דולר-שקל - האם הדולר לפני תחתית אחרונה?
לא אחת ניתחתי את הדינאמיקה בין הדולר לשקל במהלך החודשים האחרונים. לאחר שפרץ מטה את רמת 4 שקלים לדולר הערכתי שהוא שם פעמיו לכיוון רמת 3.75 שקלים לפחות. ההערכה האחרונה הייתה בעקבות התערבות הנגיד שהקפיצה את הדולר לרמת 3.94 שקלים. מאז הספיק הדולר להיחלש ואף חצה מטה על בסיס תוך יומי את רמת 3.70 שקלים לדולר.
הפרמטרים המרכזיים
1. בגרף הנרות השבועי אפשר לראות בבירור שהדולר מצוי במגמת ירידה. נקודות השיא והשפל מסודרות במבנה יורד החל מרמת 4.25 שקלים. הסידור היורד של נקודות השיא והשפל מעיד על הלך רוחם של המשקיעים כאשר המוכרים מוכנים למכור את הדולר במחירים הולכים ויורדים בעוד הקונים אנמיים לחלוטין ואינם מוכנים לתמוך במחירו.
2. כחיזוק למגמת הירידה הקיימת אפשר לראות את הממוצעים הנעים המסודרים על הגרף. תפקידם לספק את המימד האובייקטיבי ולסייע בהבנת מידת המובהקות של המגמה. הצמד המוצג על גבי הגרף מבסס מגמת ירידה.
3. ההיסטוריה לימדה אותנו שמעטות הן מגמות הירידה המסתיימות תוך נגיעה בשפל בודד. דרושות לפחות שתי נגיעות או לפחות ניסיון לנגיעה בשפל הנמוך ביותר. מאחר ודינאמיקה זו אינה קיימת, הרי שהנחת העבודה גורסת שבטווח הזמן הבינוני החובק טווח של שבועות מספר, התחתית האחרונה עדיין לא נרשמה ולא נקבעה. אפשר להניח על סמך הנתונים הקיימים, שניסיונות עלייה של הדולר, מכל סיבה שהיא, יהיו לא יותר מאשר אפיזודה חולפת.
רמות תמיכה והתנגדות