איתות חיובי מתיק הנכסים? למרות העליות החדות השנה, משקל המניות בתיק עדיין רחוק מרמות השיא
העלייה החדה שנרשמה מתחילת 2009 במשקל המניות בתיק הנכסים של הציבור הישראלי התמתנה משמעותית בחודשי אוגוסט-ספטמבר וזאת למרות עלייה בסך הכספי של המניות המוחזקות ע"י ישראלים בארץ ובחו"ל, דבר שביחד עשוי לאותת על מימושי רווחים שנרשמו בבורסה ולא על בריחה מהרכיב המנייתי.
בחודש ספטמבר עלה שיעור המניות הכולל בתיק הנכסים הכספיים שבידי הציבור ב-0.04% בלבד, זאת אחרי נסיגה של 0.14% שנרשמה באוגוסט, כך עולה היום (א') מנתוני בנק ישראל על התפתחות תיק הנכסים של הציבור. העלייה הנמוכה מזכירה את הנסיגה שנרשמה בחודש יוני, בדיוק לפני שהרכיב המנייתי בתיק רשם את הזינוק החד ביותר מאז תחילת המשבר בחודש יוני האחרון.
העליות בשווקים לא מעלות את שיעור התיק המנייתי
העלייה המינורית במשקל המניות לא מנעה מסך ההשקעות של הציבור במניות בארץ לעלות בחודש ספטמבר ל-372.3 מיליארד שקל מ-366.7 מיליארד שקלים בחודש הקודם, בעוד סך התיק גדל עלה ב-27.4 מיליארד שקלים לסך של 2.202 טריליון שקלים - שיא כל הזמנים. שיעור העלייה בסך התיק עמד על 1.26%.
המשקיעים הישראלים שמרו על שיעור המניות בחו"ל, כולל החזקות בעלי עניין במניות הישראליות הנסחרות בחו"ל ללא החזקתם בחברות הדואליות הנכללת בנתוני ההחזקה במניות בארץ, על רמה של 4.17%, דומה לחודש אוגוסט.
חוסר השינוי במשקל המניות מודגש עוד יותר בהתחשב בכך שבחודש ספטמבר נרשמו עליות יפות בת"א - מדד המעו"ף עלה ב-5.22% ומדד ת"א 75 הוסיף 4.81%. נציין, כי משקל איגרות החוב הסחירות הלא-צמודות והצמודות בתיק עלה ב-5.8 מיליארד שקלים ו-6.6 מיליארד שקלים, בהתאמה.
בהסתכלות על רמות היסטוריות משקל המניות הישראליות והזרות בתיק הנכסים המקומי עדיין נמצא רחוק מרמות השיא אליהם הגיע בערב פרוץ המשבר בשווקים באוקטובר 2007. אז הסתכמו השקעות הציבור במניות בארץ ובחו"ל ב-602.2 מיליארדי שקלים לעומת 464 מיליארדי שקלים בספטמבר.
בתוך כך, כמות נכסי הציבור בקופות הגמל ובקרנות הפנסיה נסוגה בכ-2 מיליארד שקלים ואחרי שעלתה בחודש אוגוסט ל-167.1 מיליארד שקלים ירדה בספטמבר לסך של 165.2 מיליארד שקלים או למשקל של 7.5% מהתיק.
תיק הנכסים של הציבור אינו כולל את הממשלה, את בנק ישראל, את השקעות תושבי חוץ ואת הבנקים המסחריים והבנקים למשכנתאות. כמו כן, הנכסים בארץ אינם כוללים תעודות סל, תעודות פיקדון ואגרות חוב מובנות. מנגד, הוא כולל נכסים לא צמודים, כגון מזומן, חשבונות עו"ש, פיקדונות בנקאיים, אג"ח, נכסים צמודים ולא צמודים ומניות בארץ ובחו"ל.