לאחר 12 שנות דיונים ומחלוקות של הרגע האחרון: חוק בנק ישראל החדש אושר בממשלה

הפיקוח על שכר עובדי הבנק ישאר במשרד האוצר אולם לבנק תהיה היכולת לערער על החלטות שיתקבלו וראש הממשלה הוא האחרון שיפסוק בעניינים שבמחלוקת
קובי ישעיהו |

לאחר יותר מ-50 שנה וכ-12 שנים של דיונים, התקדמות ונסיגות, אישר היום (א') הממשלה את חוק בנק ישראל החדש. החוק מגיע לישורת הסופית לאחר שיושבו מחלוקות רבות בין בנק ישראל למשרד האוצר, ולאחר שראש הממשלה, בנימין נתניהו, הכריע במחלוקת בין הצדדים בסוגיית הפיקוח על שכר עובדי הבנק המרכזי.

שר האוצר, יובל שטייניץ, ונגיד בנק ישראל, הפרופ' סטנלי פישר, אמורים כעת לגבש את הכללים לעדכון שכרם של עובדי בנק ישראל. לאחר מכן תוגש טיוטת החוק המעודכנת לאישור ועדת השרים לענייני חקיקה, ולאחר מכן לוועדת הכספים ולמליאת הכנסת.

החוק אושר בממשלה ברוב גדול. השר לפיתוח אזורי סילבן שלום (ליכוד) היה השר היחיד שהצביע נגד החוק, בטענה כי אין זה הזמן המתאים להעניק לבנק ישראל כוח כה רב, ולהפוך את תפקידו של הבנק בתמיכה בצמיחה ובהגדלת התעסוקה, לעניינים משניים, אל מול תפקידו הראשי לדאוג ליציבות מחירים.

על פי החוק החדש, נגיד בנק ישראל ימשיך להיות הגורם המכריע בהחלטות הריבית של המדינה אולם קביעת מדיניות הריבית של בנק ישראל תעבור לידי ועדה מוניטרית, שתכלול נציגים מהציבור ונציגים מבנק ישראל. בניגוד למצב כיום, לועדה תהיה יכולת לפסוק והשפיע על גובה הריבית והיא לא תיקבע על ידי הנגיד לבדו.

כיום נמצאת קביעת שיעור הריבית החודשית בסמכות הנגיד בלבד, אף כי הוא חייב להתייעץ עם הנהלת בנק ישראל. החוק יחייב את הנגיד לכנס את הוועדה לפחות שמונה פעמים בשנה, ולישיבות מיוחדות לבקשת שני חברים לפחות.

נציין כי בשבוע שעבר אמר פישר, במסגרת כנס קיסריה, כי "המצב הנוכחי בישראל הוא שהאוצר מפקח על השכר בבנק ישראל וזה לא מצב בריא. אנחנו אוהבים שרי אוצר אבל הם לא אוהבים נגידים, מה לעשות. אנחנו לא מתנגדים לפיקוח חיצוני על השכר בבנק ישראל והצענו מנגנון פיקוח. הגענו לבסוף לפשרה שתהיה בתוך החוק. זה די הוגן לדעתי. אני מקווה שכולנו נוכל לחיות עם זה".

"אני מקווה שהחוק סוף סוף יסדיר את הנושא הזה לטווח הארוך ושנפסיק לריב על העניינים האלה כמעט מידי שבוע. החוק החדש יאפשר לנו לפעול לשמירה על יציבות המחירים וגם לתמוך בצמיחה ובתעסוקה. עשינו את זה בשנתיים האחרונות ונמשיך לעשות את זה בעתיד. הנושא הרביעי זה שמירה על יציבות המערכת הפיננסית והבנקאית והנושא החמישי בחוק זה המועצה המנהלית של הבנק".

קיימות הערכות בקרב כלכלנים בארץ כי העברת החוק תאפשר לפישר להענות בחיוב להצעה להאריך את הכהונה שלו כנגיד הבנק המרכזי בחמש שנים נוספות, ולכהן למשך קדנציה נוספת עד לשנת 2015.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה