הונאת ענק בעולם הבנקאות? חובות בסך 20 מיליארד ד' של עשירי סעודיה בסכנה
המשבר הכלכלי ממשיך לאיים לחשוף הונאות ענק - הפעם ההונאה קשורה למשפחות החזקות בעולם הערבי. מאן אל סאינה, מנכ"ל קבוצת סאאד, המחזיקה נתחים לא מבוטלים בבנקי ענק כגון HSBC ומחברת הבנייה הבריטית ברקלי, מואשם בשימוש לא מאושר ב-9.2 מיליארד דולר של אחת המשפחות החזקות ביותר בערב הסעודית, האלגוסאיביס (Algosaibis). כך מדווח ה"סאנדיי טלגרף" הבריטי.
האלגוסאיביס, הנתבעים בניו יורק ע"י 'דובאי בנק' לאחר שלכאורה לא עמדו בתשלום של 150 מיליון דולר, כתבו בכתב ההגנה שלהם כי הכסף החסר הוא תוצאה מכך שאל סאינה (Maan Al Sanea), השתמש בשמם כדי לבצע עסקאות ללא ידיעתם.
הם טוענים שמדובר בדוגמא אחת לדרך בה אל סאינה, לשעבר ראש חטיבת הפיננסים באימפריה שלהם, לווה כספים במשך שנים רבות תוך שימוש בשמם ללא ידיעתם או רשותם.
אל סאינה, הנשוי לבת ממשפחת אלגוסאיביס ואשר ניהל בעבר את אחת מהחטיבות העסקיות של המשפחה, מכחיש את כל הטענות. הוא טוען שמשתמשים בו כשעיר לעזאזל בפרשה פיננסית רחבה יותר בחברת 'אמד אחמד אלגוסאיבי ואחיו' (Ahmed Hamad Algosaibi and Brothers - ראשי תיבות AHAB) - אחת מספינות הדגל של האימפריה.
המקרה הינו דבר נדיר בזירה הפיננסית הציבורית וגופים רבים צפויים לעקוב מקרוב אחר ההתפתחויות מכיוון שאל סאינה חולש על פני אימפריה חזקה ובינלאומית השולטת בנכסים ובפיננסים אשר עשויה להיפגע במידה ואכן יוגש כנגדו כתב אישום.
בחברת המחקר 'פוראנסיק' מעריכים שלאל סאינה יש לפחות עוד 10 מיליארד דולר הלוואות אצל בנקים בינלאומיים, הכוללים את ברקליס, ג'יי.פי מורגן, דויטשה בנק וקומרצבנק, בהן השתמש כדי לרכוש נכסים גם עבור צרכיו וגם עבור עסקיו.
קבוצת אלגוסאיבי, שע"פ הערכות גם מחזיקה בהסכמי הלוואות גדולים עם בנקים בינלאומיים, הינה אחת מהקונגלומרטים המשפחתיים המכובדים ביותר במפרץ השולטת בין היתר במפעלי פפסי ובנכסים נוספים. קבוצת סאאד (Saad) הינה חברת בינלאומית שנכסיה נאמדו ב-30.6 מיליארד דולר בסוף 2008.
ביום שלישי הקרוב בית המשפט העליון של ניו יורק ישמע את טענות שני הצדדים בנוגע לחוב בסך 150 מיליון דולר שהוביל לחשיפת ההונאה לכאורה. מסמכים שהגיעו לסאנדיי טלגרף חושפים כי הפרשה נחשפה ע"י 'מאשרקבנק', בנק מדובאי, הטוען ש-AHAB חייבת לו 150 מיליון דולר כתוצאה מעסקת מט"ח. 'מאשרקבנק' טוען שהחברה לא שילמה לו את הכספים. ב- AHABטוענים כי הם לא היו מודעים לעסקה עד אשר לא קיבלו פנייה משפטית מהבנק.
במסמכים, טוענת AHAB: "עקב חקירה שביצענו, למדנו כי עובד לשעבר, מאן אל סאינה, ביצע הונאה בה נכנס לפוזיציות מסוימות, כמו זו בתלונה, כדי להעביר את הכספים בשמה של AHAB ולאחר מכן המיר אותם לשימושו הפרטי. העסקות שבוצעו ע"י אל סאינה היו להנאתו האישית בלבד". לפיכך ב- AHAB טוענים שהאשמה היא על חברת סאאד ומאשימים את אל סאינה "בהונאת ענק" בה לכאורה שם את ידו על 10 מיליארד דולר.
השפעת הסכסוך הורגשה לראשונה בחודש יוני בבריטניה כאשר מניות ברקלי רעדו לאחר שסאאד מכרה בפתאומיות מחצית מהחזקתה ושלחה את מניות חברת הבנייה הבריטית לרמתן הנמוכה ביותר מאז שנה שעברה. סאאד נחשבה לאחד ממשקיעי הליבה ארוכי הטווח ולשותפה של ברקלי אשר בעבר החזיקה כ-38 מיליון מניות, או 29% מהון המניות של החברה. סאאד מחזיקה כיום כ-2% מברקלי.
ע"פ הערכות בטלגרף שתי המשפחות חייבות לבנקים בסעודיה ובעולם כ-20 מיליארד דולר.