שר האוצר בפורום קיסריה: "הדרך עוד ארוכה ליציאה מהמשבר"
שר האוצר מדבר כעת בפורום קיסריה, הנערך השנה באילת. שטייניץ אמר בפתיחת דבריו כי "העליה בשוק המניות לא מעידה על יציאה מהמשבר. אנחנו עדיין בעיצומו של המשבר ונדרשים כוחות רבים, נחישות וסבלנות לפני שנראה את קיצו. הדרך עוד ארוכה".
"בעולם כולו יש חרדה וחששות כבדים. המשבר הנוכחי, בניגוד למשברים קודמים, יצר חרדה של ממש לגורלה של הכלכלה ולמבנה שלה במשקים הגדולים בעולם, ואנחנו חשים את זה היטב גם כאן בישראל הקטנה.
עוד אמר שטייניץ, כי "הציבור מבין את עוצמת המשבר ואת היחוד שלו בהשוואה למשברים קודמים שחווינו בעבר. יחד עם זאת, דווקא בין שרי הממשלה וחברי הכנסת ישנה איזשהי שאננות, התעלמות ותחושה של ימים כתיקונם. אנחנו רואים בכנסת את אותם ויכוחים רגילים, את אותם הנסיונות להשיג הישגים לעיתים אישיים, לעיתים סקטוריאליים, כאילו אנחנו בזמנים רגילים".
"בעולם יש סדר עדיפיות ברור וחד משמעי, שבראשו שמירה על הכלכלה, על מקומות העבודה, על העסקים. דווקא בממשלה ובכנסת יש כאלה שסדר העדיפויות הזה כאילו לא נוגע אליהם. הכל חשוב, אבל בתקופה הזו סדר העדיפויות בעולם כולו וגם אצלנו חייב להיות קודם כל על המשק והכלכלה. יש כאן איום אמיתי ואם לא ניזהר זה עלול לקרות גם אצלנו".
ושטייניץ מוסיף כי "צריך להבין איך הגענו לכאן, היכן אנחנו נמצאים ולאן אנחנו הולכים. בישראל אפשר גם להסתכל על חצי הכוס המלאה. כאן לא ראינו את אותה תגובת שרשרת שהביאה למשל של לקריסות של בנקים וחברות ביטוח במשקים אחרים".
"גם לא ראינו תגובת שרשרת שהשפיעה על חברות תעשיה גדולות. גם בשוק הנדל"ן לא התגלתה כאן איזשהי בועה. דרך אגב, טוב עשתה הממשלה וטוב עשה קודמי בתפקיד, שר האוצר לשעבר רוני בר און, שלא נכנעו לחרדות ולפאניקה וזה הוכיח את עצמו. האמונה בחוסן של הכלכלה הישראלית והמערכת הפיננסית הוכיחה את עצמה".
"הכלכלה הישראלית, אם כן, שסובלת במשבר, מתגלה גם כיציבה וחזקה יחסית. אנחנו גם מקבלים לכך חיזוקים מהעולם. גם העולם מבחין בחוסן ובבריאות של הכלכלה שלנו. היחוד של התוכנית הכלכלית הישראלית לאישוש הכלכלה והעובדה שלא נאלצו לתמוך בבנקים או בחברות קורסות מאפשרים לנו להסתכל קדימה ולהתכונן להתאוששות הצפויה בתוך שנה-שנתיים".
בנוגע להפחתות המיסים המתוכננות אמר שטייניץ כי "למרות שהמתווה הוא מאוד מתון וימשך עד ל-2016, הרי שהוא יוצר ציפיות ומשפיע על מדיניות של חברות כבר היום. אינטל, למשל, ששוקלת להשקיע עוד הרבה מאוד כסף בישראל, יודעת שאנחנו נמשיך להפחית את מס החברות ולכן זה משפיע על השיקול שלה אם להשקיע בישראל או במקומות אחרים".
בסיום דבריו אמר שר האוצר כי "יש מקום לאופטימיות זהירה. יצאנו מהמשבר הקשה מאוד של 2001-2002 לצמיחה מחודשת וחזקה ואין לי ספק שאם נפעל נכון אנחנו נוכל להצעיד את ישראל תוך שנה-שנתיים לצמיחה מחודשת וליצור כאן כלכלה חזקה, בריאה ותחרותית יותר ביחס לעולם. זה תלוי בנו, באזרחי ישראל, זה אפשרי וייתכן וזה צריך להיות היעד המרכזי של מדינת ישראל".