ביוקנסל מזנקת 6% במחזור גבוה: קיבלה אישור ממשרד הבריאות לביצוע ניסוי לטיפול בסרטן הלבלב
מניית חברת ביוקנסל רושמת כעת עליה חדה במסחר בבורסה. זאת, לאחר שהחברה דיווחה היום (ג') כי היא קיבלה אישור ממשרד הבריאות להתחיל ניסוי קליני הבוחן את הטיפול באמצעות התרופה המובילה של החברה, BC-819, בבני אדם הסובלים מסרטן בלבלב שלא ניתן לנתחו.
הניסוי יתבצע במסגרת בקשת IND מחקר בתרופה חדשה) של מינהל התרופות והמזון בארה"ב (ה-FDA) שנכנסה לתוקף בינואר 2009.
הניסוי צפוי לכלול בין 9 ל- 12 חולים. בנוסף לשלושת המרכזים הרפואיים אשר ישתתפו בארץ (שיבא בתל השומר, הדסה בירושלים ומאיר בכפר סבא), בכוונת החברה לשתף בניסוי שני מרכזים רפואיים בארה"ב, וזאת מיד עם קבלת האישורים הרגולטוריים המקומיים הנדרשים.
בביוקנסל אומרים כי מטרת הניסוי הינה בדיקת בטיחות ויעילות ראשונית של התרופה בטיפול בסרטן הלבלב. כל חולה שישתתף בניסוי יקבל ארבעה טיפולים של BC-819 פעמיים בשבוע במשך שבועיים. במהלך הניסוי, ייבחן המינון האופטימאלי למתן התרופה.
הניסוי ימומן חלקית ע"י מענק שאושר לחברה ולשותפה האמריקאי, המרכז לפיתוח ביו-מדע של מדינת וירג'יניה מקרן המו"פ התעשייתי הדו-לאומית של ארה"ב וישראל (קרן בירד) בכ-950 אלף דולר.
החברה מציינת עוד כי בניסויים פרה-קליניים ראשוניים שבוצעו בקבוצת אוגרים באוניברסיטה העברית, נמצא כי נפח הגידולים הראשוניים בקבוצה המטופלת הצטמצם בכ-50% בממוצע, וכי קיימת האטה משמעותית בהתקדמות הגידולים הסרטניים בקבוצה המטופלת לעומת קבוצת הביקורת.
עוד עלה, כי בשליש בלבד מהקבוצה המטופלת הופיעו גרורות, לעומת הופעת גרורות בכל חיות קבוצת הביקורת.
הלבלב הינו בלוטה המצויה מאחורי חלל הבטן, המשמשת בוויסות תהליכים בגוף האדם (ובכלל זה ייצור מיצי לבלב המכילים אנזימים המסייעים לעיכול). סרטן הלבלב הוא גידול ממאיר בתוך בלוטת הלבלב.
מידי שנה מאובחנים מעל למאה אלף חולים במחלה זו בארה"ב ובאירופה. לחולה המאובחן כיום בסרטן הלבלב יש סיכוי של 10-15% לשרוד שנה, המהווה הסיכוי הנמוך ביותר מבין כל סוגי הסרטן הנפוצים. כרבע מיליון חולים מאובחנים במחלה מדי שנה, ולמרות שסרטן הלבלב מדורג במקום ה-11 בסוגי סרטן נפוצים, הוא מדורג במקום הרביעי במספר הקורבנות שהוא גובה.
נציין כי בארה"ב בלבד, מגיעה ההוצאה השנתית על טיפול בסרטן הלבלב לסך של 2.6 מיליארד דולר.
ביוקנסל הינה חברת ביופרמצבטיקה המתמחה בפיתוח טיפולים מותאמים אישית למספר רב של סוגי סרטן. טכנולוגיית החברה מאפשרת טיפול בסרטן ומניעתו באופן בטיחותי לטווח הארוך, ללא תופעות לוואי חמורות. החברה נוסדה בשנת 2004 על ידי פרופ' אברהם הוכברג, פרופסור לביולוגיה מולקולרית באוניברסיטה העברית בירושלים, בהתבסס על טכנולוגיה שהוא פיתח במשך 15 השנים האחרונות.
בשנות 2006-2008, סיימה החברה בהצלחה סבבי גיוס הון פרטיים והנפקה ציבורית ראשונה, בסך כולל של 13 מיליון דולר. ניירות הערך שלה נסחרים בבורסה בתל אביב, ובעלי המניות המהותיים הינם חברת כלל תעשיות ביוטכנולוגיה (מקבוצת אי.די.בי) ופרופ' הוכברג.
התרופות אותן מפתחת החברה מותאמות אישית לחולה ומביאות להשמדה ממוקדת של תאי הסרטן ללא פגיעה בתאים בריאים. הגישה מבוססת על זיהוי גנים המבוטאים אך ורק בגידולים הסרטניים אך לא בתאים הבריאים ("גני מטרה") ועל שימוש בגנים אלו להפעלת רעלן בתוך התאים הסרטניים בלבד באופן שיביא להשמדתם מבלי לגרום נזק לתאים בריאים.
התאמת החולים לטיפול נקבעת על ידי בדיקה מקדימה של רמת ביטוי גן המטרה בגידול, והיא מתאפשרת על ידי טכנולוגיית האבחון של החברה המאפשרת זיהוי של אפילו תא סרטני בודד. רק חולים עם ביטוי גבוה של גני מטרה מתאימים לטיפול עם רמת בטחון גבוהה להצלחה.
החברה קבעה שני גנים המשלימים זה את זה בביטויים בגידולים סרטניים כגני מטרה, והם h19 ו-igf2.
הגן h19, אשר נתגלה בגידולים סרטניים בבני אדם על ידי פרופ' אברהם הוכברג מייסד החברה, הינו אחד הגנים החשובים ביותר להתפתחות הסרטן באדם. מבחינה התפתחותית, הגן מבוטא בשפע בשליית האישה וברקמות עובריות, אך הוא מושתק מיד לאחר הלידה ושב ומתבטא בכמויות גדולות בתאים של יותר מ-30 סוגי סרטן בעוד שברקמות הבריאות הוא מתבטא ברמות כה נמוכות, אשר כמעט אינן ניתנות לזיהוי. מחקרים העלו כי h19 ממלא תפקיד חשוב בתהליך היווצרות הגידול. ההנחה היא, כי הגן h19 מאפשר לתאים סרטניים לשרוד בתנאים בהם קיימות רמות נמוכות של נוזל דם ושל חמצן, המאפיינים את סביבת התאים הסרטניים, ובכך מאפשר את התפתחות הגידול ויצירת גרורות.
בביוקנסל שולטים כאמור כלל ביוטכנולוגיה, עם אחזקה של 23.6%, ופרופ' הוכברג עם אחזקה של 13.14% מהמניות.