חששות ממימוש אגרסיבי: לפי ה-VIX הסוחרים צופים תנודה משמעותית בקרוב

האם הראלי החד ביותר מאז 1930 עומד בפני תיקון? זיו פניני ממגדל שוקי הון: "מדד הפחד גם בארץ נמצא ברמה קרובה לטרום המפולת, וזה מפחיד חלק מהמשקיעים"
אריאל אטיאס |

סוחרי האופציות הגדילו בימים האחרונים את ההימורים שלהם על כך שהראלי החזק ביותר במדד ה-S&P 500 מאז 1930 לא ישרוד את חודש ספטמבר, הידוע היסטורית כגרוע ביותר עבור שוק המניות.

סוחרים מהמרים שה-VIX, מדד הידוע בשם "מדד הפחד" שמטרתו לחזות את התנודות בשוק המניות, יעלה ב-13% במהלך חמשת השבועות הקרובים, ע"פ מחירי החוזים העתידיים כפי שנאספו ע"י בלומברג. מדובר במדד תנודתיות שבד"כ נע בניגוד לכיוון שוק המניות כיוון שהביקוש לביטוח עולה כאשר שוק המניות יורד.

מדובר בזינוק החד ביותר במדד ה-VIX מאז חודש אוגוסט 2008, רגע לפני שמדד ה-S&P 500 רשם את הירידה הדו-חודשית החדה ביותר שלו מזה 21 שנים, בעקבות קריסתו של ליהמן ברדרס. המדדים המובילים בוול סטריט נעו בכיוון ההפוך למדד ה-VIX ב-81% מהזמן בחמש השנים האחרונות.

בסבירות של 68% ה-S&P 500 ינוע ב-7.2%

החוזים העתידיים מעל הרמה של מדד המניות, אלו הנמצאים מ"חוץ לכסף", מצביעים על כך שהמשקיעים מצפים שהתנודות יתרחבו ושהמניות ירשמו ירידות חדות. מדד ה-S&P 500 עלה ב-49% במהלך חמשת החודשים האחרונים ושלח את התמחורים לרמתם הגבוהה ביותר מאז חודש דצמבר 2004.

הקריאה האחרונה של ה-VIX משקפת סבירות של 68% שמדד ה-S&P 500 ינוע בשיעור של 7.2% במהלך 30 הימים הקרובים.

שוקי המניות ברחבי העולם ידועים בקורלציה גבוהה דבר שבא לידי ביטוי בראלי האחרון בבורסה בתל אביב: המעו"ף זינק בכ-55% מאז ה-9 במארס ומדד ת"א 100 עלה בנקודת השיא בתקופה ביותר מ-60%.

לאורך כל המפולת הסטיות במדד הישראלי היו נמוכות מהסטיות בארה"ב, פער שהגיע בשיאו לכ-25 נקודות (מדד ה-VIX האמריקני נגע ב-80 הנקודות בעוד בארץ נסחר המדד ברמה של כ-55). עם זאת, לקראת סוף חודש יולי הצטמצם הפער חדות, כאשר סטיית התקן הגלומה בכסף באופציות על מדד המעו"ף עלתה ונצמדה לזו של המדד האמריקני. נציין, כי ה-VIX הישראלי, אומנם, לא חזר לרמתו טרם המשבר אך נמצא קרוב לאותה רמה.

גם בארץ חוששים מירידות

"סטיות התקן הגלומה בכסף גם בארה"ב וגם בישראל נמצאות ברמה ההיסטורית שלהם טרום המפולת, וזה מפחיד חלק משקיעים", אומר בשיחה עם Bizportal זיו פניני מנהל חדר המסחר במגדל שוקי הון. "משקיעים שמאוד חוששים מקריסה מגדרים את עצמם וקונים אופציות קול במרחק של 13% מהכסף על ה-VIX".

"הם קונים שקט נפשי ומוכנים לשלם עליו תשלום גבוה יחסית. התשלום ביחד עם המרחק הגדול מהכסף ומספר הפוזיציות מצביע על פחד גדול", אומר פניני.

עם זאת, למטבע יש שני צדדים. כמו שיש את רוכשים האופציות "קול" יש מנגד את הכותבים, את האנשים שסיפקו להם את הסחורה. "אני מניח שהגופים שסיפקו את החוזים זה אותם גופים בעלי החזקה יחסית נמוכה בשוק המניות ושאולי אף פספסו את הראלי האחרון", אומר פניני.

"בהסתכלות על שוק האופציות המקומי, אומר פניני כי "הסטייה אצלנו קרובה מהסטייה שהייתה מתבקשת לפי הסטייה בפועל במעו"ף. כלומר גם אצלנו חוששים מתנודה גדולה".

מדד ה-S&P 500 צנח ב-9.1% בספטמבר האחרון בעקבות הטלטלה בשוקי ההון ברחבי העולם שהגיעה לאחר קריסתו של ליהמן ברדרס והלאמת AIG. הירידה החדה ביותר במדד התרחשה בספטמבר 1931 כאשר המדד צנח ב-30% בעקבות "המיתון הגדול" שפקד את ארה"ב.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה