העודף בחשבון השוטף זינק ברבעון הראשון: צניחת הסחר העולמי פגעה ביבוא וביצוא

בסוף מרץ 2009, מאזן הנכסים וההתחייבויות של המשק כלפי לחו"ל הסתכם בעודף של נכסים על התחייבויות בהיקף של כ-4 מיליארד דולר
קובי ישעיהו |

החשבון השוטף של מאזן התשלומים בינואר-מרס 2009 הסתכם בעודף של 2.7 מיליארד דולר, בניכוי השפעות עונתיות, לאחר עודף של 0.8 מיליארד דולר ברבע האחרון של 2008.

העודף בחשבון השוטף מתקבל מנתוני מאזן התשלומים שסוכמו בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לרבע הראשון של שנת 2009 וכולל את עסקאות תושבי ישראל עם חו"ל בחשבון הסחורות, השירותים, ההכנסות וההעברות השוטפות, בדולרים שוטפים.

העודף בחשבון השוטף ברבעון הראשון של השנה משקף את ההתפתחות בחשבון הסחורות, שהתאפיינה בירידות ניכרות ביבוא וביצוא, על רקע המשבר הכלכלי העולמי. הירידה הבולטת ביבוא הייתה חדה מהירידה ביצוא כך שנותר עודף בחשבון הסחורות, שהשתקף בחשבון השוטף.

רכיבים אחרים של החשבון השוטף לא השפיעו באופן משמעותי על התוצאות של הרבעון הראשון: חשבון השירותים וחשבון ההכנסות הסתכמו בסכומים דומים לרבעון הקודם, בעוד העודף בחשבון ההעברות שוטפות ירד במעט לעומת הרבעון הקודם.

סך כל הגידול בעודף של החשבון השוטף ברבעון הראשון, לעומת הרבעון האחרון של 2008 - הסתכם ב- 1.9 מיליארד דולר. גידול זה מוסבר על ידי גידול של 2.1 מיליארד דולר בחשבון הסחורות שעבר, כאמור, מגירעון לעודף, ועל ידי ירידה של 200 מיליון דולר בחשבון ההכנסות.

חשבון הסחורות והשירותים, לאחר ניכוי עונתיות, הסתכם בעודף של 1.5 מיליארד דולר בינואר-מרץ 2009, לאחר גירעון של 600 מיליון דולר ברבעון הקודם. יצוא הסחורות והשירותים, בדולרים שוטפים ובניכוי גורמים עונתיים, הסתכם ב- 16.1 מיליארד דולר בינואר-מרץ 2009 וירד ב- 10.3% לעומת הרבעון הקודם ואילו יבוא הסחורות והשירותים הסתכם ב- 14.6 מיליארד דולר ברבעון הראשון וירד ב- 21.2% לעומת הרבעון האחרון של 2008.

חשבון ההכנסות נטו בגין השקעות ושכר עבודה הסתכם, בניכוי השפעות עונתיות, הסתכם בגירעון של 0.8 מיליארד דולר ברבעון הראשון של 2009 , בדומה לגירעון ברבעון הקודם. חשבון זה מורכב מהכנסות בגין השקעות ועבודה שכירה של תושבי ישראל בחו"ל בניכוי הכנסות של תושבי חו"ל בישראל מהשקעות ועבודה שכירה.

חשבון ההכנסות בגין השקעות התאפיין בירידות בכל הסעיפים ובשני הכיוונים (השקעות חו"ל בישראל והשקעות ישראלים בחו"ל), על רקע ירידות ברווחים ובריביות על השקעות פיננסיות. הכנסות תושבי ישראל מהשקעות בחו"ל, הכוללות תקבולי ריבית, דיבידנדים ורווחים שלא חולקו, הסתכמו, בניכוי השפעות עונתיות, ב- 1.1 מיליארד דולר ברבעון הראשון של 2009, לעומת הכנסות של 1.5 מיליארד דולר ברבעון הקודם.

הכנסות תושבי חו"ל מהשקעותיהם בישראל הסתכמו ב- 1.2 מיליארד דולר בינואר-מרס 2009, לאחר הכנסות של 1.6 מיליארד ברבע האחרון של 2008.

חשבון ההכנסות בגין תשלומים לעובדים שכירים ? הכנסות מעבודה של ישראלים בחו"ל בניכוי הוצאות על עבודה של זרים בישראל ? הסתכם בגירעון של 0.7 מיליארד דולר ברבע הראשון של השנה, לאחר גירעון דומה ברבע הקודם.

ההעברות השוטפות נטו לישראל ברבעון הראשון של שנת 2009, לאחר ניכוי עונתיות, הסתכמו ב- 1.9 מיליארד דולר, בהמשך להעברות נטו של 2.1 מיליארד דולר ברבעון האחרון של 2008. העברות הון נטו לישראל בינואר- מרס 2009 הסתכמו ב- 0.2 מיליארד דולר, בדומה להעברות ברבע הקודם.

ההשקעות הישירות של תושבי ישראל בחו"ל ברבעון הראשון של 2009, ירדו באופן ניכר לעומת הרבעון המקביל אשתקד ולעומת הממוצעים הרבעוניים הגבוהים, שנרשמו בשלוש השנים האחרונות. השקעות אלה ברבעון האחרון של 2008 הסתכמו בסכום גבוה במיוחד של 4.1 מיליארד דולר, עקב עסקה חריגה של רכישת חברה זרה ע"י חברה ישראלית.

בסוף מרץ 2009, מאזן הנכסים וההתחייבויות של המשק כלפי לחו"ל (International Investment Position ) הסתכם בעודף של נכסים על התחייבויות בסך 4.0 מיליארד דולר. סכום זה מתקבל מנכסי חו"ל בסך 191.5 מיליארד דולר, בקיזוז התחייבויות המשק לחו"ל בסך 187.5 מיליארד דולר.

בסוף מרץ 2008, נרשמו עדיין התחייבויות נטו לחו"ל בסכום של 7.0 מיליארד דולר. החוב החיצוני נטו של המשק בסוף הרבעון הראשון של 2009 ? הכולל את הנכסים וההתחייבויות של המשק כלפי חו"ל במכשירי חוב בלבד ? הסתכם בעודף של נכסים על התחייבויות של 48.9 מיליארד דולר, בהמשך לעודף של 48.2 מיליארד דולר בסוף מרץ 2008.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה