זיו פניני מפזר כותרות: "ראינו כאן מפולת הפוכה, הכסף שיכנס פנימה לא יאפשר תיקונים למטה"
הבורסה המקומית מסכמת רבעון שני בין המוצלחים שידעה בשנים האחרונות עם תשואה פנומנאלית של כ-20% במדד המעו"ף ותשואה גבוהה יותר בקרב מדד השורה השנייה. זיו פניני מנהל חדר המסחר במגדל שוקי הון ואחד הסוחרים המקצועיים הוותיקים בשוק מאמין כי לשוק יש עוד מקום לעליות ומכנה בראיון ל-BizportalTV את הראלי האחרון כ"מפולת הפוכה".
"הנקודה של המכירות האגרסיביות שראינו בשנה שעברה עם ירידה מהותית בהחזקה אצל גופים גדולים, עם ביצוע שורטים אצל שחקנים שונים, קונצנזוס מוחלט אצל אסטרטגים וכלכלני המאקרו והמיקרו שהשוק הולך להיות גרוע יותר, זאת יחד עם נתוני מאקרו בארץ ובעולם שליליים מאוד הם אלו שעיבו את הריצה החזקה מעלה וכל שוק (אג"ח, מניות...) שסבל יותר חזר חזק יותר.
"החזרה הייתה מלווה במחזורים מאוד נמוכים וחוסר מוכרים יותר מאשר בעודף קונים, בהמשך אי-אמונה של שחקני קצרי הטווח, במהפך מלא של הנתונים, בהמשך התבצרות של גופים שלמים ב'ראלי של שוטים' ב'ראלי זמני' - כל אלה בצד אחד והריביות הנמוכות בצד השני, שלא נדבר על הריאליות שהינן שליליות, לאט לאט חלחלו לציבור והכניסו טיפין טיפין של לקוחות שאף פעם לא חיפשו סיכון והכניסו מעט מכסף שהיה מבוצר הרבה מאוד זמן בהר השקלים, פנימה אל נכסי הסיכון, טיפה אל המניות, טיפה אל האגרות חוב, כל אחד ניסה לקנות מעט.
"למעשה מה שראינו פה היא כמו מפולת אבל הפוכה. השווקים עולים מהר ויורדים לאט, שוק הנגזרים מראה פרמטר מאוד מאוד נכון ואמיתי למידת העצבנות בשווקים. הפרמיות, הסטייה, עולות בעליות ויורדות בירידות, השחקנים מקבלים עליות כהפתעה וירידות בהבנה, המחזורים עולים בעצבנות לקראת פקיעה בלי ספק נזילות כשהשוק עולה אך קולטים היצעים בצורה מאוד קלה. כל מה שקרה במפולת קורה בדיוק הפוך".
פניני מסביר בראיון את ההבדל בין שוק הנגזרים הרשום והמפוקח שאנו מכירים לבין הנסחר "מעבר לדלפק" (OTC) המכונה ע"י חלק מהמשקיעים המוערכים בעולם כ"נשק להשמדה המונית". "בנושא הנגזרים חשוב להבין בצורה ברורה ולחלק את התמונה לשניים. יש את שוק הנגזרים כגון ה-CDS-ים הנסחרים ב-OTC... מדובר בקופסה שחורה ענקית. מצד שני יש את שוק הנגזרים הרשום המפוקח ע"י הבורסה והרשות... השוק החשוב לנו".
"התפקיד של השוק המשני הוא להנזיל את השוק הראשוני. התפקיד העיקרי של שוק הנגזרים הוא היכולת לכמת, לגדר ולסחור בסיכונים, להנזיל את השוק המשני, לאפשר למנהל ההשקעות להקטין את התנודתיות בתיק, לגדר מטבע או שוק מניות ואף לקבע שער של אי-וודאות. השווקים הללו רק תורמים לנזילות והקטנת התנודתיות בשווקים המשניים".
האם יש עוד מקום לעליות? "הבעיה היא שלאורך כל הראלי הזה אנחנו קופצים ממצב של שווקים במשבר נזילות לשווקים של עודף בנזילות. יש צד אחד של פירמות שמגלגלות חובות אך יש גם את הצד השני של המפקידים שלא ראו בורסה ולא ראו אגרות חוב קונצרניות עם תנודתיות גבוהה ולא ראו מניות לאורך שנים רבות - חייב להיכנס פנימה והוא מתחיל להיכנס פנימה. בייחוד במקומות בהם לא רגילים לרמות ריביות נמוכות כפי שקורה בארץ השווקים עולים יותר ולכן אני מעריך כי הכסף שיכנס פנימה לא יאפשר תיקונים קטנים ולכן נמשיך לראות בטווח הקרוב את המגמה החיובית.
"בטווח היותר רחוק", אומר פניני, "אם הריביות לא יתחילו לעלות ולתת אפשרויות אחרות לאלה שרוצים להפחית סיכון אז אנחנו נזרע מצב בו בעתיד היותר רחוק יגיעו נפילות אכזריות".
האם הגופים הגדולים פספסו את העליות החדות בשוק ההון? "זה נכון - אפשר להגיד שהם 'פספסו'. אבל צריך להבין שאם לא הממוצע או הרוב הזה לא היה 'מפספס' לא היינו רואים פה את העליות האלה. אם גוף מאוד גדול היה מחליט שכאשר מדד 800 נשבר למטה הוא מגדיל כמה אחוזים מהמניות הגדולות השוק לא היה יורד ל-600, ואחר כך שהוא היה ממש את זה בחזרה ב-850-870 השוק לא היה עולה ל-900.
"אם באמת גוף גדול היה רוצה לקחת את המשבר הזה וליהנות מהתיקון הזה, השוק לא היה יורד לאן שירד ולא היה עולה לאן שעלה. בגלל הקונצנזוס שהזכרנו בהתחלה, נוצר הוואקום הגדול שהביא לזינוקים", אומר פניני.