מניית אפריקה - הטיסה: משלימה כ-65% תוך חודש, "הכסף הגדול - של פרטיים"
4%, 8.9%, 12.6%, 7.5% אלו ביצועי מניית אפריקה בארבעת ימי המסחר האחרונים והכל בעליות כמובן, בהחלט לא רע. המניה ביצעה בחודש האחרון מהלך עליות מדהים של 65% ומשווי של 1.94 באמצע חודש ספטמבר, החברה נסחרת כעת בשווי של כמעט 3.2 מיליארד שקלים.
בקצב הזה אפריקה יכולה להישאר במעו"ף שכן בכדי לעקוף אותה צריך להיות בשווי של לפחות 3.8 מיליארד ש' וכרגע יש 4 מניות מעל לשווי הזה במדד ת"א-75 אבל הגדולה מבינהן היא וריפון עם שווי של 4.5 מיליארד שקלים. אם אפריקה תטפס עוד כ-20% לשווי של כ-3.8 מיליארד שקלים (ובזמן הזה וריפון או כלל ביטוח לא יזוזו יותר מידי) היא תישאר במעו"ף ללא כל קושי.
ברקע למהלך העליות החריג של אפריקה מהחודש האחרון נמצאים מספר דברים שהינם ספקולציות לכל דבר ועניין. הדבר הראשון הוא מינויו של אמיר ברנע כיועץ של אפריקה ישראל וזה שינהל את המו"מ עם הגופים המוסדיים על הסדר החוב. ברנע ששימש דירקטור בבנק הפועלים, נחשב לאחד היועצים הכלכליים הבכירים בישראל והדבר כשלעצמו סיפק רוח גבית למניה.
הדבר השני הוא ההסכמה אליה הגיעו חברי נציגות האג"ח של אפריקה ישראל. אתמול סיימו חברי הנציגות פגישה של 3 שעות והצליחו להגיע להסכמה לגבי מתווה ההסכם עם אפריקה ישראל, זאת לאחר שרק ביום רביעי האחרון סיימו חברי הנציגות את פגישתם כאשר הפערים היו עדיין גדולים. אחד מחברי הנציגות אמר ל-Bizportal בסיום הפגישה הקודמת, כי "אני לא רואה אותנו מגיעים להסכמה כל כך מהר ויכול להיות שהפגישות עם אפריקה לא יתחילו בקרוב". אז הנציגות הגיעה להסכמה והפגישות עם אפריקה יחלו כבר בימים הקרובים, דבר חיובי ללא ספק עבור החברה והמניה שכאילו ניחשה נכונה את מהלך העניינים בנציגות.
מעבר לעליות החדות, מניית אפריקה ישראל מרכזת בימים האחרונים מחזורי מסחר גדולים במיוחד, אתמול המחזור הסתכם ב-76 מיליון שקלים, ביום חמישי האחרון עמד המחזור על 53 מיליון שקלים וכעת מסתכם המחזור בכמעט 100 מיליון שקלים. נשאלת השאלה - מי סוחר בכאלה היקפים?
התשובה היא משקיעים פרטיים ובעיקר סוחרי יום. בשיחה עם Bizportal אמר היום מנהל של אחד מחדרי המסחר הגדולים בארץ, כי "אפריקה כרגע הפכה להיות מה שישראמקו הייתה לפני מספר חודשים וכל פעם זה נייר אחר, מניה של משקיעים פרטיים וסוחרים יומיים."
בחדרי המסחר אין שום בעיה לדעת כמה מתוך המסחר בכל מניה ומניה מתבצע ע"י משקיעים פרטיים וכמה ע"י מוסדיים. במצב כיום, פעילות המוסדיים באפריקה היא נמוכה ביותר אם בכלל. הסיבה המרכזית לכך היא ככל הנראה חוסר הרצון להיות מעורבים בחברה במצבה של אפריקה. אומנם פסגות מנסים להוציא את המקסימום מהמצב (בעניין האג"ח) אבל העובדה היא שהם נתנו אשראי לחברה הלא נכונה. בנוסף, המלצות 'קניה' על אפריקה אין בנמצא וגם לא מחירי יעד כך שכניסה של ממש של משקיעים מוסדיים כרגע היא לא בגדר אפשרות.
גורם מוסדי גדול אמר היום ל-Bizportal כי "מאז ההודעה של אפריקה על הליכה להסדר חוב, אנחנו כבר לא פעילים בנייר ואני מעריך שכך המצב גם אצל שאר המוסדיים. קודם להודעה עוד הייתה פעילות מסויימת אבל כרגע אני מעריך בסבירות גבוהה שהמוסדיים מחוץ למשחק במניה".
כאמור, אתמול הגיעו המוסדיים להסכמה לגבי מתווה הדרישות שיוצגו לנציגי אפריקה ישראל. הפרטים לגבי דרישות המוסדיים לא דלפו מהפגישה, מלבד ההסכמה לגבי גובה ההזרמה של לבייב. עם זאת, מקורב לשיחות אמר בשיחה עם Bizportal כי "ההצעה הולכת להיות מאוד לא פשוטה עבור אפריקה ישראל בכלל ולבייב בפרט".