ברקליס יומרני מתמיד: חושף מודל לחיזוי ריבית בנק ישראל, צופה העלאות ריבית
בנק ישראל נמצא על סף של גל העלאות ריבית, אך הן מתומחרות בשוק, כך טוענים הבוקר (ד') האנליסטים בברקליס קפיטל, בסקירה בה הם חושפים לראשונה מודל אקונומטרי לחיזוי החלטות הריבית של בנק ישראל.
מהמודל של ברקליס עולה, כי מספר קטן יחסית של משתנים - בעיקר אינפלציה, צמיחה ושיעורי הריבית בארה"ב - יכולים להסביר את רוב העלאות הריבית שביצע בעבר בנק ישראל והעומד בראשו הפרופ' סטנלי פישר.
"כיום, ישראל נמצאת בנקודת מפנה בה רוב המשתנים הללו שינו כיוון, ומעידים האצה מיידית בהעלאות הריבית", כותב אנליסט ברקליס דניאל יואיט. "ע"פ המודל העלאות ריבית בשיעור של 2% נמצאות באופק".
עם זאת, יואיט מסייג את המודל ומסביר שיש מספר סיכונים לתחזית, לדוגמא מצב בו האינפלציה תמשיך לרדת והצמיחה הכלכלית ומתן האשראי יאטו את הקצב.
מדד המחירים לצרכן לחודש ספטמבר ירד ב-0.3%, למרות הערכות רוב הכלכלנים כי המדד יוותר ללא שינוי. הירידה במדד תומכת בהותרת ריבית בנק ישראל על כנה כי היא מפחיתה את הלחצים האינפלציונים ומאפשרת לנגיד להמשיך ולשמור על פער ריביות נמוך מול ארה"ב ובכך לא לתרום לייסוף השקל.
ע"פ ברקליס הגורמים הנוטים לטובת העלאות ריבית הם: הריבית בישראל נמוכה בצורה בלתי רגילה. הגורמים שבעבר הצדיקו שיעורי ריבית נמוכים נעלמים במהירות. הצמיחה המקומית ושוק המניות הישראלי שינוי כיוון כבר לפני מספר חודשים, וכרגע יש להם מומנטום חזק למעלה. בנוסף לכך, השיפור בצמיחה הכלכלית הגלובלית כבר לא תומכת בשיעורי ריבית נמוכים בישראל. האינפלציה כרגע לא מהווה גורם לשום כיוון.