מדד העוצמה היחסית RSI - כיצד לפרש אותו (חלק ב')
מדד העוצמה היחסית נבנה לפני שנים מספר על ידי וולס ווילדר כמדד לבדיקת מידת עוצמתו של שוק או מניה מסוימת או למעשה של כל שוק פיננסי אחר בין אם מטבעות או סחורות. פשטות הנוסחה הפכה את מדד העוצמה היחסית לאחד ממדדי התאוצה הפופולאריים ביותר כאשר למידה רבה זו של פופולאריות תרמה גם העובדה שהוא ניתן כחלק מחבילות תוכנה על ידי ספקי השירות המקומיים. אפשר למצוא אותו בכל מקום כמעט והוא מהווה חלק מרכזי ובולט במערך הטכני של מנתחים רבים. עם זאת יש להביט עליו בעין עקומה ובחשדנות. פשטות קריאתו וקלות בנייתה של הנוסחה ותחזוקתה, מביאות לא פעם למספר טעויות בפירוש המדד. הכתבות הקרובות יוקדשו להבהרת הנושא.
אופן התצוגה
מדד העוצמה היחסית משלב מספר מאפיינים :
1. הוא נע על סקאלה סגורה בין 0 לבין 100. כלומר לא יכול לעלות גבוה מ-100 ואינו יכול לסגת נמוך מ-0.
2. מתאפיין בשתי רמות קריטיות : 70 למעלה ו-30 למטה. המסרים שהוא שולח סביב רמות אלו הם המשמעותיים והאינדוקטיביים ביותר.
3. מדד העוצמה היחסית בנוי מעקומה בודדת.
4. רמת 50% מפרידה בין טריטוריית מומנטום חיובית לטריטוריית מומנטום שלילית.
טעויות נפוצות
בכתבה הקודמת הצגתי את הנוסחה לחישובו של מדד היחסית : RSI = 100 - [100/1+RS] ואת תהליך בנייתו המחייב, באם נעשה שימוש בגיליון אלקטרוני ולא בחבילת תוכנה, במספר טורי חישוב. תהליך הבנייה הוצג בכתבה הראשונה בסדרה אודות המדד.
כפי שאפשר לראות מן הנוסחה, מדד העוצמה היחסית נע על סקאלה שבין 0 ל-100. חליפות הוא נושק לגבול התחתון וחליפות לעליון. העובדה שבשל הנוסחה המתמטית המגדירה אותו הוא תחום בין שני גבולות אלה, הופכת אותו נוח לקריאה. מרבית המשתמשים במדד נוטים לחשוב שכאשר מעפיל מדד העוצמה מעל לרמה של 70, נוטה השוק לבשר על היותו מצוי במצב של "קניות יתר", כלומר, רווי קניות. לפי הגדרה זו נטו עליות המחירים להיות חדות ומהירות מדי ולכן גדלים הסיכויים להיפוך מגמה. מנגד, ירידה מתחת לרמה של 30, מבשרת על היותו של השוק שרוי במצב של "מכירות יתר", כלומר, מצב בו השוק רווי במכירות ומכן שגדולים הסיכויים לשינוי מגמה והפעם בגיוון מעלה. אין טעות גדולה מזו ואפריך אותה בכתבות הבאות מכמה סיבות מרכזית :
1.מדד העוצמה היחסית הוא מדד עוצמה - כלומר, הוא מודד את מידת התאוצה בשוק. לכן, ככל שהוא גבוה יותר, פירוש הדבר שהשוק מאיץ ומגלה עוצמה גדולה יותר. מכאן שגדולים הסיכויים להמשך המגמה ולא להיפוכה. לכן, כאשר מדד העוצמה היחסית מעפיל מעל לרמה של 70, גדלים הסיכויים שכל תיקון טכני יהיה זמני וכיוונו של השוק ימשיך להיות מעלה.
מנגד, כאשר מדד העוצמה היחסית נלחץ מתחת לרמה של 30, גדלים הסיכויים שכל תיקון טכני בכיוון מעלה יהיה זמני וכיוונו של השוק ימשיך להיות מטה.
אפשר לראות את גרף הנרות השבוע של מדד המעו"ף בשנות המפולת. במרבית המקרים, כל חצייה של רמת 70% כלפי מעלה, הובילה להמשך מגמת העלייה. ומנגד, גם אם התרחש תיקון הרי שהוא היה זמני בלבד. מכאן, שכאשר מדד העוצמה היחסית, במסגרת מגמת עלייה קיימת, מעפיל מעל לרמה של 70%, עולה הסבירות שכל נסיגה לא תהיה אלא תיקון טכני בלבד.