מידרוג על מהפכת המיסוי הירוק: ייתכן כי העלייה בשווי השימוש תוביל להורדת מחירים
חברת דירוגי האשראי מידרוג מעריכה כי לרפורמת המיסוי הירוק תהיה השפעה מהותית על ענף הליסינג וענף ייבוא הרכב. מידרוג, המדרגת את חברות הליסינג שלמה רכב (ניו קופל), אלבר ודן רכב מציינת כי ענף צי רכב המאופיין בתמהיל דגמים אשר נמצא בממוצע בדרגות הגבוהות של "המדד הירוק". כך לדוגמה, מאזדה 3, אשר מהווה את רוב הצי, צפויה לעלות משיער המיסוי הנוכחי של כ-75% לשיעור מיסוי אפקטיבי של כ-80% - נכון להיום עלייה של כ-3,000 שקלים. כתוצאה מכך, הכניסה לתוקף של הרפורמה תעלה את מחיר הדגמים המבוקשים ע"י ציי הליסינג.
אנליסט מידרוג, זיו פרנקל מציין כי במקביל, הצבת שווי השימוש על 2.75% הפתיעה את השוק שציפה לשווי שימוש של בין 2%-2.25%. יש לציין שבשיעור חודשי של 2.75%, נהג המחזיק ברכב ליסינג לתקופה של 36 חודשים משלם מס על 99% ממחיר המחירון של הרכב, זאת למרות שעם תום התקופה הוא מוסר את הרכב בחזרה לחברת הליסינג אשר מממשת אותו.
עוד מציינים במידרוג, כי השינוי של שיטת שווי השימוש יוביל לשתי תוצאות - ייקור משמעותי בשווי השימוש של רכבי ליסינג (לדוגמה, במקרה של רכבים שנמצאים כיום בקבוצה 2, יעלה שווי השימוש החודשי מכ-1,500 שקל היום למעל 3,000 שקל - זאת עוד לפני העלאת המס) וכן גמישות ביכולת התמחור של הרכבים ע"י היבואנים.
להערכת חברת הדירוג ניתן להבחין במספר השפעות של הרפורמה על שוק הרכב: בטווח המיידי - התוכנית צפויה להיכנס ליישום עוד פחות מחודשיים. להערכת מידרוג צפוי זינוק בביקוש לרכבים בחודשיים הקרובים לפני העלאת המחירים, זינוק שהולם את צרכיהם של יבואני הרכבים וחברות הליסינג אשר צריכות בימים אלו להיפטר מעודפי המלאי שצברו בסוף שנת 2008.
בטווח הקרוב - כניסת הרפורמה ליישום תוביל לעלייה של מחירי הגרט של כלי הרכב אשר נמכרים ע"י חברות הליסינג. עלייה זו תוביל פעם נוספת לרווחי הון ממכירת הרכבים, זאת לאחר שבמהלך שנת 2008 ירד בהדרגה שיעור הרווח ממימוש כלי רכב כך שברבעון האחרון של 2008 ובראשון של 2009, חלק מהחברות החלו להציג הפסדים בתחום זה.
בטווח הארוך - צפויה השפעה על תמהיל הביקוש לרכבים בישראל כאשר הביקוש לרכבים שנמצאים בדרגות גבוהות יחסית של "המדד הירוק" ירד, והביקוש לרכבים נקיים יותר יעלה. השפעה זאת, בתוספת העלייה החדה בשווי השימוש, תחזק ותאיץ את מגמת ההצטמצמות הנוכחית של תחום הליסינג בתמהיל מסירת הרכבים בארץ. יש לציין שמגמה זו תופסת את חברות הליסינג כל אחת בעמדה שונה כאשר חלק מהחברות בחרו לצמצם במודע את צי הליסינג שלהן במהלך השנה וחברות בחרו להשאיר את צי הרכבים שלהן יציב או אף להרחיב אותו.
להערכת מידרוג קיימת סבירות כי העלייה החדה בשווי השימוש תוביל להורדת מחירים ע"י היבואנים, זאת בניגוד לכוונה המוקדמת של חלק מהם להעלות מחירים עם כניסת הרפורמה בשווי השימוש. כך לדוגמה, בשווי השימוש החדש, תמחור של 2,500 שקל לחודש עבור רכב מקבוצה 2, יצריך מחיר מחירון של 90,910 שקלים לאותו הרכב, זאת לעומת מחיר מחירון נוכחי של רוב רכבי הליסינג מקבוצה 2 של 114,000 שקלים - וזאת עוד לפני העלייה במחיר כתוצאה מהמס.
באותו הקשר, יש לציין שמכיוון והרפורמה כוללת הנחה הנקובה בשקלים ולא באחוזים, הורדת מחירים תקטין אף את שיעור המס האפקטיבי על כל רכב (במקרה של קבוצה 2, בכ-0.5% לכל 5,000 שקל) והעלאת מחירים תגדיל אותו.