חזקיהו בפורום קיסריה: "צריכים להתרגל לרמת תשואות יותר נמוכה במערכת הבנקאית"
כנס "פורום קיסריה" שנערך השנה באילת, נמשך היום זה היום השני. בכנס אמר הבוקר נגיד בנק ישראל לשעבר, הפרופ יעקב פרנקל, כי "פתרת את הבעיות של היום, ויצרת את הבעיות של מחר. ההון האנושי של הרגולטור חייב להיות מאוד מתוחכם ומשכיל. אני לא רואה את האפשרות שמישהו יבוא מהאוניברסיטה ויגיע לפיקוח. הוא צריך להכיר את השוק טוב מאוד, מבפנים".
"יש סכנה של אוברשוטינג בפיקוח. לא צריך להרוג את הכלים הפיננסים. צריך לחשוב על אנלוגיה למערכת התחבורה. אם בא מישהו שהמציא מכונית הרבה יותר מתוחכמת ומהירה לא צריך להעלות אותה לכביש ? אני חושב שצריך להתאים את התשתיות, החקיקה והאכיפה".
כעת מדבר המפקח על הבנקים בבנק ישראל, רוני חזקיהו. חזקיהו אמר, בין השאר, כי "המציאות של טרום המשבר העלתה את התשואות בבנקים לרמות מאוד מאוד גבוהות. מצד שני, מערכות הפיקוח בבנקים לא השתכללו במקביל והרגולציה לא התקדמה מספיק.
"הרגולציה תירצה את העניין בכך שהמערכת הבנקאית העבירה את הסיכונים במהירות הלאה אולם מה שקרה הוא שחטיבה אחרת של הבנק קנתה את אותם המכשירים ולכן הסיכון ששוגר החוצה חזר בחזרה. היה גם את "אפקט ההדבקה" וההשפעה של מערכת הבנקאית כשחקנית מרכזית בשוק הפכה אותה לפגיעה מאוד. כלומר, ההפסדים של בתי ההשקעות והעסקים השונים השליכו מהר מאוד על מערכת הבנקאות".
"המסר שאני רוצה לומר הוא שהשאיפה לתשואות גבוהות נעוצה גם בנושא תגמול ואין ספק שהתגמול הוא זרז ללקיחת סיכונים יותר גבוהים. בנושא הזה, אני רק רוצה לומר שאני בודאי לא בעד רגולציה עצמית. אנחנו צריכים לתת למערכת הבנקאית הנחיות ועקרונות והם צריכים לעשות את השאר בעצמם. אנחנו נבדוק את הדברים ברמת המיקרו".
לכן, אומר חזקיהו, "המסקנה שלי מהמשבר היא שאנחנו צריכים לחזור לשפיות, לשמרנות ולרמות תשואות יותר נמוכה במערכת. רמת תשואות של כ-20% היא לא נורמלית וכנראה לא ברת קיימא. וגם שיטות התגמול יתיישרו בהתאם".
עוד אמר המפקח על הבנקים כי "צריך לטפל בנושא הסיכונים גם מהצד של המשקיעים. צריך להתמקד במוצרים שהם פשוטים להבנה ומובנים לציבור הרחב. יש מקום למוצרים חדשניים אבל השאלה למי מציעים אותם. אלה מיועדים אך ורק לאוכלוסיה שמסוגלת להבין אותם ולנתח אותם. ראוי שהנושא הזה יוסדר ברגולציה".
"הרגולציה עצמה צריכה להיות דינמית, צריכה להתמודד עם השינויים בשווקים בעיקר דרך שיפור מערך ניהול הסיכונים. באזל 2 הוא מאוד רלוונטי עדיין, כמובן שהדגשים שלו שונים כעת. המשברים קרו ויקרו גם בהמשך".
אחרי חזקיהו דיבר ידין ענתבי, הממונה על שוק ההון והביטוח במשרד האוצר. ענתבי אמר, בין השאר, "השווקים בישראל עולים או יורדים בהתאם למה שקורה בעולם. היכולת של מדינה מערבית בעולם לעצור בעצמה משבר פיננסי שואפת לאפס. יש שונות עצומה בין הציפיה של הציבור ליכולת הממשית של הממשלה לעצור את המפולת".
"בגלל הפאניקה שנוצרת, ממשלה יכולה לעשות טעויות פטליות, ממש קריטיות, בנסיון לרצות את הציבור. בפאניקה שנוצרה ברבעון הרביעי של 2008 ציפו מהממשלה לקבל הרבה החלטות, ואם רק חלק קטן מההצעות שהועלו אז היה מתקבל, מצבנו היום היה הרבה הרבה פחות טוב".
עוד אמר ינתבי כי "יש המון מיתוסים עם הבדלים גדולים בינם לבין המציאות. התובנה העיקרית מהמשבר, לקראת המשבר הבא שכנראה יהיה מקומי ולא עולמי, היא לעשות תהליך שקול של קבלת החלטות. לקח פה 20 שנה לבנות שוק הון מקומי משוכלל וטוב, אפשר בקלות להרוס אותו מהר מאוד. אסור לקבל החלטות נמהרות בעיצומו של משבר, שיש להן השלכות לטווח ארוך".