מיוחד

לא נרתעים מהזינוקים: "בסוף כולם יסבירו למה השוק עלה"

כך אומר אמיר איל מאינפיניטי. יהודה בן אסייג ממנורה מבטחים: "כסף שלא מקבל מחיר ותמורה בבנק עושה את דרכו לאט לאט לאפיקים אחרים"
אריאל אטיאס |

למרות העליות החדות שנרשמו בשוק הישראלי, בכירים בשוק ההון המקומי מעריכים כי עדיין נותר מקום רב לעליות מאחר שהמשקיעים המתפכחים מעוצמת המשבר ימשיכו להסיט כספים לשוק המניות ויגררו עליות שערים.

המדדים המובילים בבורסה בתל אביב רשמו בתקופה האחרונה עליות שערים בולטות מאוד ששלחו את מדד המעו"ף לסגור היום את המסחר ברמה של 945 נקודות - הרמה הגבוהה ביותר מאז ה- 10 לספטמבר 2008. העליות לא היו מנת חלקן של החברות הגדולות בבורסה בלבד, אלא גם מדד ת"א 75 שנחתך בשנה שעברה בכ-67%, חזר לתחילת חודש ספטמבר, כאשר הוא רחוק בכ-33% מרמתו בתחילת 2008 (מלמעלה כמובן).

גם מעבר לים הסיפור דומה. בסוף השבוע האחרון מדד הדאו ג'ונס עבר את רמת ה-9,000 הנקודות בפעם הראשונה מאז חודש ינואר ומדד ה-S&P 500 נגע ברמתו הגבוהה ביותר מאז שברק אובמה נכנס למשרד והנאסד"ק נהנה מהריצה הארוכה ביותר מאז 1992. גם באסיה רשמו השווקים שבוע פנומנאלי.

ישראל היא חלק ממערכת שלמה של שווקים שנעים לאותו הכיוון

יהודה בן אסייג, מנכ"ל מנורה מבטחים, טוען בשיחה עם Bizportal כי שלושה גורמים מרכזיים מביאים את הסנטימנט החיובי לבורסה בתל אביב: ראשית, אווירה אופטימית בחו"ל הנובעת בעיקר מתוצאות כספיות טובות מהצפוי של חלק גדול מהחברות. "החברות שספגו את החבטות הקשות ביותר במשבר האחרון, בעיקר במגזר הפיננסי, מצליחות להכות את תחזיות השוק".

שנית, התאוששות מרשימה בשוק ההנפקות הראשוני מחזקת את היכולות של מגזרים שנפגעו באופן קשה להשתקם יחסית מהר. "זה סימן שמעיד על בריאות שמגיעה הישר ממחלקת החולים האנושים. אנחנו פשוט רואים חולה שנמצא בחדר טיפול נמרץ יוצא ישירות לבית הבראה. משלב ההחייאה לשלב השיקום, וזה תוך שבועות ספורים בלבד. מכיוון שבכלכלה כמו בכלכלה כולם יודעים שדברים יקרו, כאן משחק תפקיד העיתוי - שמצליח להפתיע את כולם".

גורם שלישי מרכזי, אומר בן אסייג, הוא נתוני המאקרו בישראל. "הכלכלה בארץ מגלה סימני התאוששות יפים ולא במגזר אחד או שניים. קח לדוגמא את סקטור הנדל"ן והבנקים או את חברות הביטוח שעברו ממזמן את ספי ההון הנדרשים ע"י האוצר".

העליות הנרשמות בישראל, היא לא מנת חלקנו בלבד. השוק המקומי מתפקד כחלק אחד במערכת שלמה של שווקים, שנעים באותו הכיוון. כך לדוגמא, ביום שישי האחרון פורסם בבריטניה כי התוצר הגולמי המקומי במדינה התכווץ בשיעור של 0.8% ברבעון השני - גרוע בהרבה מהתחזיות המוקדמות. הדבר לא הפריע לשוק להמשיך ולזנק, יום עשירי ברציפות.

"הבורסה לא משקפת את הנתון הסטטיסטי שמפורסם עכשיו אלא את הבאים שיפרסמו וכנראה שהיא מצפה לשיפור", אומר בן אסייג. "חשוב להבין שהבורסה לא מרמה. אנחנו עדיין רחוקים מאוד מהשיאים של 2008. מדד המעו"ף רחוק מרמת ה-1,200 ות"א 100 לא נמצא בסביבות ה-1,150. כך שיש לנו עוד הרבה לעבור עד שנתקן את הכל".

אורכו של המשבר כפי שהיה מוערך בסוף שנת 2008 התברר כבדיה

"הדבר היחיד שיכול להחזיר אותנו לאותם רמות היא הצמיחה", אומר בן אסייג בתגובה ומזכיר, כי "אורכו של המשבר כפי שהיה מוערך בסוף שנת 2008 התברר כבדיה. ההתאוששות היא לא משהו שקורה בן לילה. בנקים מרכזים הורידו ריביות לרמות שפל של כל הזמנים. ממשלות ביצעו הלאמות עתק והזרימו סכומי כסף אדירים לשווקים. בסופו של דבר, נעשו כאן דברים מאוד קשים שנועדו לעצור את ההידרדרות ולעודד את ההתאוששות. נכון שהיו כלכלות שקרסו כגון איסלנד אך החלק הגדול של הכלכלה העולמית הצליח לצלוח את המשבר כתוצאה מהמהלכים שנעשו".

דבר נוסף שאסייג מציין הוא התפוגגות החששות. "רמת הפאניקה שהייתה בתחילת המשבר ירדה דרמטית. אנשים כבר לא מדברים על בלטות בתור מקום אכסון לכסף אלא מתחילים לנתב אותו לאפיקים מסוכנים יותר. כסף שלא מקבל מחיר ותמורה בבנק עושה את דרכו לאט לאט לאפיקים אחרים כגון נדל"ן, אגרות חוב ומניות".

פישר לא יעלה את הריבית, וגם אם כן - השוק ימשיך לרוץ קדימה

אמיר אייל, יו"ר ומייסד אינפיניטי, טוען בשיחה עם Bizportal כי השוק המקומי עדיין לא יקר וכל עוד זרימת הכספים תהיה פנימה, דבר הצפוי להימשך, השוק ירוץ קדימה. אייל טוען, כי כעת ישנה התפכחות והבנה כי המשבר היה בעיקרו של מערכת הפיננסית. "המשבר התברר כהחלפת בעלות אחת גדולה על המערכת הפיננסית. הגדולים מאוד בלעו את הגדולים והגדולים מאוד נבלעו ע"י הממשלות".

"כשבוחנים את הכלכלה הריאלית ואת הצעדים שנעשו לא רואים פה מיתון ריאלי עמוק כפי שצפו. אולי זה לא קרה בגלל הצעדים המאסיביים שנעשו, אבל בשורה התחתונה מה שחשוב זה שעסקים ממשיכים לעבוד".

"אם אתה שואל אותי אם המניות יקרות אז התשובה היא - לא. יש חברות גדולות שעדיין נסחרות במחירים זולים. וכל עוד הריבית תמשיך להיות מאוד נמוכה הדבר רק יאיץ את ההתאוששות", אומר אייל ומוסיף כי הוא לא מאמין שנגיד בנק ישראל, הפרופ' סטנלי פישר, יעלה את הריבית בקרוב וזאת מכיוון שחשוב לו מאוד מהדולר. "הוא (פישר - א.א.) יודע שהדולר משפיע על הייצוא וזהו הקטר היחידי שיכול להוציא את המשק ממיתון. הוא יהיה מוכן לשלם באינפלציה בשביל להרוויח בדולר".

עם זאת, אומר אייל, כי גם אם הריבית תרים ראש שוק המניות עדיין יכול להיות חזק. "כעת זרימת ההון משוק המניות הפסיקה להיות שלילית וזה הדבר העיקרי שגורר את העליות החדות. תבין, זה לא ששיש זרימה חיובית פשוט יש הפסקה של בריחה ממניות וזה שכשלעצמו מוביל לעליות. הסנטימנט הציבורי משתפר ואין זרימה החוצה של כסף, אזי הבורסה לא יורדת".

פוטנציאל כניסת כספים יותר גדול מיציאת הכספים וזה לא סתם

אייל טוען שהאזרח הקטן עדיין לא משחק תפקיד בעליות החדות ומדובר בהזזת כספים המבוצעת ע"י המוסדיים. "הגופים המוסדיים צריכים לעמוד בתחרות הקשה. כל התשואות היום מושוות אונליין אל השוק. כולם בודקים כל הזמן. לכן, הרבה מוסדיים לא רוצים לפספס את הרכבת ומעבירים כספים פנימה כדי לעמוד בתשואת השוק".

בשורה התחתונה, אייל לא רואה את השוק יורד מהרמות הנוכחיות והוא חושב שהוא ימשיך לעלות. "בסוף כולם יסבירו למה השוק עלה, כפי שהם הסבירו למה הוא ירד. בגדול בראייה אסטרטגית השוק זול. זה לא אומר שלא יהיו תנודות. אך כיום פוטנציאל כניסת הכספים יותר גדול מיציאת הכספים וזה לא סתם, אלא כתוצאה משינוי טעמים. תזכור, שמי שרצה לברוח כבר ברח מזמן וכעת ככל שהבורסה עולה היא רק מושכת עוד כסף".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה