כלכלני לאומי: "קיימת כדאיות בהגדלה הדרגתית של הרכיב המנייתי בתיק"
כלכלני בנק לאומי סוקרים בסקירתם השבועית את העליות החדות במדד המעו"ף ובבורסת העולם, אך דווקא שמים את הדגש האמיתי על העלייה בציפיות האינפלציוניות הנגזרות משוק ההון.
כפי שהתרחש בשבועות האחרונים גם השבוע הציפיות האינפלציוניות הנגזרות משוק ההון לטווח הקצר והבינוני עלו משמעותית.
"מגמה זו הושפעה מן ההרחבה המוניטרית המשמעותית בחודשים האחרונים לצד אופטימיות המשקיעים לנוכח סימנים נוספים להתאוששות בכלכלת המשק הגלובלי והמקומי, אשר תורגמו גם לעליות במחירי הסחורות והנפט בעולם", כך כותבים כלכלני בנק לאומי בסקירתם השבועית.
עוד מדגישים בלאומי כי "בין סימנים אלו נציין את המדד המשולב לבחינת מצב המשק שרשם עלייה חודשית ראשונה לאחר נסיגה רצופה בעשרת החודשים הקודמים. הציפיות האינפלציוניות מושפעות גם מהצפי למדדים קרובים גבוהים יחסית בשל גורמים עונתיים ומההעלאה היזומה בשיעור המע"מ וגביית היטל המים".
כיום עומדות ציפיות אלו לטווח של 12 חודשים קדימה ברמה של כ- 3.5% לעומת רמה של 2.8% בה עמדו בסוף השבוע שעבר. הציפיות האינפלציוניות הנגזרות משוק ההון לטווחים הארוכים יותר של 5 ו- 10 שנים עומדות כיום ברמות של כ- 3.0% וכ- 2.8% בהתאמה לעומת כ- 2.8% וכ- 2.7% בהן עמדו בסוף השבוע שעבר.
"על אף העלייה החדה יחסית שנרשמה כאמור בציפיות האינפלציוניות הקצרות ולמרות ההתאוששות המסוימת המסתמנת באינדיקאטורים הכלכליים, לדעתנו בנק ישראל אינו צפוי להעלות את הריבית המוניטארית במשק בישיבת הריבית הקרובה שתתקיים ביום שני הקרוב ויעדיף ככל הנראה לחכות להתפתחויות נוספות בסביבה האינפלציונית, כמו גם לאינדיקאטורים כלכליים נוספים אשר יעידו עוד על התאוששות אפשרית בכלכלה המקומית", כך אומרים כלכלני לאומי בשורה התחתונה. בנוסף, נראה כי עליות מחירים אשר אינן נובעות מהאצה בפעילות הכלכלית אלא למשל מהתערבות ממשלתית, אינן צפויות להשפיע על החלטת הבנק.
עוד אומרים בבנק: "לרשות הבנק המרכזי מספר כלים על מנת להקטין את כמות הכסף במשק, לה קיימת השלכה מהותית על הסביבה האינפלציונית. כך עשוי הוא לספוג חלק מהנזילות העודפת בשוק באמצעות הגדלת היקפי הנפקות המק"מ החודשיות, הגדלת היקף הפיקדונות של הבנקים בבנק ישראל ו/או להפחית בהדרגה את מידת התערבותו בשווקי האג"ח והמט"ח היוצרות הזרמה".
בזירת המאקרו, כותבים כלכלני לאומי, כי "מתרבים הסימנים כי נקודת השפל של המשק המקומי מאחורינו. כך, במהלך השבוע פרסם בנק ישראל את המדד המשולב למצב המשק לחודש יוני שעלה ב-0.2%. עלייה זו באה לאחר ירידה רצופה של 10 חודשים ונבעה בעיקר משיפור בנתוני סחר החוץ של המשק. לצד זאת, נתוני התעשייה מצביעים על המשך מגמת הצמצום אם כי בקצב איטי יותר בהשוואה לראשית השנה. נתוני המסחר אף מצביעים על מגמת התרחבות בחודשים האחרונים, כאשר נתוני המכירות של רשתות השיווק לרביע השני של השנה מחזקים מגמה זו."
"להערכתנו, בטווח הקצר צפויה המגמה להיות חיובית, בעיקר על רקע ריבוי סימנים להתייצבות המצב הכלכלי והתשואות הנמוכות הצפויות באפיקים הסולידיים. להערכתנו קיימת כדאיות בהגדלה הדרגתית של הרכיב המנייתי בתיק."
לגבי השוק הקונצרני, בלאומי כותבים כי "אנו מעריכים כי הסיכון הכרוך בהשקעה באגרות החוב הממשלתיות עודנו גבוה, בפרט לנוכח ירידת התשואות שנרשמה באפיק לאחרונה. זאת בעיקר בשל הצפי לעלייה עתידית בריבית במשק והצפי להיקף גבוה של גיוסי האוצר בהמשך השנה. משקיעים אשר אינם מעוניינים להגדיל את חשיפתם לסיכון יאלצו כיום להסתפק בהשקעות קצרות טווח ברמת תשואות נמוכה ביותר."