בהלמן-אלדובי מזהירים: משבר האשראי בארה"ב מסרב להתפוגג וממשיך להתרחב, בעיקר לסקטור הפרטי
שבוע המסחר בתל-אביב נפתח בעליות על רקע פער החיובי במרבית המניות הדואליות. בסיכומו של שבוע המסחר התנודתי, עלה המעוף ב-0.5%, מדד ת"א 75 עלה בכ-4.6%, מדד ת"א נדל"ן 15 עלה בכ-5.6% ומדד היתר 50 עלה בסיכום שבועי כ-5.9%. יחד עם זאת, מדד הבנקים בתל-אביב ירד ב-0.8%.
בתחזית השבועית של קבוצת הלמן-אלדובי מעריכים היום כלכלני הקבוצה כי בחזית אגרות החוב, צפוי שבוע מסחר חיובי בעיקר בשקליות על רקע הירידה בתשואות בארה"ב. בסוף שבוע שעבר, גייסה ממשלת ארה"ב בהצלחה 27 מיליארד דולר בשוק באג"ח ל- 7 שנים.
כתוצאה מכך בימים חמישי ושישי האחרונים, ירדה התשואה לפדיון על אג"ח ממשלת ארה"ב לטווח הארוך. לדברי דן הלמן, מנכ"ל הלמן-אלדובי קרנות נאמנות, חשוב לזכור, כי למרות ש-27 מיליארד דולר הינו סכום מכובד מדובר למעשה בהנפקה קטנה במונחים אמריקאיים. "זאת ועוד" אומר הלמן, "ממשלת ארה"ב מתוכננת להמשיך ולהנפיק אגרות חוב לאורך כל העקום כמעט בכל שבוע על מנת לממן את הגירעונות העצומים שנותרו כתוצאה מהמשבר".
בהלמן-אלדובי מעריכים כי הצפת שוק אגרות החוב בסחורה ביחד עם עליית הסיכון לאינפלציה בארה"ב תחזיר את התשואה לפדיון על אג"ח ממשלת ארה"ב לטווח ארוך למסלול של עלייה. "וורן באפט התבטא בשבוע שעבר כי להערכתו שוק המניות כיום אטרקטיבי באופן יחסי לאלטרנטיבות שכן רמת הריבית כיום בשווקי האג"ח לא נותנת פיצוי הולם אל מול החשש להתפרצות אינפלציונית" אומר הלמן.
"בחצי השנה האחרונה זינקה התשואה לפדיון על אג"ח ממשלת ארה"ב מרמה של 2.1% לרמה של 4%, וייתכן כי מגמת הירידה בתשואות בשבועות האחרונים הינה רק בגדר תיקון. במרץ האחרון הכריז הבנק הפדרלי על תוכנית לרכישת אג"ח ממשלת ארה"ב ארוך טווח בהיקף של 300 מיליארד דולר. נכון לסוף השבוע החולף, רכש הפד אג"ח ארוך טווח בסכום של כ- 177.5 מיליארד דולר".
"בנוסף" אומר הלמן, "משבר האשראי בארה"ב ממשיך להתרחב בעיקר לסקטור הפרטי. הפסדי שיא של כרטיסי האשראי בארה"ב מחייבים את הבנקים המנפיקים אותם לגבות הפסדים אלו ולממנם באמצעות אג"ח. הבנקים בארה"ב זקוקים לאיגוח חוב זה בכדי לממן את רמת המינוף הגבוהה של משקי הבית האמריקאיים.
"תסריט האימים הנושב במסדרונות וול-סטריט מדבר על כך שהפסדי כרטיסי האשראי (כתוצאה מאי גביה) יעלו לרמות אשר יחייבו את נאמני אג"ח בפדיון מוקדם ללא אפשרות לגלגל את החוב באמצעות הנפקת אג"ח חדש". להערכת הלמן, אם יתרחש תרחיש האימים הנ"ל, הבנקים בארה"ב ייכנסו בשנית לסחרחורת אשר תגרור אחריה את שאר השוק ואולי אף את שאר שוקי ההון בעולם.
"בל נשכח" אומר הלמן" שמחוץ לאור הזרקורים ממשיכים בנקים מסחריים בארה"ב בפשיטות רגל בקצב מסחרר כאשר בשבוע החולף סגרו את דלתותיהם עוד 5 בנקים ובכך מגיע מניינם של הבנקים שנסגרו מתחילת השנה ל- 45".