התאוששות מרשימה בישראל: התמ"ג זינק ב-2.2% ברבעון השלישי
כלכלת ישראל ממשיכה להשתפר: התוצר המקומי הגלמי (התמ"ג) עלה ברבעון השלישי של 2009 (במחירים קבועים ולאחר ניכוי השפעת העונתיות) ב-2.2% בחישוב שנתי, לאחר עלייה של 1% ברבעון השני וירידה של 3.2% ברבעון הראשון של השנה. כך דיווחה היום (ב') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה כאשר היא מוסיפה עדות נוספת להתאוששות של המשק הישראלי מהמשבר העולמי.
העליה בתוצר ברבעון השלישי משקפת עליות ניכרות ביצוא סחורות ושירותים ובהשקעות בנכסים קבועים. כמו כן, עלתה ההוצאה לצריכה פרטית למעט מוצרים בני קיימה וההוצאה לצריכה ציבורית, זאת על פי אומדנים מוקדמים לחשבונות הלאומיים לרבעון השלישי.
הצמיחה במשק הישראלי הינה גבוה יותר מהערכות המוקדמות של הכלכלנים הצופים כי כלכלת ישראל תצמח בשיעור מתון יותר בשנת 2009. כך לדוגמא בבנק ישראל צופים צמיחה, או חוסר צמיחה, בשיעור של 0% השנה. מיותר להזכיר את תחזיות משרד האוצר הצופה צמיחה של מינוס 1% השנה. כעת, סביר כי הגופים יעלו את התחזיות שלהם.
התוצר העסקי מתאושש
התוצר העסקי עלה ברבע השלישי של שנת 2009 ב-1.6% בחישוב שנתי, לאחר עלייה של 1.1% ברבעון הקודם וירידה של 4.9% ברבעון הראשון בשנת 2009.
יבוא הסחורות והשירותים עלה ברבעון השלישי השנה ב-12.8% בחישוב רבעוני (61.9% בחישוב שנתי), לאחר עלייה של 1.2% ברבעון הקודם ( 4.8% בחישוב שנתי). בנטרול יבוא ביטחוני, אוניות, מטוסים ויהלומים יבוא הסחורות והשירותים עלה ב-12.9% (62.3% בחישוב שנתי), לאחר עלייה של 0.8% ברבעון הקודם (3.3% בחישוב שנתי) .
נתוני הייבוא הושפעו מאוד מהקדמת ייבוא כלי רכב שביצעו היבואנים הישראלי על מנת להדביק את העלאת המס שבוצעה בקיץ. כמו כן, התחזקות השקל הוזילה את מחירי הייבוא והיוותה הזדמנות לחדש ציוד.
"למעשה, בלעדי המיסים הללו, לא היה התוצר עולה כלל", אמר בתגובה לנתונים רונן מנחם, מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה במזרחי טפחות שהסביר, כי בעבר לא הוכללו מיסים אלו בחישוב, כך שלפי השיטה הישנה, היה מדווח על קיפאון בתוצר.
הצרכן הישראלי ממשיך להראות עוצמה: ההוצאה לצריכה פרטית עלתה ב-8.9% בחישוב שנתי, שפירושו עלייה של 6.9% בהוצאה לנפש, ע"פ פירוט השימושים במקורות. ברבעון השני חלה עלייה של 6.4% בצריכה הפרטית לאחר נסיגה של 5.2% ברבעון הראשון.
ההשקעה בנכסים קבועים (ההשקעה בבתי מגורים והשקעות ענפי המשק בבנייה, בציוד וכלי תחבורה) עלתה ברבעון האחרון ב-5.4% בחישוב רבעוני (23.2% בחישוב שנתי), לאחר עלייה של 0.7% (2.7% בחישוב שנתי) ברבעון הקודם.
העליה בהשקעה בנכסים קבועים משקפת בעיקר עלייה חדה בהשקעות במכונות, ציוד וכלי תחבורה (21.7% בחישוב רבעוני ו-119.6% בחישוב שנתי), שבאה לאחר עלייה מתונה ברבעון הקודם (2.2% בחישוב שנתי).