מדוע אני סבור שהמשבר עדיין לא תם
בעת האחרונה אני נשאל יותר ויותר מדוע אני עדיין אוחז בדעה ולפיה המגמה ארוכת הטווח בשווקים עודנה מגמת ירידה. ומה הסימנים ולפיהם יצאנו מן המשבר ופנינו מעלה. אכן סוגיה שאינה פשוטה כלל ועיקר. לאור שאלות לגיטימיות אלו ולאור התעקשותי להמשיך ולאחוז בדעה זו, החלטתי לפרוס את הסיבות לכך. כמדד מייצג בחרתי את הדאו. הניתוח שאערוך והמסקנות אליהן אגיע, זהות ונכונות למרבית השווקים המובילים בעולם.
להן הסיבות :
1. מגמת ירידה נבחנת, בראש ובראשונה לפי מבנה המחירים. כלומר, כיוונן של נקודות השיא והשפל המייצגות את יחסי הכוחות בין הקונים למוכרים. הנחת העבודה הבסיסית גורסת שכל עוד אין שינוי ברור בכיוונן של נקודות השיא והשפל הרי שהמגמה המקורית נשמרת. וכפי שאפשר לראות על גרף הנרות החודשי בדאו, המגמה הראשית עודנה מגמת ירידה.
2. ממוצעים נעים ? כלי עזר שמטרתם לסייע בהבנת המגמה ואיכותה. אפשר לראות על הגרף המצורף שהממוצעים הנעים מסודרים עדיין בסדר יורד. כלומר, הקצר מתחת לארוך. ולא רק זאת אלא שהממוצע הארוך משופע חדות כלפי מטה. הדאו מצוי בין שני הממוצעים כפי שעשה בעבר בכל תיקון.
3. תיקונים טכניים ? אחד מהפרמטרים להבנת כיוון השוק. ההיסטוריה לימדה אותנו שתיקונים טכניים המסתיימים בין 33% - 66% מהמהלך הקודם, מעידים לא רק על המשכיות המגמה אלא מעלים את הסבירות לכריית שפלים חדשים. כפי שאפשר לראות על הגרף, מהלך העליות של הדאו, כמו של מרבית השווקים המובילים, מצוי בינתיים בטווח התיקון המקובל.
4. מחזורי מסחר ? פרמטר שמטרתו לאשר או לסתור את כיוון השווקים. מבט על גרף הנרות החודשי של הדאו יגלה שלמרות העליות, מחזורי המסחר בחודשים האחרונים הלכו וירדו ולא רק זאת אלא שהיו נמוכים משמעותית ממחזורי המסחר שנרשמו במהלך מגמת הירידה.
5. תעלת מחירים ? כפי שאפשר לראות על הגרף המצורף, מצוי הדאו בתעלת מחירים יורדת המגדירה את רצועת הניוד שלו. לפחות לפי שעה, הרצועה לא נפגמה למרות מהלך העליות האחרון.
6. מדדים טכניים ? אחת ממטרות הכלים טכניים היא לסייע באבחנה בין תיקון לבין שינוי מגמה. במפולת 2000 למשל, היו לא מעט תיקונים טכניים, ניסיונות עלייה שהטעו לא מעט משקיעים ובסופו של דבר לא הבשילו לכדי מגמת עליה ממשית. כלים רבים יכולים לבצע עבודה זהה ואני בחרתי במדד העוצמה היחסית בברירת מחדל של 13 יחידות זמן. בעתות של תיקונים טכניים נוטה מדד העוצמה היחסית להישאר מתחת לרמת 50%. בעשותו כן הוא מאפשר, יחד עם כלים אחרים, להבחין בין תיקון טכני לשינוי מגמה. כל התיקונים הטכניים במהלך מפולת 2000 הסתיימו בלא כלום והתאפיינו בהישארותו של המדד מתחת לרמת 50%. כרגע, הן בדאו והן במדדים אחרים, למרות העליות, מצוי מדד העוצמה היחסית מתחת לרמת 50%. המשמעות היא שגל העליות האחרון אינו אלא תיקון טכני.
סיכום
מרבית הפרמטרים הטכניים מעידים שמגמת הירידה ארוכת הטווח עדיין כאן. לפחות כך מלמדים הסיכויים. עם זאת עולה השאלה מה אמור להתרחש כדי שדעתי תשתנה. בפרויקט שווקים שהעליתי לפני שבועות מספר כתבתי אודות הדאו, והדבר נכון עקרונית לכל מדד שהוא, שהיפוך אמיתי יגיע רק בתנאי שנראה עוד מהלך ירידות משמעותי שיכשל בשבירה מטה של רמת 6,469 הנקודות. אז, נוכל לבדוק ולבחון שנית. כרגע, זה עדיין לא זה וכל פעילות של קנייה ברמות הנוכחיות מייצגת סיכון גבוה משמעותית מזה שיש לקחת.