אופטימיות זהירה בקהילת ההון סיכון: 53% מהמנהלים צופים שיפור במצב הכלכלי עד סוף השנה

כך עולה מסקר ה- VC Indicator הרבעוני שערכה פירמת ראיית החשבון והייעוץ Deloitte בריטמן אלמגור זהר. קרוב למחצית מהמנהלים סבורים ששוק ההנפקות בנאסד"ק ייפתח עוד השנה או לכל המאוחר בתחילת 2010
קובי ישעיהו |

סימנים ראשונים של אופטימיות בקהילת ההון סיכון. לאחר כשנה וחצי שבהן העריכו מרבית ממנהלי ההון סיכון כי המצב הכלכלי צפוי להחמיר, 53% מהם צופים כעת כי המצב הכלכלי ישתפר במחצית השנה הקרובה, ואיש מהם אינו צופה החמרה במצב הכלכלי. כך עולה מסקר ה- VC Indicator הרבעוני שערכה פירמת ראיית החשבון והייעוץ Deloitte בריטמן אלמגור זהר במהלך חודש יוני בקרב מנהלים ושותפים בקרנות ההון הסיכון.

זו הפעם ה-29 שהסקר נערך בישראל, כאשר 47% צופים שהמצב עתיד להישמר זהה בחצי שנה הקרובה ו-53% צופים שיפור. בחמשת הסקרים הרבעוניים הקודמים העריכו כ-70% ממנהלי ההון סיכון (בממוצע) כי המצב הכלכלי צפוי להחמיר.

עוד עולה מהסקר, כי מנהלי ההון סיכון אופטימיים יותר מבעבר בכל הנוגע להתאוששות שוק ההנפקות בנאסד"ק ושוק המיזוגים והרכישות. קרוב למחצית מהמנהלים (46%) סבורים ששוק ההנפקות בנאסד"ק ייפתח עוד השנה או לכל המאוחר בתחילת 2010, כ-47% נוספים שהשוק ייפתח בסוף 2010 ורק 7% סבורים שהשוק לא ייפתח לפני 2011. לשם השוואה, בסקר הקודם, שנערך במרץ, 71% מהמנהלים העריכו כי שוק ההנפקות ייפתח לכל המוקדם בסוף 2010 ורק 26% העריכו שייפתח בתחילת 2010.

20% ממנהלי ההון סיכון צופים כי שוק המיזוגים והרכישות יתאושש כבר ב- 2009, בהשוואה ל-22% בסקר הקודם. וכ-47% מעריכים כי שוק זה יתאושש בתחילת 2010. כלומר, כ-67% מעריכים שהשוק יתאושש עד תחילת 2010. רו"ח אשר מכלוביץ', שותף וראש מגזר ההיי-טק בפירמת ראיית החשבון והייעוץ Deloitte בריטמן אלמגור זהר, אמר כי "ההתייצבות היחסית בשוקי ההון בעת האחרונה משפיעה גם על הפעילות הריאלית ומביאה חברות בעולם לשקול ניצול של חלון ההזדמנויות למיזוגים ורכישות. שינוי המגמה מעודד חברות לשקול מחדש את המצב הקיים והאסטרטגיה, ויש לציין כי אנו חשים התעוררות ברמת העניין ובמספר העסקאות הנרקמות".

מהסקר עולה עוד, כי תמהיל ההשקעה של הקרנות חוזר להיות דומה לתקופה שלפני המשבר. לאחר שלושה רבעונים רצופים שבהם מרבית ההשקעות התמקדו בשלבים מאוחרים יחסית, 64% מהמנהלים טוענים כעת כי העסקאות הבאות שלהם יתמקדו בשלבי סיד ובסבבי השקעה ראשוניים. מהסקר עולה עוד, כי מרבית המנהלים (73%) לא שינו מהותית את אסטרטגיית ההשקעה בעקבות המשבר.

ממצא נוסף שמעיד על אופטימיות רבה יותר של תעשיית ההון סיכון נוגע האקזיטים. לאחר שלושה רבעונים שבהם צפה רוב גדול של המנהלים (80% בממוצע) ירידה בשוויים שלפיהם יבוצעו אקזיטים של חברות, כיום 53% צופים שימור של המצב הקיים בחצי השנה הקרובה, 37% צופים המשך ירידה בשוויים וכ-10% צופים עלייה בשוויים. תמונה דומה מצטיירת לגבי השווי שלפיו יבוצעו השקעות הון סיכון: בעוד שבשלושת הרבעונים האחרונים צפו 85% ממנהלי ההון סיכון כי תחול ירידה בשוויים, בסקר הנוכחי 54% בלבד צופים ירידה בשווי ההשקעות ו-43% צופים שימור של רמות ההשקעה הנוכחיות.

המנהלים גם התבקשו להביע את עמדתם באשר לטענות שנשמעו בתקופה האחרונה, לפיהן המודל העסקי של קרנות ההון סיכון בעולם אינו מספק את התוצאות המקוות. 21% מהמנהלים סבורים כי תעשיית ההון סיכון, כמו כל תעשייה אחרת, מורכבת משחקנים חזקים וחלשים, וכי כוחות השוק יעשו את שלהם בטווח הארוך.

21% נוספים טענו כי הקרנות הגדולות והמובילות ימשיכו לגייס ולהצליח, אך האחרות לא תשרודנה את המשבר. 17% מהמנהלים טוענים כי מוקדם לשפוט את יכולת החזר ההשקעה של קרנות ההון סיכון, לאור העובדה שהתמודדו עם שני משברים כלכליים יוצאי דופן בעשור האחרון, וכי המודל העסקי שלהן יוכל להיבחן רק בעוד מספר שנים. 10% צופים כי נוכח הביצועים של הקרנות נראה קונסולידציה של תעשיית ההון סיכון עם קרנות הפרייבט אקוויטי.

למעלה מ-30% הציעו הסבר אלטרנטיבי, כדוגמת רמת בשלות גבוהה יותר של תעשיית ההיי-טק, אשר משפיעה על יכולת ההחזר, ורמות הון סיכון גבוהות מדי ביחס למספר החברות האיכותיות.

לדברי רו"ח מכלוביץ', "תעשיית ההון סיכון נמצאת בתקופת מבחן לא קלה ועליה להוכיח את עצמה בתנאי שוק לא פשוטים. עם זאת, ברור כי הקרנות הגדולות תמשכנה למשוך משקיעים וחברות פורטפוליו אטרקטיביות אשר ישמרו את התעשייה".

המנהלים נשאלו גם באיזה אופן על הממשלה לתמוך בתעשיית ההיי-טק וההון סיכון. 53% סבורים כי יש לתמוך ביזמים באופן ישיר, 50% טוענים כי יש לפתח תמריצים מיסויים ו-47% מצביעים על בעיית הנגישות להון והאשראי הזמין לתפעול העסקים השוטפים כבעיה המרכזית שדורשת התערבות ממשלתית.

רו"ח מכלוביץ' טוען כי "אין ספק שתחושת האופטימיות וההתייצבות בשוק ההון אינה מספיקה. על מנת להבטיח את שימור היתרון התחרותי של ישראל כמובילה טכנולוגית, יש להשקיע משאבים ולפעול באופן אקטיבי לעידוד וצמיחה של קהילת ההון סיכון וחברות הטכנולוגיה".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה