גדעון תדמור, מנכ"ל דלק אנרגיה: "אנחנו מתכוונים להמשיך לחפש גז לחופי ישראל, היעד הוא ייצוא"
בתחילת השבוע (ביום א') דיווחו החברות השותפות בתגלית הגז 'תמר' על חתימה על מזכר הבנות עם חברת החשמל למכירת גז טבעי בהיקף אדיר של כ-10 מיליארד דולר למשך 15 שנה - עסקת האנרגיה הגדולה בתולדות המדינה. עכל רקע הדברים, נפגשנו לראיון מצולם עם אחד האנשים הבולטים ביותר בישראל בתחום הגז הטבעי וחיפושי הנפט והגז, גדעון תדמור שהינו המנכ"ל של אבנר יהש, המנכ"ל של דלק אנרגיה והיו"ר של דלק קידוחים יהש.
בוא נלך צעד אחורה, מאיפה אתה מגיע לתחום הזה של חיפושי גז ונפט?
תשובה: "עסקתי שנים ארוכות בנדלן ובשלב מסוים במסגרת חב' כהן פיתוח, שמשפחתי היא מבעלות השליטה בה ואני ניהלתי את פעילות הנדלן שלה, הגענו למסקנה שיש ואפשר להביא שינוי והצלחה לתחום חיפושי הנפט והגז."
"בתחילת שנות ה-90 הקמנו את חברת אבנר, שעיקר פעילותה בשנים הראשונות היתה קידוחי נפט ביבשה, ואח"כ הגענו למסקנה שהפוטנציאל האמיתי נמצא בים בחופי ישראל, וזאת מתוך הסתכלות על הגיאולוגיה בארץ. על מנת לממש את הפוטנציאל הזה היה ברור שצריך כסף גדול, אבל לא רק, תנאי נוסף ומאוד חיוני בתחום זה הוא הידע והנסיון. יצאנו החוצה לחפש שותפים ראויים שיצטרפו אלינו למהלך."
"לבסוף מצאנו את נובל שהצטרפה אלינו בשנת 1998, ומאז אנו עובדים איתה בשותפות מלאה ומאוד מוצלחת."
וזה היה לנוכח חרם ערבי שהיה באותו הזמן?
תשובה: "צריך לזכור שהחרם הזה, שמונע עד היום מהרבה חברות מלפעול בישראל בתחום הזה של חיפושי נפט וגז, היה טוטאלי. חברות רב לאומיות שאחריהן חיזרנו סרבו להגיע לישראל ולהשקיע בה, למרות זאת לאחר חיפושים רבים מצאנו את נובל שאז היתה חברה קטנה הרבה יותר, והסתכלה על החומר המקצועי ללא כל אג'נדה פוליטית, אהבה את מה שראת וקיבלה החלטה אמיצה להגיע לישראל."
אמרת שבשלב מסוים החלטתם לנטוש את החיפושים ביבשה ולהתמקד בים, מה שהוכיח את עצמו, אך עדיין יש לכם פעילות ביבשה, כמו בים המלח. תסביר לנו על המהלך הזה וגם היכן עומדים הדברים מבחינת צוק תמרור
תשובה: "אני חושב שהפרוספרטי בתחום הזה הוא חשוב וגורם היום ליותר פעילות וקבוצות להמשיך ולחפש, ומדינת ישראל רק תתברך מכך שימשיכו ויחפשו, ככל שיחפשו יותר כך הסיכוי גדול שימצאו יותר. ולכן אני מברך על כל קבוצה שנכנסת לפעילות חיפושי הנפט והגז."
"לגבי החלטתנו להתמקד בפעילות בים, ההחלטה נבעה מסיבות מקצועיות שהביאו אותנו למסקנה שהפוטנציאל הגדול המשמעותי הוא בים. צריך לזכור שפעילות בים, בעיקר במים העמוקים, כמו בתמר וגלית, היא פעילות בהיקפים שונים לחלוטין, הן מבחינת האתגר הטכנולוגי והן מבחינת העלויות וההשקעות הנדרשות בחיפוש ובפיתוח."
יש לכם הרבה מאוד התנהלות עם המדינה, בד"כ במצבים אלו אנו שומעים אנשי עסקים לא מרוצים מההתנהלות, הבירוקרטיה והסחבת. ספר לנו איך הדברים נראים מהצד שלכם.
תשובה: "כמובן שכל הליכי הרישוי והתכנון הם בהחלט תהליכים שיש להפוך אותם לכמה שיותר יעילים. אנחנו בתחושה שהמדינה רוצה לעזור ולקדם. אבל צריך לזכור שכדי לעשות מהפכה במשק האנרגיה ולהביא לישראל גז טבעי בפעם הראשונה זה לא דבר קל, ולכן האתגרים שהיו בשנת 2000 כאשר אנו רצינו גם לעשות פיתוח של פרוייקט ימי בפעם הראשונה בישראל, גם להביא גז טבעי למשתמש קצה כמו חברת החשמל, גם לאפשר לגז לזרום בצנרת, כלומר, לראות שהתהליך של הקמת צנרת והולכה לאומית (מה שנתגז הקימה בסופו של דבר) מתקדם, גם לראות את כל הרגולציה מתקדמת, הן בחקיקה של חוק משאב הגז הטבעי והן בתקינה ובבטיחות שמתלווים לה, תהליכים שמאוד מורכבים."
"בסופו של דבר, כאשר אנו מביטים לאחור לראות שתהליכים אלו הושלמו במקביל בפרק זמן של 4 שנים, זה הישג יוצא דופן, גם בשבילנו כמי שקידמו את התהליך גם חברת חשמל שקידמה אותה איתנו, וגם המדינה שהיתה ברקע, עזרה, תמכה והיא זו שבסופו של דבר הבשילה חלק נכבד מתהליכים אלו."
לגבי תמר ודלית. שני הפרמטרים שיותר מעניינים כרגע: 1. שני הסכמים כבר חתמתם, אילו עוד לקוחות פוטנציאלים אתם רואים במשק? ודבר שני, עלויות הפיתוח, שהבנתי כי מדובר ב2-3 מיליארד דולר.
תשובה: "לא פרסמנו מספרים לגבי העלויות, אך לגבי התהליך, אנחנו רואים אותו ככזה שצריך להתקדם בתקופה הקרובה. זהו תהליך שיש בו מספר מישורים: אחד, הוא המישור של הפיתוח, התכנון ההנדסי של תוכנית הפיתוח ולאחר מכן ההוצאה לפועל של אותה התוכנית. תהליך זה מתקדם ביוסטון, טובי המוחות שיושבים יחד על מנת להבשיל את תוכנית הפיתוח של פרוייקט תמר באופן שתהיה לנו תוכנית אחודה אותה נהיה מסוגלים לבצע באופן שיאפשר הגעה של גז טבעי לישראל בהקדם, כאשר המטרה שהוגדרה ע"י השותפים היא להביא גז מתמר למשק הישראלי עד לשנת 2012."
"מישור נוסף, שחשוב לכלכליות של הפרוייקט, הוא חתימה על חוזים. עשינו צעדים מאוד משמעותיים גם עם מכתבי הכוונות שחתמנו עם גלי אנרגיות וגם עם חברת החשמל, אלה הם צרכני הקצה כאשר חברת החשמל היא צרכן הקצה המשמעותי ביותר, ואין ספר שחתימת הסכמים עם צרכני קצה זה מה שיעניק את הכדאיות הכלכלית לפרוייקט."
אז מי הם הלקוחות הפוטנציאלים לדליה אנרגיה וחברת החשמל?
תשובה: "בגדול, סקטור החשמל, לא רק חברת החשמל, הוא החשוב ביותר. חברת החשמל קיבלה החלטה אותה כבר מימשה, ש-40% מצריכת הגז הטבעי ישמש לייצור החשמל כך שהכוונה היא להעלות את הרף. אבל בנוסף לחברת החשמל יהיו מצטרפים נוספים כמו תחנות הכח הפרטיות, דליה אנרגיות היא דוגמא אחת."
"בנוסף, יש את התעשייה, שמי שמוביל אותה היא החברה לישראל עם אחזקותיה בכיל וגם בבזן בחיפה, בית הזיקוק פז באשדוד שאנחנו מספקים לו גז מזה שנים, תחנות הכח למתקני ההתפלה, נייר חדרה."
"אנו רואים את השוק הישראלי כשוק היעד המרכזי שלנו, הגז שמצאנו מיועד בראש ובראשונה למשק הישראלי, יש את ההיסטוריה של ים תטיס, וכוונתנו היא להמשיך ולמכור לכל מי שיצטרך לרכוש גז טבעי."
החוזה שחתמתם עכשיו עם חברת החשמל הוא חוזה מאוד גדול, אבל יש לכם מאגר מאוד גדול, תמר, שאם יתגלה כגדול יהיה לכם כמות גדולה מאוד של גז וישראל תהיה קטנה עליכם. דיברתם על חו"ל ועל ייצוא, מה שקצת נשמע כרגע כסיסמאות, למרות שבסופו של דבר זה יקרה. על אילו מדינות מדובר? האם כבר בדקתם את הדברים ואיך אתם מתכוונים לייצר?
תשובה: "החוזה שיחתם עם חברת החשמל מדבר על 20% מסה"כ התגליות שמצאנו. כך שיש לנו הרבה גז שכבר נמצא בתמר ובדלית שיכול לספק את השוק הישראלי. חשוב לציין שחברת החשמל יכולה להגדיל את אחוז ייצור החשמל שלה מגז טבעי מעבר ל-40%, מה שנקבע כעת כתקרת זכוכית."
"היכולת שלה לעבור תקרה זו ולצרוך יותר גז טבעי נגזרת מהעובדה שתהיה לה מערכת אמינה לאספקת גז טבעי. הפתרון האולטימטיבי הוא באמצעות 2 מערכות שעובדות במקביל: המערכת של ים תטיס, שרוב הגז שלה יסופק עד שתמר תגיע ליכולת שלה לספק גז. אבל העובדה ששתי מערכות כאלו, כאשר המערכת של ים תטיס יודעת גם לאגור גז אסטרטגי ולספק גז בשעות שיאי ביקוש, השילוב והסינרגיה בין שתי מערכות אלו היא זו שתיתן את היציבות האופטימאלית למשק הגז הישראלי מה שיאפשר לחברת החשמל לעבור להיקפי הצריכה של גז מעבר ל-40%."
"בכוונתנו להמשיך ולחפש עוד בחופי ישראל. דלק קידוחים ואבנר מעורבים בכ-13 אלף ק"מ של שטחי אקספלורציה לחופי ישראל שרובם מקיפים את התגליות של תמר ודלית. אנו מאמינים שיש פוטנציאל נוסף."
"נשאלת השאלה מה תעשו עם כמויות הגז הנוספות, אם וכאשר תמצאו אותן. אנו מאמינים שישראל תוכל אז להפוך ולהיות שחקן איזורי במשק הגז. זה לא חזון מופרך, אנחנו רואים את זה אצל מצרים."
אילו מדינות על הכוונת שלכם?
תשובה: "גם באירופה ובמקומות נוספים יש צורך בגז טבעי, שהופך להיות יותר שכיח בגלל כל היתרונות שלו. מקור כזה בישראל חשוב ליציבות הפוליטית. מאגרים כאלו של גז נמצאים במקומות בהן אין יציבות פוליטית ולכן מציאת גז בישראל תהיה מקור משמעותי בגלל יציבות פוליטית זו. ולכן היכולת של ישראל להיות שחקן מרכזי נגזרת לא רק ממציאת כמויות הגז אלא גם מכך שהיא יכולה להיות מקור יציב."
המניות שלכם רשמו עליות מטאוריות השנה. אתה מסתכל במהלך היום על ביצועי המניות שלכם?
תשובה: "הדבר המרכזי שאני מסתכל וחושב עליו הוא הביזנס. הוכחנו שעסק מוצלח תורם את תרומתו למניה. זה המוטו שלנו ? לעמוד מאחורי ההבטחות למשקיעים והשאר כבר יבוא."