המשבר בהיי-טק: רק 19% מקרנות ההון סיכון יגדילו את היקף ההשקעה בארץ בשנים הקרובות
המשבר הכלכלי העולמי מכה בהשקעות ההון סיכון בעולם. 51% מקרנות ההון סיכון ברחבי העולם מתכוונות לצמצם את היקף ההשקעות שלהן בטווח הנראה לעין, בעקבות המשבר הכלכלי הגלובלי. רק 13% מהקרנות מתכוונות להגדיל את היקף ההשקעות שלהן. כך עולה מסקר קרנות ההון סיכון לשנת 2009 שערכה פירמת ראיית החשבון והייעוץ Deloitte בשיתוף איגודי קרנות ההון סיכון מכל העולם, ובכללם האיגוד האמריקאי והאיגוד הישראלי.
הסקר נערך במהלך חודש מאי 2009 והשתתפו בו למעלה מ- 700 שותפים ומנהלים בקרנות הון ברחבי העולם, לרבות ישראל. בקרב הקרנות בישראל מסתמנת מגמה דומה של צמצום היקף ההשקעות: 50% מנציגי הקרנות הישראליות שהשתתפו בסקר טענו כי בכוונתם לצמצם את היקף ההשקעות שלהם לאור המשבר.
יצוין, כי הירידה בהשקעות הון סיכון מתרחשת למרות שמרבית הבכירים בענף מאמינים כי התקופה הנוכחית היא תקופה מצוינת להשקעות בענף. למעלה ממחצית מהמנהלים והשותפים בקרנות הון סיכון בעולם (51%) מאמינים שהעת הנוכחית היא הזדמנות מצוינת להשקיע בחברות טכנולוגיה, רק 6% מאמינים כי זו תקופה לא טובה להשקעה.
עוד עולה מהסקר, כי המשבר הכלכלי מוביל לשינוי בשלבי ההשקעה בקרב חלק ממשקיעי ההון סיכון. 36% מהשותפים והמנהלים בקרנות הון סיכון בעולם השיבו כי בכוונתם להתמקד בשלבי השקעה מאוחרים יותר ובהשקעה בחברות פורטפוליו קיימות, עד שיבשילו להנפקה או רכישה בתנאי השוק ביום שאחרי המשבר. רק 6% עתידים להפנות משאבים רבים מבעבר להשקעות בשלבים מוקדמים יותר.
רו"ח יגאל ברייטמן, שותף מנהל עולמי של מגזר הטכנולוגיה, המדיה והתקשורת ב- Deloitte, אמר עם פרסום הסקר: "שוקי ההון אמנם מציגים התאוששות מרשימה, אך המשבר הריאלי עדיין כאן והוא מתבטא בין היתר בירידות בביקושים ובהקשחת הסביבה העסקית, המשפיעים לרעה על ביצועי חברות הפורטפוליו. לכן, הקרנות בישראל ובעולם מתמקדות בפורטפוליו הקיים. הלקח של התנפצות הבועה נלמד: יש להתמקד בפורטפוליו ובחברות בשלבים מאוחרים, על מנת להבטיח את החזר ההשקעה".
נתון מדאיג נוסף נוגע לנכונות של גופים שונים להשקיע בקרנות הון סיכון. מהסקר עולה, כי השותפים והמנהלים בקרנות צופים ירידה בנכונות של משקיעים להפנות משאבים לקרנות הון סיכון בשלוש השנים הקרובות. 88% מהם מעריכים כי בנקים מסחריים יקטינו את השקעותיהם בהון סיכון בשלוש השנים הקרובות, 87% צופים כי בנקים להשקעות יקטינו את השקעותיהם בקרנות ו-65% צופים ירידה בהשקעות של חברות ביטוח.
לעומת זאת, המנהלים והשותפים בקרנות צופים גידול בהשקעות הון סיכון מטעם גופים אחרים: 54% צופים עלייה בהשקעות הממשלתיות בהון סיכון, 23% צופים גידול בהשקעות של חברות טכנולוגיה ו-23% מעריכים כי קבוצות השקעה פרטיות יגדילו את השקעותיהן בענף.
מהסקר עולה עוד, כי מרבית השותפים והמנהלים בקרנות ההון סיכון בעולם מאמינים כי על הממשלות לתמוך בצורה אקטיבית בענף ההיי טק בשנה הקרובה. 66% מהם סבורים כי על הממשלות להתמקד במתן תמריצי מיסוי להשקעות בהיי טק, 40% סבורים כי עליהן לתמוך בפעילות יזמית ו- 31% טענו כי הדרך היעילה ביותר לתמוך בענף היא באמצעות תמיכה בשוק ההון.
אורנה ברי, יו''ר איגוד קרנות ההון-סיכון, סבורה כי "התעשייה עתירת הידע יכולה וראויה להמשיך ולהוביל את מדינת ישראל קדימה. הדבר יושג רק במסגרת חידוש הטיפול והמעורבות של מעצבי המדיניות ברמה הלאומית, בהתבסס על ההבנה של החשיבות של תעשייה זו והפוטנציאל הגלום בה. בניגוד לעבר, בו הצליח המשק לנצל את יכולות ה- ICT (Information Communication Technologies) ולהשתלב בהצלחה במהפכה העולמית בתחום, ההיצמדות לנתיב הקיים תמנע השתלבות במהפכות הנוכחיות - בריאות, אנרגיה, מים ואיכות הסביבה".
בעוד תחזית השקעות ההון סיכון לשנה הקרובה קודרת, חלק ניכר מאמינים כי היקף קרנות ההון סיכון יגדל, כאשר 45% מהמשיבים טוענים שהקרן הבאה שתגויס על ידם תהיה גדולה מהנוכחית. רק 19% מאמינים שהם יגייסו סכום נמוך יותר.
התחום שצפוי ליהנות מפריחה בהשקעות בשנים הקרובות הוא הקלינטק: 63% מעריכים כי יגדילו את ההשקעות שלהם בקלינטק בשלוש השנים הקרובות. זאת, על רקע פיתוחים טכנולוגיים חדשים, עלייה בביקוש לאנרגיה חליפית והצהרת כוונות מצד ממשלות רבות בעולם בדבר השקעת משאבים בתחום.
גם תחום המכשור הרפואי צפוי ליהנות מזינוק בהשקעות: 37% מהמשיבים צופים כי יגדילו את היקף השקעתם בו בשלוש השנים הקרובות. 26% צופים כי יגדילו את ההשקעות בתחום הניו-מדיה, 24% יגדילו את היקף ההשקעות במוצרי הצריכה והביו-פארמה ו-22% בתחום התוכנה. לעומת זאת, רק 16% צופים כי יגדילו את ההשקעות בתחום התקשורת ורק 15% יגדילו ההשקעות בתחום המוליכים למחצה.
אחת המגמות המעניינות העולות מהסקר היא התגברות הגלובליזציה של הענף. 52% מהמנהלים והשותפים בקרנות הון סיכון מעידים שחלק מהשקעותיהם מבוצעות מחוץ למדינת האם שלהם. מגמה זו צפויה להתחזק בעתיד ולהתבטא בגידול בהשקעות הון סיכון מחוץ לארה"ב בשלוש השנים הקרובות. 50% מהשותפים והמנהלים בקרנות מאמינים שתהיה צמיחה בהשקעות באסיה (ללא הודו), 43% צופים צמיחה בהשקעות בהודו, 36% בדרום אמריקה, 25% באירופה ובאנגליה ורק 19% בישראל ו- 17% בצפון אמריקה.
לא רק היקף ההשקעות עתיד לנדוד ממדינות האם. 54% מהשותפים והמנהלים בקרנות מעריכים כי מספר השותפים שיוצאים לשהות מחוץ למדינת האם של הקרן עתיד לגדול. רק 8% מאמינים כי מספר השותפים במדינות זרות יקטן ו-38% מניחים כי מספרם יוותר לא שינוי.
הגלובליזציה של השקעות ההון סיכון עולה בקנה אחד עם התחזית של מנהלי ההון סיכון לגבי הכלכלה הגלובלית לאחר המשבר. 38% מהם מאמינים כי סין תצא נשכרת יותר מהמשבר הנוכחי, לעומת 18% בלבד שבחרו בארה"ב ורק 1% מהמשיבים שבחרו בישראל. בהתאמה, כשנשאלו מי מהמדינות עתידה להפסיד מהמשבר, 51% בחרו בארה"ב, 14% באנגליה, 10% בסין ו-6% ברוסיה.