הזירה התורכית שוב גורמת לתנודתיות באלביט מערכות: "התפתחות חיובית זו לא"

כך אומר יואב בורגן מלידר. מניית אלביט מערכות מאבדת 2.4% ומרכזת מחזור ער של 16.7 מיליון שקלים. אלביט מערכות ל-Bizportal: "אין כל שינוי ביחסים העסקיים עם תורכיה"
יוסי פינק |

חברת אלביט מערכות עוברת בימים אלו "סיבוב שני" בסאגת יחסי ישראל-תורכיה שהולכים ומתקררים במהירות. תחילתו של המשבר בחודש ינואר האחרון אז אמר ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן, בראיון לרשת הטלוויזיה "אל ג'זירה", כי "ישראל עושה מעשים לא אנושיים ברצועת עזה, שיגרמו לה להשמיד עצמה. אללה יעניש במוקדם או במאוחר את מי שמפרים את זכויותיהם של חפים מפשע".

באותה הזדמנות בחודש ינואר, אמר שר ההגנה הטורקי, וקדי גונול, כי "כרגע אין עסקאות רכש ביטחוני עם ישראל". התבטאויות אלו ציננו ביותר את מערכת היחסים בין המדינות ובשוק ההון כבר החלו חושבים על ההשלכות העסקיות. לכתבה המלאה מחודש ינואר

אתמול נודע כי תורכיה ביטלה תרגיל נאט"ו, שבו היתה אמורה להשתתף גם ישראל כאשר הסיבה היא המצב בעזה. בעקבות ההתפתחות האחרונה חוזרת ועולה סוגיית היחסים העסקיים של החברות הישראליות הבטחוניות עם צבא תורכיה.

תורכיה הינה לקוחה חשובה של התעשיות הביטחוניות הישראליות. מבחינת אלביט עצמה, טורקיה אינה בגדר לקוח מהותי במיוחד, והיא נכללת בסגמנט המכירות הגיאוגרפי האירופי של החברה (אירופה מהווה כ-25% מסך מכירותיה של אלביט).

עד היום אלביט מערכות היתה מעורבת בשלושה פרויקטים גדולים בתורכיה:

1. השבחת טנקי ה-M-60 כקבלן משנה של תע"ש. היקפו הכולל של הפרויקט עמד על כ-780 מיליון דולר, וחלקה של אלביט הוא 183 מיליון דולר על פני 4 שנים (משנת 2004).

2. עסקת מל"טים משותפת עם התעשייה האוירית, בהיף של כ-200 מיליון דולר.

3. חברת הבת של אלביט מערכות אשר עוסקת בתחומי האלקטרו-אופטיקה, זכתה בחוזה משותף יחד עם התעשייה האווירית (באמצעות אלתא - חברת הבת של תע"א בתחומי האלקטרוניקה), לאספקת מערכות משולבות למודיעין חזותי (IMINT) עבור חיל האוויר הטורקי. ההיקף הכולל של הפרויקט הינו 141 מיליון דולר, כאשר חלקה של אלאופ בחוזה הוא 87 מיליון דולר. המערכות יסופקו במהלך תקופה של ארבע שנים.

אלביט מערכות מסרה בתגובה לפניית bizportal, כי "אין כל שינוי ביחסים העסקיים עם תורכיה".

יואב בורגן, אנליסט בלידר שוקי הון, מציין היום בשיחה עם Bizportal כי אלביט מערכות לא אמורה להינזק משמעותית מהרעה ביחסים עם תורכיה, אומנם לא מדובר בהתפתחות חיובית אבל לא הייתי מתרגש. גם בחודש ינואר ראינו תנודתיות במניה בשל המצב עם תורכיה אבל זה עבר וגם הפעם אני מניח שכך יהיה המצב".

עוד אומר בורגן, כי "למרות אווירת המשבר עדיין קיימת הסתברות נמוכה לביטול העסקה המשותפת האחרונה של אלביט-תע"א בטורקיה, ובכל מקרה אין כאן סיכון מהותי לצבר של אלביט, אשר בסוף הרבעון השני עמד על כ-5.1 מיליארד דולר."

גיל דטנר, אנליסט באקסלנס-נשואה, התייחס אף הוא לעניין בשיחה עם Bizportal ואמר כי "קשה להעריך את מידת הפגיעה וברור שאי אפשר להתעלם ממנה. בסיבוב הקודם לא ראינו שינוי ביחסים העסקיים כי הצבא שהוא גןף מאוד דומיננטי לא נתן גיבוי להתבטאויות הממשלה, הפעם יכול להיות שהמצב יהיה שונה. לא מדובר בהתפתחות חיובית אבל צריך לשים דברים בפרופורציות".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה