הטלטלה בשווקים: "התגובה לתחזית הבנק העולמי הייתה חסרת מידתיות"

רונן מנחם, מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה במזרחי טפחות מתייחס לעדכון הבנק העולמי ולתגובת השווקים. "קריאה נכונה וסבלנית יותר מעלה נקודות חיוביות, בהתבוננות קדימה"
אריאל אטיאס |

הבורסות בניו יורק הגיבו אמש בירידות שערים חדות להפחתת תחזית הצמיחה של הבנק העולמי והדגישו את סף הרגישות הנמוך של המשקיעים אחרי תקופה לא קצרה של עליות.

הבנק העולמי פרסם אתמול עדכון עגמומי בו הוא צופה כי הכלכלה העולמית תרשום צמיחה שלילית של 2.9% השנה, לעומת תחזית קודמת לצמיחה שלילית של 1.7%. בתגובה לכך המשיכו המדדים המובילים בוול סטריט את הירידות שרשמו בשבוע שעבר וסגרו כמעט בנמוך היומי: מדד הנאסד"ק איבד 3.35%, והדאו ג'ונס נפל 2.37%. הירידות נמשכות הבוקר (ג') באסיה שם נופל האנג סנג ב-3.2% והניקיי 225 ב2.8%.

רונן מנחם, מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה במזרחי טפחות, אומר בתגובה למתרחש בשווקים, כי "התגובה מלמדת, על סף הרגישות הנמוך של השוק, ובה בעת על חוסר מידתיות בהתנהגותו".

מנחם מדגיש כי בחינה מדוקדקת של הנתונים תצביע על תחזית חיובית בהשוואה לכאלה שכבר פורסמו. כך למשל, על כך שהתוצר של ארה"ב יאבד, השנה, 3% - נתון המיישר קו עם תחזיות שכבר פורסמו, כגון התחזית של OECD, שנמסרה כבר ב-31 במארס, לפיה התוצר האמריקני יתכווץ ב-4% השנה, או תחזית קרן המטבע הבינ"ל מה-22 באפריל, שלפיה תירשם בו ירידה בת 2.8%.

גם במקרה של גוש האירו ויפן, לדוגמא, התחזית של הבנק העולמי לא מבשרת על הרעה נוספת מעבר למה שכבר נצפה ע"י גופים אחרים. מדובר, כאמור, ביישור קו של הבנק העולמי, לאחר שהתחזית הקודמת שלו ניתנה לפני מספר חודשים, כשעוד לא היו ידועים נתוני הרביע הראשון בעולם, שהיו גרועים.

"אם כבר, אפשר למצוא נקודות אור בתחזית הבנק העולמי", אומר מנחם ומצביע על התחזית לארה"ב המדברת על עלייה של 1.8% בתוצר ב-2010 ועל עלייה בת 2.5% ב-2011. מדובר בתחזית משופרת יותר מהתחזיות של ה-OECD, קרן המטבע הבינלאומית ו'אקונומיסט' שהסתפקו בתחזית לחוסר שינוי לבין 1% צמיחה בתוצר האמריקני ב-2010.

מה בנוגע לאינפלציה? הבנק העולמי צופה, בנוסף, שהאינפלציה בארה"ב תהייה 1.2% ב-2010, גבוה משאר החזאים. "גם זו נקודה חיובית, שכן מחד היא מרחיקה את החשש מדפלציה ומאידך אומרת שלא תהייה התפרצות אינפלציונית, שתחייב העלאת ריבית מהירה", מסביר מנחם.

בהשוואה לתחזיות של גופים אחרים גם ההסתכלות על הנפט היא חיובית. הבנק העולמי צופה שמחיר הנפט יעלה לכל היותר ב-13% ומחיר הסחורות האחרות אף ירד ב-2% ב-2010 - כך שלא מסתמן לחץ עלויות שיפריע להתאוששות הכלכלית. גם כאן התחזית אופטימית יותר מזו של קרן המטבע, לדוגמא, שחוששת מעלייה בת 20% במחיר הנפט ו-4.5% בשאר הסחורות.

"לכן, לדעתנו, קריאה נכונה וסבלנית יותר של דוח הבנק העולמי, שכאמור עודכן לאחר תקופה ארוכה יחסית, צריכה למצוא בו נקודות חיוביות, בהתבוננות קדימה", אומר מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה במזרחי טפחות, "זאת במיוחד אם נוסיף לה את האינדיקאטורים המובילים האחרונים שהתפרסמו ברחבי העולם, ושרטטו תמונה אופטימית למדי. אמנם חשוב להיות זהירים, ותרחיש של התכווצות חוזרת לא נפסל על הסף, אך בשל הרגישות הגבוהה בשווקים, חייבים לשמור על מידתיות בתגובות ולקרוא היטב את התחזיות והמספרים".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה