ההמלצות שלא תקבלו בבנק: "אפשר להשיג תשואה חיובית בכל מצב שוק"
במשך כמעט כל השנה עסוקים מנהלי ההשקעות, המשקיעים, הסוחרים והפעילים בשוק ההון במעקב וקבלת החלטות בנוגע להשקעות בשני האפיקים המרכזיים: מניות ואגרות חוב. לאחרונה אמנם מוסטת יותר ויותר תשומת הלב גם לאפיק השקעה חשוב לא פחות, סחורות, על רקע הזינוקים במחירי הזהב ומתכות נוספות, וגם העליה המחודשת במחיר הנפט.
עם זאת, מרבית המשקיעים אינם מודעים לאפיקים נוספים בהם אפשר לרשום תשואות טובות, אפילו טובות מאוד, תוך רמת סיכון נמוכה יחסית וגיוון האחזקות בתיק. על כך דיברנו, וקיבצנו המלצות, של מספר מנהלי השקעות בכירים.
אורן קפלן, סמנכ"ל בכיר בבית ההשקעות מיטב, אומר בשיחה עם Bizportal כי "בכל תקופה רצוי מאוד להשקיע בנכסים שהמתאם ביניהם נמוך, זאת כדי להשיג תשואה גבוהה יותר בסיכון נמוך. היום כולם כבר מבינים את זה, בעקבות המשבר של 2008".
"לא כדאי לשים את כל הביצים בסל אחד, גם אם יש פיזור גדול. אחד האפיקים שהשיגו את התשואה הגבוהה ביותר ב-2008 הוא השקעות באמצעות מנהלי תיקים שמתמחים במסחר בחוזים עתידיים. כמו שיש מנהלי תיקים שמתמחים במניות או באגרות חוב".
"הנזילות בשוק החוזים העתידיים מוערכת ב-1.5 טריליון דולר ליממה. אנשים חושבים שחוזים עתידיים זה סחורות אבל היום יש חוזים על כמעט כל דבר שזז. השוק תחת רגולציה מאוד מאוד קפדנית, קיים כבר כמעט 200 שנה, יש פיזור רחב. כל הבעיות שהיו בקרנות הגידור לא קיימות בשוקי החוזים העתידיים, יש שוני רב בין כל ההשקעות האלטרנטיביות כגון פרייבט אוויקטי, או קרנות גידור. בפיוצ'רס הנכסים תחת ניהול דווקא גדלו ב-2008 בלי הרבה רעש, זה חצה את הרף של 200 מיליארד דולר תחת ניהול והשוק הזה גדל בקצב גידול מאוד מרשים".
ש: "היכן מתבצע הניהול עצמו? "
ת: "הייתי מעריך שכ-90% מהכסף מנוהל בארה"ב. השאר באירופה וקצת בשאר העולם. יש שתי אפשרויות השקעה, האחת לפתוח חשבון השקעה אצל מנהל תיקים כמו מיטב. אנחנו משדכים בין משקיעים שמתעניינים לבין מנהלי תיקים שאנחנו מכירים. הנזילות היא יומית, החשבון שלך".
"האפשרות השניה שעומדת לרשותינו היא קרן, כמו קרן נאמנות אבל זרה. ומשקיע יכול לרכוש אותה בכל בנק. בדרך כלל יש מינימום של 50 אלף דולר. גם בקרן שאנחנו משווקים יש מינימום של 50 אלף דולר. בעולם של השקעות אלטרנטיביות זה סכום לא גבוה בכלל".
"עוקבים אחרי הגז הטבעי והכותנה"
עוד אומר קפלן כי "יש כמה קרנות. אנחנו משווקים כעת קרן של חברת שיושבת בשיקגו ומנהלת כ-30 מיליארד דולר. הם השיגו תשואה שנתית של כ-18% ממוצעת עם סטיית תקן ממוצעת של 7%, עם נפילה מקסימלית של 1.5% בלבד במהלך התקופה. בתוך העולם של הפיוצ'רס הם מתמחים בעיקר בסחורות, כל המגוון. את הקרן אפשר לקנות בכל בנק, RCG סלקט פאנד".
ש: "ומה לגבי סחורה ספציפית?"
ת: "במהלך השנה האחרונה הם השקיעו בסוכר. עכשיו הם עוקבים אחרי הכותנה, והגז הטבעי. אבל צריך להבין שהם לעיתים גם בלונג וגם בשורט. כלומר, הם יכולים להיות עכשיו בשורט על הגז הטבעי למשל ובלונג על הכותנה. הם ערוכים לתת תשואה עודפת בכל מצב שוק".
גדעון בן נון: שורט על אג"ח של המימשל לטווח בינוני-ארוך
גדעון בן נון, מנכ"ל שקל אג'יו מקבוצת שקל, ממליץ למשקיעים לשקול השקעה בתעודת שורט על אג"ח של המימשל האמריקני בעלות טווח לפידיון של 7-10 שנים (סימול: PST).
הריבית בארה"ב, כמו במרבית הכלכלות המערביות, נמצאת בשפל היסטורי. כתוצאה מכך גם עקום התשואות על הטרז'ריס נמצא ברמות נמוכות ביותר: כ- 3.2% באג"ח ל- 10 שנים וכ- 2.2% לטווח של 5 שנים. "אף כי החששות מפני מיתון ממושך משאירות את התשואות ברמות כה נמוכות, מדובר במצב הצפוי להתחלף בשנה הקרובה".
"הדרך ליהנות מהשינוי הצפוי וחזרה של השווקים לתשואות גבוהות היא באמצעות מכירה בחסר (שורט) של אג"ח אלה. הסיבה לכך היא שעליית התשואות הצפויה, תתבצע כידוע באמצעות ירידת המחיר, אשר תביא את התשואה לפידיון לרמה החדשה, הגבוהה יותר. פעולה זו היא מורכבת, אולם ניתן לבצע אותה באמצעות ETF, אשר עושה עבורנו את אותה פעולה בדיוק: PST".
מוצר מדד זה מכוון להשגת תשואה (לפני עמלות והוצאות ניהול) ההפוכה לתשואה היומית הכפולה (200%) של מדדLehman Brothers 7-10 Year U.S. Treasury . מדד זה עוקב אחרי אגרות חוב ממשלת ארה"ב, בעלות מועד פקיעה של בין 7 ל-10 שנים. המוצר מבצע עקיבה הפוכה על המדד ע"י שימוש בנכסים נגזרים (חוזי החלף -TREASURY SWAP), קרי ייתכן במוצר סיכון חדלות פירעון של מנפיק התעודה.
מוצר זה, אומר בן נון, יכול לשמש כלי השקעה לאלו המאמינים כי אגרות חוב ממשלת ארה"ב ירדו במחירן, דבר שיוביל לעליית התשואה. ירידות מחיר אלו יכולות לנבוע ממספר סיבות: הזרמת נזילות לשווקים ברמה שתוביל לעלייה באינפלציה וירידה בערך הדולר האמריקאי, או התייצבות בתנודתיות בשווקים הפיננסים שתוביל לגידול בתאבון לסיכון וירידה באטרקטיביות של אגרות חוב של ממשלת ארה"ב.
לכן, "מוצר זה יכול לשמש מחד ככלי השקעה לספקולנטים המאמינים כי מחירי אגרות החוב של ממשלת ארה"ב מייצגים מחירים גבוהים מדי ומאידך הוא יכול לשמש ככלי לגידור סיכונים בתיקי השקעות לאלו המחזיקים באגרות חוב נקובות דולר ארה"ב (אשר עלולים להיפגע הן מהחלשות הדולר לעומת מטבעות אחרים והן מאחזקה באגרות חוב ממשלתיות וקונצרניות נקובות דולר)".
הלמן-אלדובי: שורט על אג"ח של המימשל לטווח ארוך מאוד
גיא דנש, מנהל השקעות בקבוצת הלמן-אלדובי, ממליץ על השקעה דומה לזו שעליה דיבר בן נון. להיקף התמריצים של הממשל האמריקאי, אומר דנש, אין אח ורע, "הממשל יצא בתוכניות של החזר מס, עבודות תשתית יזומות, הגדלת קצבאות האבטלה, תמיכה במפעלים כושלים ועוד. גם לפעילות הבנק המרכזי אין תקדים ? הפד הזרים כסף בכמות בלתי מוגבלת על מנת לייצר נזילות וביטחון במערכת".
אולם, "ארוחות, כידוע, אינן באות בחינם אף פעם. אמנם מפלס החרדה ירד והמשק האמריקאי מראה סימני שרידות והתאוששות אולם המחיר... המחיר כבד מאד. הממשל נמצא היום עם גירעון שיא בתקציב הפדרלי, אולם ידו עוד נטויה להמשיך ולהזרים, להמשיך לתמרץ ולהמשיך להדפיס".
לחובות העתק הללו של הממשל האמריקאי צפויות שתי השלכות: האחת ירידה בשווי הדולר, הליך אשר אנו כבר רואים בשווקים, והשני, עליה במחיר הכסף. כמו כל לווה אחר, ככל שהחובות תופחים כך הריבית עליהם תעלה. כיום, התשואה על איגרות החוב של ממשלת ארה"ב ל-10, 20 ו-30 שנה נמצאת בשפל היסטורי. להערכת כלכלני הלמן אלדובי, תשואה זו צפויה לעלות בחדות, ומחירי האיגרות לרדת.
"למי שמחפש כלי זמין, זול ופשוט שיאפשר לו להרויח מעליית תשואות באיגרות החוב הארוכות של ממשלת ארה"ב מוצע, תעודת סל בשם TBF. תעודת סל בעלת ביצוע הפוך למחיר איגרת חוב לכ-20 שנה. התעודה מונפקת ע"י חברת PROSHARES מקבוצת ברקליס על מדד איגרות חוב ממשלתיות של ארה"ב לתקופת פדיון של 20 שנה ומעלה. ככל שמדד זה ירד כך יעלה ערכה של האיגרת".