לאומי: הסיכון הכרוך באיגרות החוב הממשלתיות גבוה בשל הצפי לעליית הריבית"
כלכלני לאומי מסכמים את הנעשה בשווקים הגלובליים ובשוק המקומי בסקירת סוף השבוע.
האפיק הקונצרני רשם השבוע ירידות שערים, זאת על רקע רמת הפערים הנמוכה יחסית בין איגרות החוב הקונצרניות לבין איגרות חוב ממשלתיות דומות שנרשמה לאחרונה וההערכות בדבר יציאה איטית יותר מהמיתון לעומת הציפיות הקודמות.
בסיכום שבועי ירדו מדדי התל בונד 20 והתל בונד 40 בכ-1% וכ-1.8% בהתאמה לאחר שבמהלכו נסחרו המדדים ברמות נמוכות יותר. פערי התשואות הממוצעים בין מדדים אלו לאגרות החוב הממשלתיות עלו השבוע לרמות של כ-2.5% וכ-4.6% בהתאמה לעומת פערים של כ-2.3% וכ-4.3% בהן עמדו בסוף השבוע שעבר.
למגמה השלילית באפיק תרם גם החשש שהביע השבוע יו"ר הרשות לניירות ערך ממידת ההתאמה הקיימת בשוק ההנפקות כיום בין רמת התשואות הנדרשת בהן לבין רמת הסיכון של החברה המגייסת.
כמו כן, ממדגם שערכה הרשות לני"ע עולה כי היקף החברות הנמצאות בסכנת חדלות פירעון עודנו גבוה, זאת על אף המגמה החיובית שנרשמה באפיק בחודשים האחרונים. כ-20% מכלל החברות הנכללות במדגם נמצאות להערכת הרשות בסיכון הגבוה ביותר באשר לחדלות פירעון. בנוסף, העריכה הרשות כי סך החוב אשר נמצא כיום בסיכון לחדלות פירעון בשנים הבאות עומד על כ- 11 מיליארד שקל.
"להערכתנו, מדגישים ממצאים אלו את הקשיים אשר עודם קיימים בסביבה העסקית במשק המקומי וביניהם בעיות הנזילות שעומדות עדיין בפני חברות רבות", כך מדגישים כלכלני לאומי תוך שהם מונים את הסיכונים.
עוד מוסיפים: "כמו כן, על אף התרחבות הפערים שנרשמה השבוע בין האפיק הקונצרני לבין זה הממשלתי, נמצאים הראשונים עדיין ברמה נמוכה יחסית. לפיכך, רמת הסיכון הכללית הגלומה באפיק הקונצרני נותרה גבוהה ומומלץ לבצע השקעה סלקטיבית באגרות חוב קונצרניות חלף השקעה פאסיבית במדדי התל-בונד השונים".
מבט לעתיד
"אנו מעריכים כי הסיכון הכרוך בהשקעה באגרות החוב הממשלתיות עודנו גבוה, בפרט לנוכח ירידת התשואות שנרשמה באפיק לאחרונה. זאת בעיקר בשל הצפי לעלייה עתידית בריבית במשק והצפי להיקף גבוה של גיוסי האוצר בהמשך השנה. משקיעים אשר אינם מעוניינים להגדיל את חשיפתם לסיכון יאלצו כיום להסתפק בהשקעות קצרות טווח ברמת תשואות נמוכה ביותר", כך כותבים כלכלני בנק לאומי בתחזיות שהם מעניקים לעתיד הקרוב.
באשר לאפיק הצמוד - אומרים כלכלני הפועלים כי למשקיעים באפיק זה קיימת עדיפות להשקעה באיגרות חוב בעלות טווח בינוני - קצר בעלות מח"מ של 5-3 שנים.
האפיק השקלי - "להערכתנו, לנוכח האמור לעיל, רמת הסיכון בחלקו הארוך של העקום גבוהה ביחס לרמת התשואות הנוכחית. לפיכך יש לשמור על מח"מ קצר של עד 3 שנים. נציין כי קיימת כיום אטרקטיביות בהשקעה ב'ממשלתי משתנה 0817', אג"ח שקלי הנושא ריבית משתנה, בשל מרווח ה"בסיסית פלוס" הנאה העומד כיום על כ- 0.26%. בשאר איגרות החוב הממשלתיות בריבית משתנה נראה כי לא קיימת כדאיות להשקעה, נוכח מרווח "הבסיסית פלוס" האפסי".