החוזה החדש של כיל: דויטשה מוריד תחזיות, באקסלנס לא רואים אפסייד
חברת האשלג הישראלית, כיל, הודיעה אתמול (לאחר סגירת המסחר) כי חתמה על חוזה עם הודו למכירת אשלג במחיר של 460 דולר לטון, נמוך ב-26% מהחוזה הקודם, ומחיר זהה לזה שסוכם עם סילביניט מוקדם יותר החודש. בעקבות הודעתה, הוציאו מספר אנליסטים עדכונים למנייה.
דויטשה בנק: "החוזה של כיל קובע רף חדש למחירי האשלג בעולם"
בדויטשה בנק הורידו האנליסטים את מחירי המכירה הצפויים בשנים הקרובות, כיוון "שהחוזה קובע רף חדש למחירי האשלג ברחבי העולם" ובמקביל הפחיתו את כמויות המכירה הצפויות, כיוון "שהסבירות לחתימה על הסכם חדש עם סין הולכת וקטנה".
לכתבה המורחבת על:
בבנק הגרמני בוחרים לחזור על המלצת "החזק" למניית כיל אך מורידים את מחיר היעד ב-5% ל-38 שקלים. בדויטשה בנק מסתמכים כעת על מחיר מכירה ממוצע של 576 דולר לטון בשנת 2009 - נמוך ב-6% מהערכה הקודמת. ב-2010 הם מעריכים כי מחיר מכירה הממוצע יעמוד על 500 דולר לטון, כאשר המחיר הממוצע בטווח-הארוך צפוי לעומד על 400 דולר לטון.
"ההסכם שנחתם מוקדם יותר החודש בין סילביניט להודו נקבע על מחיר של 460 דולר לטון ומייצג סדק נוסף במשמעת הספקים", כותבים האנליסטים ריצ'ארד גוסו ודן הרוורד, "סדק המגיע אחרי החלטתה של K+S, יצרנית האשלג הגרמנית, לחתוך במחירים עבור הלקוחות האירופאים".
נזכיר, כי ב-10 ביולי חזר הסנטימנט השלילי לדבוק בסקטור הדשנים לאחר שנודע כי סילביניט הרוסית הודיעה כי סגרה חוזי אשלג בהודו במחיר של 460 ד' לטון. בהמשך לכך התראיין מנכ"ל חברת IFFCO ההודית, אחת מיבואניות האשלג הגדולות במדינה, ואמר כי גם כיל הסכימה לספק אשלג לפי אותו המחיר. כמובן, שבכיל לא חיכו והגיבו לידיעה בהכחשה גורפת.
נציין, כי IFFCO הינה יצרנית הדשנים הגדולה ביותר בהודו המחזיקה ב-34% מחברת אינדיאן פוטאש (Indian Potash Ltd או IPL), יבואנית האשלג הגדולה ביותר במדינה. הודו מייבאת כ-5 מיליון טונות של אשלג בשנה, ו-IPL אחראית לכ-70% מהייבוא.
לכתבה המורחבת על
"למרות שהיינו הרבה יותר דוביים ביחס לקונצנזוס על כיוון מחירי האשלג, אנחנו מופתעים מעוצמת ירידת המחירים בהודו. בעוד היו ספקולציות שיצרנים אחרים עשויים להשיג מחירים גבוהים יותר מסילביניט, ההסכם של כיל מאשר רף גלובלי חדש למחירי האשלג", הם מוסיפים.
בדויטשה בנק צופיים כעת כי כיל תסיים את שנת 2009 עם EBITDA של 1.228 מיליארד דולר, ירידה של 31% מהתחזית הקודמת, ואת שנת 2010 עם 2.239 מיליארד דולר.
אקסלנס: החוזה עם ההודים הוא חדשה חיובית
גלעד אלפר, אנליסט אקסלנס בית השקעות, דווקא רואה בהודעת כיל כחיובית. "זהו מחיר מאוד רווחי לחברה שבכמות ייצור מלאה - כלומר מכירה של 5.5 מיליון טון בשנה במחיר הזה - משקף מחיר מנייה שאינו רחוק ממחיר המניה כיום".
עם זאת, אלפר מוצא כמה נקודות לדאגה לאו דווקא מכיוונה של הודו אלא מבחינת כמויות המכירה הצפויות. האנליסט מציין כי השוק בארה"ב ובאירופה עדיין קפוא, ועפ"י הידיעות שממשיכות לזרום מארה"ב אנו צפויים ליבולי שיא השנה, מה שמעורר חשש לגבי הביקוש לאשלג אפילו במחיר הנמוך החדש.
בדומה לדויטשה גם באקסלנס מציינים כי עודפי המזון הענקיים בסין וכמות האשלג שעדיין נמצאת שם במלאי מעלות את האפשרות שהסינים לא ייקנו כלל אשלג השנה. "כלומר יכול להיות שלמרות החוזה ההודי, כיל תמצא את עצמה ממשיכה להגדיל מלאים עד סוף השנה", אומר אלפר.
דבר נוסף, אומר אלפר, הוא האישור הרגולטורי שניתן אתמול בארה"ב ובקנדה לזן מהונדס גנטית של זרעי תירס שיכולים להגדיל את תפוקת התירס ב-5 עד 10 אחוז. "אמנם זהו חשש יותר ארוך טווח אך ברור כי ההנדסה הגנטית - אם תמלא את ההבטחה שתלו בה - תוריד מהצורך לדשן".
האנליסט מסכם ואומר, כי "החוזה עם ההודים היא חדשה חיובית ויכולה להביא להתייצבות בשוק האשלג אולם לא ברור מנקודה זו מהו הפוטנציאל במניית כיל".
כלל פיננסים: "למרות האכזבה מהמחיר מדובר בצעד נבון וחיובי"
אבירן רביבו, אנליסט כלל פיננסים ברוקראז' אומר בתגובה לחוזה, כי "למרות האכזבה מהמחיר מדובר בצעד נבון וחיובי מבחינתה של החברה המבטיחה כמויות מכירה נאות בשוק המכווץ של 2009".
רביבו טוען, כי כעת לאחר שסוגיית הקרטל מאחורינו המאבק עובר לשדה הכמויות וחשוב לזכור ש-750 אלף טונות בהודו הן רק מעט מכמות המכירות ב-2008, ולכן מדובר בהישג חשוב לחברה.
כאשר יצרניות האשלג בעולם צמצמו בחדות את התפוקה בכיל ניצלו את תנאי האחסון המיוחדים השוררים בים המלח וצברו סחורה. כיל מחזיקה כיום כ-3 טון מלאי אשלג ורביבו מעריך, כי היא תציג רווחיות תפעולית גבוהה מ-40% על המכירות, זאת בהתחשב בהקלה המשמעותית בעלויות ההובלה בשנה האחרונה.
"סימן השאלה המרכזי עובר לשווקים המפותחים, שם תמונת ההתאוששות והחזרה לשגרה נראית מורכבת הרבה יותר" הוא מסכם.
*עדכון אחרון בשעה 10:46 ב-21 ביולי