המשבר הכלכלי העולמי מכה ביצואנים: זינוק חד בפיגור בתשלומים בחצי הראשון של השנה

על פי ניתוחי בססח, היקף החובות שבפיגור מהותי ליצואנים ישראלים עומד בסוף המחצית הראשונה של 2009 על כ-800 מיליון דולר, לעומת כ- 475 מיליון דולר בתקופה המקבילה אשתקד
קובי ישעיהו |

לא פשוט להיות יצואן היום. לאחר שבמחצית הראשונה של השנה חלה ירידה של כ- 35% בהיקף הייצוא הישראלי, מתברר כי גם אלו שכן הצליחו לייצא, לא בטוח שיקבלו את כספם. מניתוחי בססח, החברה הישראלית לביטוח אשראי, עולה כי במחצית הראשונה של השנה חל גידול חד של כ-70% בהיקף החובות בפיגור ליצואנים הישראלים, לעומת התקופה המקבילה אשתקד. בבססח אומרים כי למרות ההתאוששות שחלה בשווקי ההון בעולם, המשבר במגזר הריאלי בעיצומו ועדיין קשה לצפות מתי יסתיים.

על פי ניתוחי בססח, היקף החובות שבפיגור מהותי (מעל 30 יום) ליצואנים ישראלים עומד בסוף המחצית הראשונה של 2009 על כ-800 מיליון דולר, לעומת כ- 475 מיליון דולר בתקופה המקבילה אשתקד. בבססח אומרים כי מדובר בימי פיגור מעבר לתנאי האשראי המוסכמים בין היצואנים הישראלים לבין לקוחותיהם בחו"ל.

מבחינת מדינות, ההרעה הגדולה ביותר במוסר התשלומים ליצואנים הישראלים חלה ברוסיה (פי 5 מאשתקד). שיעורי גידול חריגים נמצאו גם ביצוא לספרד, תורכיה, איטליה ואנגליה.

ההרעה במוסר התשלומים ליצואנים הישראלים חלה כמעט בכול הענפים ובמיוחד בענפי הטקסטיל, הייטק, מזון ומשקאות והמתכת.

לדברי דוד מילגרום, מנכ"ל בססח, למרות השיפור שחל באחרונה בשוק ההון, המשבר הריאלי בעיצומו וסופו טרם נראה. לדברי מילגרום הזינוק החד בפיגור בתשלומים ליצואנים הישראלים מצד לקוחותיהם, מעיד על קשיי המימון של הלקוחות המעכבים, בין השאר, תשלומים ליצואנים הישראלים. קשיי המימון של הלקוחות בחו"ל מתבטאים גם בגידול של מעל 35% במספר פשיטות הרגל בעולם בהשוואה ל-2008, (שגם בה חל גידול משמעותי במספר פשיטות הרגל). מילגרום מעריך כי במחצית השנייה של 2009 אף צפויה החמרה נוספת במוסר התשלומים ליצואנים הישראלים, שכן ככל שחולף הזמן ללא שינוי מהותי בתחום הריאלי, כך גוברים קשיי המימון של החברות.

בססח, החברה הישראלית לביטוח אשראי, מבטחת אשראי ב-115 מדינות בהיקף של - 12 מיליארד דולר בשנה, בעסקאות סחר חוץ ובשוק המקומי. ביטוח האשראי מבטיח שהספק יקבל את כספו גם במידה שהלקוח אינו משלם כתוצאה מחדלות פירעון, קשיים כלכליים או אירוע פוליטי המונע תשלום. הבעלות על בססח נחלקת כיום שווה בשווה בין: הראל השקעות בביטוח ופיננסים, ביטוח חקלאי ויולר הרמס - מבטח האשראי הגדול בעולם.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה