הלמן אלדובי: "בנק ישראל צריך ליצור אלטרנטיבה ולהפסיק את רכישות האג"ח בשוק"
שבוע המסחר בבורסה בתל-אביב נפתח בעליות שערים חדות, על רקע העליות בשוקי ההון מסביב לעולם בסוף השבוע. בסיכומו של שבוע המסחר הקודם, עלה המעוף ב-4.9% ושבר בצורה מרשימה את מחסום ה-900 נקודות. מדד ת"א 75 עלה בכ- 5.2%, מדד ת"א נדל"ן 15 עלה בכ 5.7% ומדד היתר 50 זינק בסיכום שבועי כ 7.7%. מדד הבנקים בתל-אביב סיים שבוע חיובי עם זינוק חד של 13.3%.
לדברי דן הלמן, מנכ"ל הלמן-אלדובי קרנות נאמנות סוגיית הריבית הנמוכה מתחילה להיות נושא חם בשיחות בקרב הכלכלנים בארץ ובעולם. "בישראל, כמו בשאר העולם המערבי, המיתון הריאלי ממשי ואמיתי. אמנם, ישנה תחושה כי המשק חוזר למסלול הנכון וקצב המפוטרים הולך וקטן, אך אין הרחבה בפעילות הכלכלית, רמות האבטלה לא יורדות ומחנק האשראי לא באמת הוסר. היכולת לקבל אשראי בנקאי עדיין מוגבלת וגם גיוס דרך שוק ההון לא פתוח בפני כל החברות" אומר הלמן.
לדברי הלמן, השארת הריבית המוצהרת ברמה נמוכה תתרום בסופו של דבר לירידה במחנק האשראי ותתמוך בהרחבת הכלכלה הריאלית. הבעיה היא המחיר שייתכן ונצטרך לשלם שכן אין ארוחות חינם. "נכון לכרגע, המחיר הינו עלייה במחירי הדיור בארץ ועלייה במחירי הנכסים הפיננסים, מניות ואג"ח חברות" אומר הלמן.
יחד עם זאת, לדברי הלמן, המשך עלייה במחירי הדיור ללא שיפור בכלכלה הריאלית עלולה להיתרגם לאינפלציה, במקרה הטוב, ולבועת נדל"ן במקרה הרע (נכון לעכשיו, תסריט פחות סביר). "עלייה בערך הנכסים הפיננסים יוצרת תחושת עושר שאיננה בהכרח נחלת הכלל" מסביר הלמן. "הפערים בתשואה בין אגרות חוב של חברות לאגרות חוב ממשלתיות מרמזות על היעדר סיכון בכלכלה הריאלית. הנחה מסוכנת בסביבה מאקרו כלכלית שבירה כמו היום. עליית שווי החברות ללא תמיכה במצב המשק עלול ליצור את הבועה הבאה".
בהלמן-אלדובי מעריכים כי על מנת לפתור את בעיית חרב הפיפיות של הריבית האפסית יש ליצור אלטרנטיבה. "הדרך הטובה", להערכת הלמן, "היא ע"י צמצום רכישת אג"ח ע"י הבנק המרכזי. בצורה כזאת, הריבית המוצהרת תישאר נמוכה ותתמוך בכלכלה הריאלית יחד עם זאת, לציבור תיווצר אלטרנטיבת השקעות ראויה ובכך תמתן את עליות השערים בבורסה ועליות מחירי הדירות מה שימתן בסופו של דבר את האינפלציה".
בהלמן-אלדובי מעריכים כי עד אשר תטופל בעיית הריבית האפסית נמשיך לחזות בעליות בשווקי ההון אך ברמת תנודתיות גבוהה יחסית.