אומנם גדלה משמעותית בשנה האחרונה אבל עדיין היא רחוקה מאוד מלהתקרב להשפעה של סקטורים כגון התקשורות או הבנקים. ובכל זאת, בתחרות התשואות, מניות הגז עשויות לעשות את ההבדל ולעזור לקרנות לשוב ולהכות את התעודות.

מאת: יוסי פינק, עורך אתר Bizportal

שיהיה סוף שבוע טוב

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה